Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ВІДПОВІДІ білети ПУ.doc
Скачиваний:
53
Добавлен:
21.12.2018
Размер:
795.14 Кб
Скачать

1. Здоров’я керівника. Попередження і подолання стресів і життєвих криз.

Стресори службової діяльності поділяється на загальні і специфічні. Загальні стресори:

1. Погану організацію службової діяльності (затримки, безвідповідальність, неритмічність), тобто відсутня системи в роботі.

2. Недолік співробітників, що змушує виконувати, крім своїх обов'язків, ще й обов'язки інших.

3. Режим робочого часу (робота в понаднормові і незручні години).

4. Робота керівника вимагає понаднормового часу.

5. Статусні проблеми (низький статус, невелика зарплата, недостатні перспективи службового просування)

6. Заорганізованість, формалізм (непотрібні ритуали і процедури).

7. Невизначеність і непередбачуваний розвиток подій в організації.

Специфічні стресори в діяльності керівника:

1. Нечіткі рольові обов'язки.

2. Рольовий конфлікт, що виникає в умовах, коли два аспекти діяльності керівника виявляються несумісними.

3. Нереалістично високі претензії, прагнення до досконалості.

4. Особливості взаємодії з вищестоящими керівниками, ігнорування ними думки керівника.

5. Особливості взаємодії з колегами по горизонталі.

6. Особливості взаємодії з клієнтами та підлеглими.

Не всякий стрес шкідливий. Змагальність, невід'ємна рухома сила в конкурентній боротьбі, необхідна будь-якому керівнику, який прагне вивести свою компанію в лідери. Ця діяльність вимагає надзвичайних звершень і особливо пробуджує творчий потенціал, викликаючи задоволення, радість, задоволення собою і життям. Зустрічі після довгої розлуки з одним, приятелем, партнером також викликає позитивний стрес. Більшість стресів можна зменшити. Одним видом боротьби зі стресами для керівників компаній є вміння ставити пропорційні можливостям мети, бути реалістом у оцінці як власних можливостей, так і ситуації, в якій знаходиться компанія, готувати себе до будь-яких несподіваних подій заздалегідь, тим самим виявляючи відому гнучкість у підході. Багато стресів можна прибрати за допомогою реорганізації робочого часу або простору. Вплив стресу буває настільки інтенсивним, що може серйозно позначитися на здоров'ї. При гострій стресовій ситуації не слід приймати відповідальних рішень. Треба стежити за диханням. Якщо є можливість - випити води, сконцентрувавши свою увагу на відчуттях. Це перші заходи щодо виходу зі стресу. Аналіз професійного становлення особистості керівника підводить до висновку: перехід від однієї стадії професійного життя до іншої, як правило, супроводжується особливими кризами, які можна визначити як кризи професійного становлення. Під кризою професійного становлення слід розуміти нетривалі за часом (до року) періоди кардинальної перебудови особистості керівника, зумовлені внутрішніми суперечностями і незадоволеністю своєю управлінською діяльністю.До причин, що породжують кризи професійного становлення, зазвичай відносять такі: незадоволеність своїм соціальним і професійним статусом, поступові якісні зміни способів виконання діяльності. У будь-якого керівника настає момент, коли подальше освоєння діяльності вже неможливо без корінної її зміни. Особистості стають тісні колишні професійні рамки і вона намагається піднятися над ними. Керівник намагається зробити прорив зі звичного, але неудовлетворяющих сьогодення в невідоме, але обіцяє можливість самоактуалізації та вдосконалення майбутнє. Цей прорив може здійснюватися як в рамках своєї професії, так і в умовах зміни місця роботи, служби, професії, місця проживання та ін;

* Соціально-економічні умови життєдіяльності людини. До таких умов відносять скорочення штатів, а іноді й організації, незадовільну оплату праці, соціальну незахищеність, складність знаходження між «невгамовними» підлеглими і вимогливим керівництвом та ін.

* Надмірне поглиблення у професійну діяльність.

Як же подолати кризу професійного становлення? Немає відповідей, однакових для будь-яких ситуацій. Зазначимо лише, що керівник, який підвищує свою кваліфікацію, що прагне реалізувати себе в діяльності, керівник, який є лідером не лише у своїй організації, а й на своєму суперечливому життєвому шляху, має всі шанси успішно подолати цю кризу.