Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Махноносов Д.В.ПРАКТИКА ПІДПРИЄМНИЦЬКОЇ ДІЯЛЬНО....doc
Скачиваний:
36
Добавлен:
16.12.2018
Размер:
1.87 Mб
Скачать

3.2 Види підприємств в Україні

Для того, щоб успішно працювати в умовах конкуренції (координувати виробничу, наукову та іншу діяльність, вирішувати спільні економічні та соціальні завдання) підприємства можуть об'єднуватися, створюючи об'єднання під­приємств.

Об'єднанням підприємств є господарська організація, яка визнається юридич­ною особо, і до складу якої входять два або більше господарюючих суб'єкти.

Залежно від порядку заснування, об'єднання підприємств можуть утворюва­тися як господарські об'єднання або як державні чи комунальні об'єднання.

Господарські об'єднання - це об'єднання підприємств, утворених за ініціативою підприємств, незалежно від їх виду, які на добровільних засадах об'єднали свою господарську діяльність.

Державне (комунальне) господарське об'єднання підприємств утворюється державними (комунальними) підприємствами за рішенням Кабінету Міністрів України або у визначеному законодавством порядку, рішенням міністерств (інших органів, до сфери управління яких входять підприємства, що утворюють об'єднан­ня) або рішенням компетентних органів місцевого самоврядування.

Господарські об'єднання можуть мати різні організаційно-правові форми.

Організаційно-правові форми об'єднання підприємств.

Асоціація. Договірне об'єднання, створене з метою постійної координації гос­подарської діяльності підприємств, що об'єдналися, шляхом централізації однієї або кількох виробничих і управлінських функцій, розвитку спеціалізації і коопе­рації виробництва, організації спільних виробництв на основі об'єднання учасниками фінансових і матеріальних ресурсів для задоволення переважно господарських потреб учасників асоціації. Асоціація не має права втручатися у господарську діяльність підприємств - учасників асоціації.

Корпорація. Договірне об'єднання, створене на основі поєднання виробничих, наукових і комерційних інтересів підприємств, що об'єдналися, з делегуванням ними окремих повноважень централізованого регулювання діяльності кожного з учасників органам управління корпорації.

Консорціум. Тимчасове, статутне об'єднання підприємств для досягнення його учасниками певної спільної господарської мети (реалізації цільових програм, науково-технічних, будівельних проектів тощо). Після досягнення мети створення консорціум припиняє свою діяльність.

Концерн. Статутне об'єднання підприємств, а також інших організацій, на ос­нові їх фінансової залежності від одного або групи учасників об'єднання, з цент­ралізацією функцій науково-технічної, інвестиційної, фінансової, зовнішньоеко­номічної та іншої діяльності, виробничого розвитку. Учасники концерну не мо­жуть бути одночасно учасниками іншого концерну.

Державні та комунальні господарські об'єднання утворюються переважно у формі корпорацій або концернів.

Також підприємства можуть бути учасниками промислово-фінансової групи (ПФГ).

Промислово-фінансова група - це об'єднання, яке створюється за рішення Кабі­нету Міністрів України на певний строк з метою реалізації державних програм розвитку пріоритетних галузей виробництва та структурної перебудови економіки. Одна із ключових характеристик структури організацій чи об'єднань - це ступінь її централізації. Як один із варіантів, компанія може являти собою центра­лізовану функціональну організацію, що включає в себе спеціалізовані групи (маркетингові, збутові, виробничі, інженерні, дослідницькі, кадрові та адмініст­ративні). Централізація сприяє досягненню максимізації економіки за рахунок масштабів виробництва і створює синергію всередині організації. Такий варіант є найбільш ефективним тоді, коли компанія має обмежений набір тісно пов'яза­них поміж собою продуктових ліній.

І, навпаки, децентралізована організація передбачає наявність самостійних бізнес-одиниць, згрупованих у відповідності з виробничим продуктом і здатних розробляти стратегії у відповідності з потребами ринків, які нас обслуговують. Децентралізація має ключове значення, оскільки вона дозволяє оцінювати резуль­тати різних напрямків діяльності, наближає до ринку, понижує бюрократичні бар'єри при упровадженні інновацій і сприяє розвитку субкультури. Недоліком децентралізованої організації є те, що всередині такої організації важко забезпе­чити економію за рахунок масштабів виробництва чи синергетичного ефекту. Також при такій системі часто мають місце неефективність і дублювання функцій. Наприклад, система комунікацій і зусилля, направлені на координацію стратегії брендів чи вивчення ринку, можуть створювати напругу і «збільшувати витрати, які втрачають смисл формату децентралізації

Як свідчить аналіз, мають місце різні варіанти цих двох моделей. Функціональні підрозділи, які займаються, наприклад, рекламною чи виробничою діяльністю, можуть бути винесені за межі однієї бізнес-одиниці та організовані у відповід­ності з товаром чи ринком. Декілька підрозділів компанії можуть сумісно вико­ристовувати персонал. Стратегічно визначити, чи нове підприємництво відпові­дає існуючій організацій структурі.