Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ВІДПОВІДІ білети ПУ.doc
Скачиваний:
52
Добавлен:
21.12.2018
Размер:
795.14 Кб
Скачать

1. Особливості здійснення основних етапів комунікації в організації. Охарактеризуйте причини виникнення комунікативних бар'єрів в організації.

1.1. Згідно з дослідженнями керівник від 50 до 90% усього часу витрачає на комунікації. При обміні інформацією відправник і одержувач проходять декілька взаємозв'язаних етапів. 1)Зародження ідеї. Обмін інформацією розпочинається з формулювання ідеї або відбору інформації. 2)Кодування і вибір каналу. Перш ніж передати ідею, відправник повинен за допомогою символів закодувати її, використавши для цього слова, інтонації і жести (мова тіла). Таке кодування перетворює ідею на повідомлення. Часто бажано використати два або більше число засобів комунікацій в поєднанні (усна і письмова інформація) 3) Передача. Відправник повинен також вибрати канал, сумісний з типом символів, використаних для кодування. До деяких загальновідомих каналів відносяться передача мови і письмових матеріалів, а також електронні засоби зв'язку, включаючи комп'ютерні мережі, електронну пошту, відеострічки і відеоконференції. 4) Декодування. Декодування - це переклад символів відправника в думці одержувача. Якщо символи, вибрані відправником, мають таке саме значення для одержувача, останній знатиме, що саме мав на увазі відправник, коли формулювалася його ідея. З точки зору керівника, обмін інформацією слід вважати ефективним, якщо одержувач продемонстрував розуміння ідеї, виконавши дії, яких чекав від нього відправник. 5) Зворотній зв'язок.За наявності зворотнього зв'язку віправник і одержувач міняються комунікативними ролями. Первинний одержувач стає відправником і проходить через усі етапи процесу обміну інформацією для передачі свого відгуку початковому відправнику, який тепер грає роль одержувача. Один з варіантів системи зворотного зв'язку - переміщення людей з однієї частини організації в іншу з метою обговорення певних питань.Опитування працівників - ще один варіант системи зворотного зв'язку. Такі опитування можна проводити з метою отримання інформації від керівників і робітників буквально по сотнях питань : чи чітко доведені до них цілі їх діяльності; з якими потенційними або реальними проблемами вони стикаються або можуть зіткнутися;

1.2.Причини виникнення комунікативних бар'єрів в організації.

У загальному вигляді комунікативні бар´єри можна визначити як перешкоди па шляху передачі інформації від комунікатора (відправник інформації) до реципієнта (одержувача). До групи об´єктивних (зовнішніх) чинників, що обумовлюють виникнення комунікативних бар´єрів в організації, відносить:

особливості соціально-політичного розвитку суспільства;

рівень матеріально-технічної оснащеності каналів інформації як загалом у суспільстві, так і конкретно в кожному місці, де здійснюється комунікація;• характеристику мікроситуації, пов´язаної зі спілкуванням, у конкретній освітній організації;• особливості проблеми, яка становить предмет комунікації.

До групи суб´єктивних (внутрішніх) чинників, що обумовлюють виникнення комунікативних бар´єрів в організації, відносяться:• особливості спрямованості учасників комунікації (потреби, інтереси, ціннісні орієнтації, соціальні настанови, життєві плани);• характеристики пізнавальної сфери суб´єктів та об´єктів комунікації (рівень інтелектуального розвитку, наявність загальних та професійних знань);• особливості емоційно-динамічної сфери учасників комунікації (рівень емоційної стабільності — нестабільності, емоційно-фізіологічний етап у момент комунікативної взаємодії, тип темпераменту);• особливості, які визначають стратегію взаємодії учасників спілкування (стиль спілкування учасників комунікації, рівень психологічної готовності до спілкування, соціально-психологічний клімат у колективі).

Причини виникнення комунікативних бар´єрів

1-Комунікативні бар´єри, обумовлені особливостями спрямованості особистості: різними мотивами виконання діяльності та поведінки учасників комунікації ;різними настановами; різними моральними цінностями. 2-Комунікативні бар´єри, обумовлені особливостями пізнавальної сфери особистості: інформаційної основи взаємодії учасників комунікації; інтелектуальної сфери. 3-Комунікативні бар´єри, обумовлені особливостями емоційно-динамічної сфери особистості: особливостями емоційної сфери учасників комунікації;динамічної сфери учасників - бар´єри, обумовлені типом темпераменту. 4-Комунікативні бар´єри, обумовлені особливостями спілкування учасників комунікації: інформаційної складової спілкування; мови та процесами говоріння учасників; особливостями процесу слухання учасників комунікації;соціально-перцептивної складової спілкування;наявністю (відсутністю) емпатії в процесі спілкування;наявністю певних стереотипів у спілкуванні; естетичністю іміджу учасників комунікації та комунікативної ситуації; особл.інтерактивної складової спілкування;різним стилем та стратегіями спілкування. 5-Бар´єри, обумовлені соціально-професійними та соціально-демографічними характеристиками учасників комунікації: різним соціальним, управлінським та професійним статусом учасників комунікації; віковими особливостями;гендерними особливостями.