Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ВІДПОВІДІ білети ПУ.doc
Скачиваний:
53
Добавлен:
21.12.2018
Размер:
795.14 Кб
Скачать

3. Визначення стилю керівництва за допомогою різних діагностичних методів. Дати коротку характеристику.

Визначення стилю керівництва є багатогранним процесом, тому можуть бути застосовані багато методик, щи визначають як прямі так і непрямі показники.

  1. ЗДАТНІСТЬ ДО ЛІДЕРСТВА (АВТОР Р. С. НЕМОВ) Методика призначена для оцінки здатності до лідерства. Випробуваний відповідає на 50 запитань, і за результативністю відповідей робиться висновок, чи володіє він персональними психологічними якостями, необхідними лідеру.

  2. ЕФЕКТИВНІСТЬ ЛІДЕРСТВА (Р. С. НЕМОВ)Цей опитувальник, на відміну від попереднього, оцінює не лідерські якості людини, а його можливу практичну діяльність у ролі лідера з точки зору її потенційної ефективності.

  3. ЯКИЙ ВИ КЕРІВНИК?Психологічний зміст загальної здібності управлінської діяльності безпосередньо пов'язано з ознаками керівника, до яких можна віднести наступні:* Вміння відрізняти головне від другорядного;* Вміння сконцентрувати сили на вирішальному напрямі;

* Особиста воля, відповідальність і вимогливість;* Володіння моделюванням і оптимальна мобільність у виборі продуктивного варіанти дій;* Раціональна технологічність в управлінні;* Вміння вийти за рамки непродуктивних стереотипів-блокаторів та ін.

4. ОЦІНКА СТИЛЮ УПРАВЛІННЯ Точно визначити стиль управління за допомогою даного тесту досить складно. Тут потрібно не тільки самооцінка, але й аналіз практичної діяльності керівника. Тим не менш, підрахувавши номери відповідних тверджень і увійшовши в ключ-таблицю, можна визначити ступінь вираженості авторитарно-одноосібного, пасивно-попустительского або одноосібно-демократичного стилю управління.

5 Біполярна ОЦІНКА ЗДІБНОСТЕЙ ДО ЛІДЕРСТВА Метод біполярної оцінки здібностей до лідерства грунтується на вмінні бачити позитивні або негативні якості у людей, бути категоричним у своєму рішенні і принциповим у судженні про них. Якщо випробуваний схильний сприймати навіть поганих людей краще, ніж вони є насправді, або проявляти нерішучість в оцінці людей, то це може бути одним з ознак відсутності у них лідерських якостей.

6 ОЦІНКА СТИЛЮ Міжособистісного спілкування Стиль міжособистісного спілкування відображає звичні способи взаємодії людини з оточуючими в службове і вільний час. Для оцінки випробуваному пропонують відзначити кількість балів, найбільш точно відповідає відповіді на поставлені питання.

7 КЕРІВНИК ОЧИМА ПІДЛЕГЛИХ Успіх керівника багато в чому залежить від його вміння побудувати правильні відносини з підлеглими. Довіра до керівника, визнання його авторитету, хороший діловий контакт, близькість до людей забезпечують хороший клімат і дисципліну в організації. Перед керівником, особливо тільки початківцям працювати з цією організацією, завжди виникає необхідність об'єктивно оцінити стосунки, які складаються або склалися з підлеглими.

8 ЯКІ РІВЕНЬ ВАШИХ комунікативних і організаторських здібностей? Дана методика призначена для виявлення комунікативних та організаторських здібностей особистості (вміння чітко і швидко встановлювати ділові і товариські контакти з людьми, прагнення розширювати контакти, участь у групових заходах, вміння впливати на людей, прагнення проявляти ініціативу і т.д.)

9 ДІАГНОСТИКА РІВНЯ САМООЦІНКИ ОСОБИСТОСТІ КЕРІВНИКА

10 Як ви справляєтеся з делегуванням повноважень?

11 ОЦІНКА особистих якостей керівника Ця тестова методика дозволяє дати аналітичну оцінку рівню деяких особистих якостей, необхідних керівникові.

12 ОЦІНКА Схильність до УПРАВЛІНСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

Ця методика дозволяє отримати інформацію про схильність до управлінської діяльності, яка залежить від біологічно і генетично закріплених типологічних ознак. Методика передбачає проведення трьох проб:* Визначення провідного очі.* Переплетення пальців.* Схрещування рук. ВАРІАНТ 22