Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Махноносов Д.В.ПРАКТИКА ПІДПРИЄМНИЦЬКОЇ ДІЯЛЬНО....doc
Скачиваний:
36
Добавлен:
16.12.2018
Размер:
1.87 Mб
Скачать

Лекція 5 фінансування підприємницької діяльності

5.1. Основні положення фінансів підприємств

Фінанси - це сукупність економічних грошових відносин, пов'язаних зі створенням, розподілом і використанням грошових доходів і фондів грошових коштів для забезпечення розвитку підприємства.

Необхідними умовами для виникнення фінансів є наявність держави і товар­но-грошових відносин. Фінансові відносини об’єднують лише ті відносини, які стосуються процесу створення, розподілу і використання грошових доходів і фондів грошових коштів на підприємствах, у регіонах, у народному господарстві країни.

Фінанси підприємства є системою економічних відносин окремих суб'єктів господарювання - юридичних осіб, пов'язаних з формуванням, розподілом і використанням грошових коштів у процесі здійснення ними господарській діяльності.

Фінанси підприємства грають важливу роль не тільки у фінансовій системі країни, але і в забезпеченні ефективного її економічного і соціального розвитку. Ця роль виявляється в наступному:

- за рахунок фінансів підприємства забезпечується формування переважаючої частини фінансових ресурсів, що концентруються державою для забезпечення цен­тралізованого фінансування різноманітних суспільних потреб;

- фінанси підприємства формують необхідний фінансовий базис забезпечення безперервності виробничого процесу, направленого на задоволення попиту на товари і послуги;

- система фінансів підприємства забезпечує формування фінансового потенціалу його розвитку відповідно до стратегічних цілей і тактичних завдань нарізних стадіях його життєвого циклу;

- за допомогою фінансів підприємства децентралізовано реалізуються соціальні завдання розвитку суспільства, оскільки частина сформованих підприємством фінансових ресурсів прямує на цілі споживання;

- фінанси підприємства дозволяють ефективно використовувати грошові накопичення громадян шляхом надання можливості інвестувати їх в акції, облігації і інші прибуткові фінансові інструменти, що емітуються окремими підприємствами;

- фінанси підприємства сприяють раціоналізації обороту грошових коштів у країні, забезпечуючи ефективне їх використання в процесі функціонування економіки.

Фінанси підприємства здійснюють ряд функцій, основними з яких є:

1. Ресурсоутворююча. Ця функція припускає систематичне формування в не­обхідному обсязі фінансових ресурсів з різних альтернативних джерел (за критерієм мінімізації вартості їх залучення) для забезпечення поточної господарської діяльності і реалізації стратегічних цілей розвитку підприємства.

2. Розподільна. Ця функція припускає оптимізацію пропорцій розподілу за­гальної суми сформованих фінансових ресурсів у розрізі окремих цільових (спеціальних) фондів, що забезпечують різні напрями фінансування операційній і інвестиційній діяльності, повернення основної суми боргу по раніше отриманих кредитах і тому подібне.

3. Контрольна. Ця функція припускає здійснення фінансового контролю за результатами операційної і інвестиційної діяльності підприємства, а також за процесом формування, розподілу і використання фінансових ресурсів відповідно до планових бюджетів.

4. Стимулююча. Ця функція покликана підвищувати ефективність чинників виробництва. Основними чинниками виробництва є:

  • земля (як природний ресурс);

  • праця (трудові ресурси) ;

  • капітал (як сукупність грошових і матеріальних цінностей, що дозволяють почати і здійснювати діяльність підприємства);

  • підприємницькі здібності (креативність) як необхідні умови для пристосування до динамічних відносин у сфері бізнесу.

Фінанси є сукупністю грошових відносин, що виникають в процесі створення фондів грошових коштів у суб'єктів господарювання і держави і використання їх на цілі відтворення, стимулювання і задоволення соціальних потреб суспільства. Виділяємо три основні стадії процесу суспільного відтворення:

- виробництво;

- розподіл;

- споживання.

Областю виникнення і функціонування фінансів є друга стадія відтворювального процесу, коли відбувається розподіл вартості виробничого суспільного продукту. Саме на цій стадії з'являються фінансові відносини, пов'язані з формуванням грошових доходів і накопичень, що приймають специфічну форму фінансових ресурсів. Потенційно фінансові ресурси утворюються на стадії виробництва, коли створюється нова вартість і здійснюється перенесення старої. Проте реальне формування фінансових ресурсів починається тільки на стадії розподілу, коли вартість реалізована.

Залежно від характеру діяльності суб'єктів усередині кожної сфери виділяємо різні ланки. Кожна ланка виконує свої завдання, має власну організаційну структуру фінансового апарату, проте в сукупності вони утворюють фінансову систему держави.

Взаємодія між виділеними ланками фінансової системи здійснюється за посередництва установ банківської системи, що грають особливу роль відносно функціонування фінансів підприємств.

Фінанси підприємств є основним елементом приведеної схеми і є грошовими відносинами, пов'язаними з формуванням і розподілом фінансових ресурсів. Формуються фінансові ресурси за рахунок джерел:

  • власні і прирівняні до них засоби (акціонерний капітал, пайові внески, прибу­ток від основної діяльності, цільові надходження і ін.);

  • мобілізовані на фінансовому ринку як результат операцій з цінними паперами;

  • що поступають в порядку перерозподілу (бюджетні субсидії, субвенції, стра­хове відшкодування і тому подібне).

Страхування є сукупність перерозподільних відносин між учасниками страхового договору з приводу створення за рахунок грошових внесків цільового страхового фонду, призначеного для відшкодування можливого збитку у зв'язку з наслідками страхових випадків, що відбулися. В результаті діяльності страхових організацій формуються могутні фонди фінансових ресурсів.

Державні фінанси є найважливішим засобом перерозподілу вартості суспільного продукту і частини національного багатства. Окремим елементом в систему державних фінансів включаються позабюджетні фонди, головне призначення яких полягає у фінансуванні окремих цільових заходів.

Функції фінансів підприємства реалізуються в процесі його фінансової діяльності. Ця діяльність здійснюється на всіх етапах життєвого циклу підприємства від моменту його народження (формування статутного фонду створюваного підприємства) до моменту його ліквідації як самостійного господарюючого суб'єкта (фінансового забезпечення ліквідаційних процедур).

Грошові кошти - це один з ресурсів підприємства, який допомагає забезпечити основну мету його діяльності, - отримання прибутку.

Успіх підприємницької діяльності практично гарантований, якщо господарюючий суб'єкт буде мати стабільні джерела отримання грошових коштів і зможе їх ефективно використовувати.

Якщо ж підприємство не забезпечене фінансовими ресурсами, у нього не вистачає власних коштів для оплати наведених вище витрат, воно буде змушене скорочувати виробництво, а в кінцевому випадку - оголосити себе банкрутом, визнавши свою неплатоспроможність.

Отже, фінанси як сукупність економічних грошових відносин, пов'язаних із формуванням, використанням і розподілом грошових надходжень і фондів грошових коштів, повинні забезпечувати ефективну діяльність підприємства. Вона, у свою чергу, полягає у раціональному використанні всіх видів ресурсів підприємства, отриманні прибутку.