Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Махноносов Д.В.ПРАКТИКА ПІДПРИЄМНИЦЬКОЇ ДІЯЛЬНО....doc
Скачиваний:
36
Добавлен:
16.12.2018
Размер:
1.87 Mб
Скачать

4.3. Порядок державної реєстрації суб'єкта підприємства

Для початку функціонування і отримання ним статусу юридичної особи підприємство повинне пройти державну реєстрацію, яка завершує процес ство­рення підприємства.

Державна реєстрація юридичних осіб і фізичних осіб - підприємців - це доку­ментальне свідоцтво створення юридичної особи, засвідчення факту отримання фізичною особою статусу підприємця.

Закон України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб -підприємців" регламентує процес державної реєстрації. Має місце певний порядок і послідовність державної реєстрації суб'єктів підприємницької діяльності. Згідно із законодавством для державної реєстрації суб'єкта підприємницької діяльності юридичної особи власник (власники), уповноважений ним (ними) орган чи особа (заявник) особисто або поштою подають до органу державної реєстрації такі до­кументи:

- рішення власника (власників) майна або уповноваженого ними органу про ство­рення юридичної особи ( крім приватного підприємства), якщо власників два і більше, таким рішенням є засновницький (установчий) договір, а також протокол уста­новчих зборів;

- статут, якщо це необхідно для створення організаційно-правової форми підприємництва;

- реєстраційну картку встановленого зразка, яка є одночасно заявою про дер­жавну реєстрацію;

- документ, що засвідчує сплату власником (власниками) внеску своєї частини капіталу до статутного фонду суб'єкта підприємницької діяльності в розмірі, пе­редбаченому законом;

- документ, що засвідчує внесення плати за державну реєстрацію.

Громадяни (фізичні особи), які мають намір займатися підприємницькою діяль­ністю без створення юридичної особи, подають реєстраційну карту встановлено­го зразка, яка є водночас заявою про державну реєстрацію, копію довідки про присвоєння ідентифікаційного номера фізичної особи платника податків та інших обов'язкових платежів, дві фотокартки, документ, що підтверджує внесення пла­ти за державну реєстрацію, а також пред'являють документ, що посвідчує особу.

І в першому, і в другому випадку потрібно підтвердження місцезнаходження суб'єкта підприємницької діяльності. Документом, що підтверджують його місце­знаходження може бути договір оренди або інший відповідний договір на будо­ву, приміщення.

За проведення державної реєстрації справляється реєстраційний збір у такому розмірі:

- десять неоподаткованих мінімумів доходів громадян за проведення державної реєстрації юридичної особи -170 грн ;

- два неоподаткованих мінімуми доходів громадян за проведення державної реє­страції фізичної особи підприємця -34 грн.

За проведення державної реєстрації звіту до установчих документів юридич­ної особи, державної реєстрації зміни імені або місця проживання особи - підприє­мця справляється реєстраційний збір у розмірі 30 % реєстраційного збору:

  • до установчих документів юридичної особи - 51 грн;

  • зміни імені або місця проживання фізичної особи підприємця - 10 грн 20 коп.

За заміну свідоцтва про державну реєстрацію у зв'язку з його втратою або по­шкодженням справляється реєстраційний збір у розмірі одного неоподатковано­го мінімуму доходів громадян - 17 грн.

Державна реєстрація юридичних осіб і фізичних осіб підприємців проводиться органом влади - державним реєстратором - виключно у виконавчому комітеті міської ради міста обласного значення або у районній (у містах Києві і Севасто­полі), державній адміністрації за місцем проживання фізичної особи-підприємця.

Державний реєстратор зобов'язаний надати відповідним органам статистики, Податковій службі, Пенсійному фонду України, фондам соціального страхуван­ня повідомлення про проведення державної реєстрації юридичної особи або фізич­ної особи-підприємця із зазначенням номера та дати внесення відповідного запи­су до Єдиного державного реєстру та відомостей з реєстраційної картки на про­ведення державної реєстрації юридичної особи або фізичної особи-підприємця.

Із моменту отримання свідоцтва про реєстрацію підприємство набуває статусу юридичної особи.

Державна реєстрація підприємств зумовлює виникнення витрат, що включа­ють у себе реєстраційний збір (мито), витрати на розробку установчих документів (якщо засновник не може скласти їх сам), нотаріальне засвідчення документів тощо. Крім того, необхідно оплатити ліцензію (якщо діяльність підприємства підлягає ліцензуванню), відкрити поточний рахунок у банку, виготовити печатки, штам­пи, товарні знаки та інші атрибути, без яких підприємство не може діяти.