Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Махноносов Д.В.ПРАКТИКА ПІДПРИЄМНИЦЬКОЇ ДІЯЛЬНО....doc
Скачиваний:
36
Добавлен:
16.12.2018
Размер:
1.87 Mб
Скачать

5.3. Нетрадиційні види фінансування

До нетрадиційних джерел фінансування відносять фінансовий лізинг і факторинг.

Фінансовий лізинг - це специфічна форма фінансових витрат на придбання устаткування, за якою суб'єкт підприємницької діяльності за умовами лізингового договору передає іншому суб'єктові підприємницької діяльності матеріальні цінності для використання в підприємницькій діяльності на певний термін і встановлену плату.

Закон України "Про фінансовий лізинг" визначає загальні і економічні основи фінансового лізингу (УК 16.01.04 №8 прийнятий 05.01.04 №1/2004 p.).

У цілому, порядок здійснення лізингової операції можна зобразити наступним чином (рис. 5.1).

Рис. 5.1. Схема здійснення лізингової операції

Такої схеми взаємовідносин при проведенні лізингових операцій дотримуєть­ся більшість господарюючих суб'єктів України на сучасному етапі розвитку економічних відносин у нашій державі.

Послуги лізингу є значно дорожчими за послуги звичайної оренди, оскільки включають і плату за послуги лізингової компанії, і відсотки за кредит, отриманий для придбання майна. Підприємства-виробники погоджуються на такі умови, оскільки мають можливість отримати необхідне їм обладнання або сировину заздалегідь обумовлених зразків.

Отже, лізинг - це господарська операція, за якою суб'єкт підприємницької діяльності (лізингодавець) за умовами лізингового договору передає іншому суб'єкту підприємницької діяльності (лізингоодержувачу) матеріальні цінності для використання у підприємницькій діяльності на визначений строк і за визначену плату.

До переваг лізингу відносять можливість використання нового, сучасного, але дорогого устаткування, відсутність необхідності оплати повної вартості цього устаткування відразу ж після його отримання - оплата за користування устаткуванням вноситься поступово.

Недоліками лізингу є значне перевищення обсягу сплати за обладнання над його ціною, та можливість вилучення обладнання його власником.

Одночасно фінансовий лізинг є досить зручним і вигідним інструментом для підприємств, які тільки починають свою діяльність, а також для підприємств, які мають застарілі засоби праці.

В умовах конкуренції лізинг дає можливість вижити малим, середнім і вели­ким підприємствам, що потрапили у скрутне фінансове становище. Лізинг також вигідний для підприємства-виробника, оскільки надає можливість придбати дороге, складне, а часом і рідкісне обладнання значної вартості.

Факторинг - це придбання банком права на вимоги, що стосуються пога­шення фінансових зобов'язань, придбаних у різних осіб. Найчастіше банк купує рахунки, виставлені дебіторами за відвантажений ними товар або надані послуги.

Сутність факторингу в тому, що після продажу товару або надання послуг підприємству часто доводиться чекати надходження грошових коштів від по­купців. Останні можуть бути дуже потрібні підприємству негайно для здійснення господарських операцій.

У такій ситуації можна поступитися боргами за певну плату банку і отримати борг негайно в сумі, зменшеній на послуги банку (рис. 5.2).

Рис. 5.2 – Схема факторингу

Операції з продажу боргів здійснюються на основі договору факторингу. Він полягає між фактором (банком, спеціалізованою фінансовою фірмою) і клієнтом (підприємством - продавцем) тільки після оцінки платоспроможності дебітора.

Перевагою факторингу є швидке повернення коштів банку в оборот, а недо­ліком є витрата частини цих коштів на оплату банківських послуг.