Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ВІДПОВІДІ білети ПУ.doc
Скачиваний:
53
Добавлен:
21.12.2018
Размер:
795.14 Кб
Скачать

1.Розкрити причини виникнення та умови попередження професiйної деформацiї особистостi.

Професійна деформація - когнітивне спотворення, психологічна дезорієнтація особистості, що формується через постійне тиску зовнішніх і внутрішніх чинників професійної діяльності, і яка веде до формування специфічно-професійного типу особистості.

Виділяють кілька способів систематизації проявів деформації особистості:     Перша систематизація         Посадова деформація - керівник не обмежує свої владні повноваження, у нього з'являється прагнення до придушення іншої людини, нетерпимість до іншої думки, зникає вміння бачити свої помилки, самокритичність, виникає впевненість, що власна думка єдино правильне. Зустрічається найчастіше.         Адаптивна деформація - пасивне пристосування особистості до конкретних умов діяльності, в результаті чого у людини формується високий рівень конформізму, він переймає беззастережно прийняті в організації моделі поведінки. При більш глибокому рівні деформації у працівника з'являються значні й іноді носять яскраво виражений негативний характер зміни особистісних якостей, у тому числі владність, низька емоційність, жорсткість.         Професійна деградація - крайня ступінь професійної деформації, коли особистість змінює моральні ціннісні орієнтири, стає професійно неспроможною.     Систематизація Евальда Фрідріховича Зеера:         Загальнопрофесійні деформації - деформації, типові для працівників даної професії. Наприклад, для працівників правоохоронних органів - синдром «асоціальної перцепції» (коли кожен сприймається як потенційний порушник).         Спеціальні професійні деформації - деформації, що виникають у процесі спеціалізації. Наприклад, у юридичних і правозахисних професіях: у слідчого - правова підозрілість; у оперативного працівника - актуальна агресивність; в адвоката - професійна спритність; у прокурора - обвинувальний.         Професійно-типологічні деформації - деформації, обумовлені накладенням індивідуально-психологічних особливостей особистості на психологічну структуру професійної діяльності. В результаті - складаються професійно та особистісно обумовлені комплекси:             Деформації професійної спрямованості особистості - спотворення мотивів діяльності, перебудова ціннісних орієнтацій, песимізм, скептичне ставлення до нововведень             Деформації, що розвиваються на основі будь-яких здібностей (організаторських, комунікативних, інтелектуальних та інших) - комплекс переваги, гіпертрофований рівень домагань, нарцисизм.             Деформації, зумовлені рисами характеру - рольова експансія, владолюбство, «посадова інтервенція», домінантність, індиферентність.         Індивідуальні деформації - деформації, зумовлені особливостями працівників найрізноманітніших професій, коли окремі професійно важливі якості, як, втім, і небажані якості, надзвичайно розвиваються, що призводить до виникнення зверхякостей, або акцентуацій (надвідповідально, трудовий фанатизм, професійний ентузіазм, та інші).

Професійний стрес може розглядатись в контексті питання про професійну деформацію особистості як можливий наслідок розвитку особистості професіонала. Це плата, психологічна данина особистості, яку вона сплачує за високий рівень домагань, пристрасне захоплення діяльністю, ранню та надмірно вузьку професійну спеціалізацію. Так, В.С.Мєдвєдєв, зазначає, що внаслідок цього відбуваються своєрідні зміни окремих рис, структури особистості в цілому. В сучасній психології під професійною деформацією особистості спеціаліста, як підкреслює С.П. Бєcносов розуміють зміну якостей і властивостей особистості (стереотипів сприймання, ціннісних орієнтацій, характеру, способів спілкування) під впливом виконання професійної діяльності. Поруч з терміном «професійна деформація» використовують в зарубіжній літературі ще поняття «управлінський регрес», як незворотні зміни, пов'язані з віком менеджерів, особливостями управлінської діяльності, оточенням. Професійна деформація виникає на трудовій стадії соціалізації в результаті виконання діяльності як професії і неможлива поза конкретною професійною діяльністю. Вона проявляється в професійній спрямованості, особливостях професійного мислення. Це і професійний нігілізм, професійна нестійкість, звинувачувальний нахил, психологічний захист тощо, як зазначає Е.Ф. Зеер.