Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ВІДПОВІДІ білети ПУ.doc
Скачиваний:
52
Добавлен:
21.12.2018
Размер:
795.14 Кб
Скачать

2. Складові удосконалення стилю керівництва.

Ефективність керівництва установою (організацією) великою мірою залежить від стилю работи керівника.

Стиль керівництва – це система управлінських впливів керівника на підлеглих, обумовлена специфікою поставленого перед колективом завдання, стосунками керівника з підлеглими і обсягом його посадових повноважень, особистісними особливостями всіх членів колективу.

Стиль керівництва – це послідовний і постійний підхід керівника у спілкуванні з працівниками, що виражає певні моральні переконання і структуру особистості керівника.

Стилі розрізняються за видами реалізації влади керівником і ступеню залучення співробітників до участі в процесі прийняття рішень: авторитарний (директивний); демократичний (колегіальний); ліберальний (стиль потурання).

Авторитарний стиль роботи полягає у тому, що керівник замикає всі зв´язки на собі, а підлеглим надає мінімум інформації. Він суворо контролює дії підлеглих, часто вмішується в їхню роботу, вимагаючи чітко виконувати його вказівки. Такий керівник догматичний, обов´язково вимагає підкорення людей своїй волі, не терпить

заперечень і не прислуховується до іншої думки. Критику не терпить і не визнає своїх помилок, але сам любить критикувати інших.

Демократичні керівники при прийнятті рішень орієнтуються на зворотний зв'язок з персоналом. Деякі практикують колективне прийняття рішень після ознайомлення з інформацією від персоналу і прислухаються до їхньої думки.До підлеглих такий керівник частіше звертається з проханням, за порадою, рекомендаціями, рідше — наказує. Вимогливий, але справедливий, намагається встановити добрі стосунки між людьми в колективі. У спілкуванні з підлеглими завжди ввічливий і доброзичливий, на критику звичайно не ображається, а прислухається до неї.

Ліберальний стиль управління характеризується тим, що керівник не бере активної участі в керуванні колективом. Для виконання будь-якої роботи керівнику нерідко доводиться умовляти своїх підлеглих, сам же він нечасто береться за виконання складної справи, а прагне уникати її. Контролює роботу від випадку до випадку, відрізняється низькою вимогливістю до підлеглих. Недостатньо товариський. В управлінській роботі недостатньо зацікавлений і підходить до справи формально.

3. Розкрити шляхи подолання конфліктів в організації.У науковій літературі є різні підходи до розуміння терміна "конфлікт". Конфлікт — це зіткнення протилежних інтересів, поглядів; крайнє загострення суперечностей, яке призводить до ускладнень або гострої боротьби. Вибір способів і методів подолання конфліктів залежить як від об'єктивної ситуації, психічного стану опонентів, так і від спрямованості конфлікту, тобто чи сприятиме він глибшому розумінню проблеми, а отже й розвитку елементів кооперативної взаємодії всередині конфлікту, чи, навпаки, призведе до розхитування й неузгодженості взаємодії.

При вирішенні конфліктів найбільш ефективними є такі засоби: 1) попередження розвитку і накопичення відмінностей у оцінках, поглядах, цілях членів колективу — доцільне на ранніх стадіях розвитку конфлікту, коли протиборство виявляється ще не відкрито, а в непрямій, потайній формі; 2) досягнення взаєморозуміння — передбачає в основному вплив на розум учасників, коли протиборство вже є очевидним, а кожна сторона прагне навести аргументи на свій захист, вибірково трактуючи ті чи інші факти. Учасників слід спонукати до «стратегії переговорів»: розкласти конфлікт на складові, що дозволить знайти елементи збігу оцінок чи перспективної мети. 3) переведення конфлікту з емоційного на інтелектуальний рівень — виявляється у забороні нетактовних нападок, образ, погроз із метою подолання надмірного збудження сторін та регулювання їх взаємовідносин. здійснюється спокійним голосом, без упередженості: підкреслюється незначність приводу, через який виник конфлікт, та необхідність його вирішення; 4) трансформація мотивів конфронтації (протиборства) у мотиви пошуку згоди — здійснюється за допомогою роз'яснення небажаних наслідків конфлікту для його учасників.

Конкретними засобами вирішення конфлікту вчені (Андрєєва) називає: вирішення проблеми, що стала причиною його виникнення; компроміс, що базується на взаємних розумних поступках;поступове згладжування протиріч;відсторонення конфліктуючих від безпосереднього спілкування на певний час, повне припинення стосунків між ними

ВАРІАНТ 24