Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
NAShI_ShPORI_2010_YePYeShKO1.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
24.12.2018
Размер:
592.9 Кб
Скачать
  1. Поняття, цілі та напрями діяльності підпр-ва.

Підприємство – це організаційно відокремлена і ек. самостійна первинна ланка виробничої сфери народного господарства, що виготовляє продукцію, виконує роботу або надає послуги. Головну мету підпр-ва, тобто чітко окреслену причину, його існування у світовій економіці, прийнято наз. місією. На основі загальної місії підпр-ва формуються і встановлюються загально фірмові цілі осн. з яких є: 1. Цілі повинні бути конкретними ; 2. Цілі повинні бути орієнтовані у часі; 3. ... досяжними; 4. ... взаємо підтримуючими.

Головними напрямками діяльності підпр-ва є

  1. Вивчення ринку товарів;

  2. Інноваційна діяльність;

  3. Виробнича діяльність;

  4. Комерційна діяльність;

  5. Після продажний сервіс.

Все це охоплює ек. Діяльність. Крім ек. Д-ті непересічне значення має соціальна д-ть, оскільки вона істотно впливає на ефективність інших її напрямки і конкретних видів.

2.Правові основи функціонування підприємства.

Основним законом, який регламентує діяльність різних видів підприємств, є закон “Про підпр-ва в Україні”(прийнятий сесією Верховної Ради від 27 березня 1991р.)Цей закон визначає види і організаційні форми підпр-в, незалежно від форми власності на майно і системи господарювання. Також забезпечує самостійність підпр-в, чітко фіксує їх права і відповідальність у здійсненні госп-кої діяльності, а також регулює відносини з ін. господ. суб‘єктами та державою. Осн. розділи цього закону:

  1. Загальні положення;

  2. Створення підпр-ва і порядок його реєстрації;

  3. Майно підпр-ва;

  4. Управління підпр-вом і самоврядування трудового колективу;

  5. Господарська, економічна і соціальна діяльність підпр-ва;

  6. Підпр-во і держава;

  7. Ліквідація і реорганізація підпр-ва.

3. Класифікація і структура підпр-ва.

Класифікація підпр-в повинна забезпечувати використання таких ознак:

  1. мета і характер діяльності;

  2. форма власності майна;

  3. належність капіталу;

  4. правовий статус і форма господарювання;

  5. галузево – функціональний вид діяль-ті;

  6. технічні і територіальна цілісність;

  7. .розмір за чисельністю працівників.

В залежності від цих класифікаційних ознак під-ва поділяються на:

  1. мета і характер діяль-ті:

а). Комерційні;

б). Некомерційні.

  1. Форма власності майна:

а). Приватні б). Колективні в). Державні г). Спільні

  1. Належність капіталу:

а). Національні б). Закордонні в). Спільні

  1. правовий статус і норма господарювання:

а). Одноосібні б). Кооперативні в). Орендні г). Господ-кі товариства

  1. Галузево – функціональний вид діяль-ті:

- промислові - сільськогоспод-кі - будівельні - транспортні - торгівельні -лізингові

- банківські - страхові - туристичні

  1. технологічна і територіальна цілісність і ступінь підпорядкування:

а). головні б) дочірні в) асоційовані г) філії

Крім цих видів під-ва також поділяються на : приватні, господ-кі, орендні під-ва, товариства з обмеженою відповідальністю, командитні під-ва, акціонерні під-ва та ін.

4. Добровільні та інституційні об єднання під-в.

Під-ва мають право на добровільних засадах об єднувати науково – технічну, виробничу, комерційну та інші види діяльності, якщо це не суперечить законодавству. В умовах ринкової економіки під-ва можуть створювати різні за принципами та цілями добровільні об єднання:

Асоціації – найпростіша форма договірного об‘єднання підприємств (фірм, компаній, організацій) з метою постійної координації господарської діяльності. Вона не має права втручатися у виробничу та комерційну діяльність будь-якого з її учасників (членів).

Корпорації – договірні об'єднання суб'єктів господарювання на засаді інтеграції їхніх науково-технічних, виробничих та комерційних інтересів, з делегуванням окремих повноважень для централізованого регулювання діяльності кожного з учасників.

Консорціуми – тимчасові статутні об'єднання промислового й банківського капіталу для досягнення загальної мети (наприклад здійснення спільного великого господарського проекту). Учасниками консорціуму можуть бути державні та приватні фірми, а також окремі держави (наприклад Міжнародний консорціум супутникового зв'язку).

Концерни – форма статутних об'єднань підприємств (фірм), що характеризується єдністю власності й контролю; об'єднання відбувається найчастіше за принципом диверсифікації, коли один концерн інтегрує підприємства (фірми) різних галузей економіки (промисловість, транспорт, торгівля, наукові організації, банки, страхова справа). Після створення концерну суб'єкти господарювання втрачають свою самостійність, підпорядковуючись потужним фінансовим структурам. За сучасних умов значно розширюється мережа міжнародних концернів.

Картелі – договірне об'єднання підприємств (фірм) переважно однієї галузі для здійснення спільної комерційної діяльності – регулювання збуту виготовленої продукції.

Синдикати – організаційна форма існування різновиду картельної угоди, що передбачає реалізацію продукції учасників через створюваний спільний збутовий орган або збутову мережу одного з учасників об'єднання. Так само може здійснюватись закупівля сировини для всіх учасників синдикату. Така форма об'єднання підприємств є характерною для галузей з масовим виробництвом однорідної продукції.

Трести – монополістичне об'єднання підприємств, що раніше належали різним підприємцям, в єдиний виробничо-господарський комплекс. При цьому підприємства повністю втрачають свою юридичну й господарську самостійність, оскільки інтегруються всі напрямки їхньої діяльності.

Холдинги (холдингові компанії) – специфічна організаційна форма об'єднання капіталів: інтегроване товариство, що безпосередньо не займається виробничою діяльністю, а використовує свої кошти для придбання контрольних пакетів акцій інших підприємств, які є учасниками концерну або іншого добровільного об'єднання. Завдяки цьому холдингова компанія здійснює контроль за діяльністю таких підприємств.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]