Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1_i_2_zadanie.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
07.12.2018
Размер:
344.58 Кб
Скачать
  1. Сутність влади, види та ресурси влади.

Влада – це вплив однієї частини суспільства на іншу, або на поведінку іншої в бажаному для себе напрямі. Основною особливістю владного відношення є початковий переважний вплив однієї його сторони на іншу. Тому сторону з переважним впливом називають суб’єктом, а сторону яка цього впливу зазнає об’єктом владних відносин.

Суб’єкти – носії влади, це індивіди, соц.групи, організації, держ.органи, народ, світове співтовариство. Об’єкт – сторона на яку спрямовані владні відносини. суспільство, громадяни.

Підходи до пояснення причин виникнення владних відносин

Біологічний – цей підхід визнає що влада притаманна біологічній природі людей.

Антропологічний – пов’язує поняття політики і влади з суспільною природою людини і поширює його на всі в тому числі і класові утворення.

Політологічний – пов’язують існування влади і політики лише з певними етапами розвитку, для яких характерними є наявність спеціальних суспільних інститутів здійснення влади.

Ресурси влади – це засоби, використання яких забезпечує вплив на об’єкт влади.

**За сферами прояву ресурси класифікують на суб’єктні, політичні, економічні, соціальні, культурні, інформаційні, демографічні, правові, силові. Економічні – матеріальні цінності необхідні для суспільного та особистого виробництва і споживання, гроші, техніка, родючі землі. Соціальні ресурси – здатність підвищення чи зниження соціального статусу чи рангу. Соціальні ресурси включають такі показники як посада, престиж, освіта, медичне обслуговування тощо. Культурно-інформаційгні ресурси:знання та інформація, а також засоби їх розповсюдження, інститути науки та освіти, ЗМІ тощо. Силові ресурси: вид ресурсів виконує функцію забезпечення оборони країни, охорони внутрішнього порядку, забезпечення політичної влади недопущення будьяких зазіхань. Це армія, поліція, служби безпеки, прокуратура, сууд. Ці ресурси влада використовує дуже часто, вони відносяться до найбільш діючих, викликають страх, оскільки використання таких засобів призводить до позбавлення людей власності., волі. Демографічні – люди це універсальний, багатофункціональний ресурс, який виробляє інші ресурси. Людина творець матеріальних благ економічних ресурсів, володар і розповсюджувач знань, інформації.

**За характером – утилітарні, примусові, нормативні. Утилітарні ресурси – матеріальні і соціальні блага пов’язані з повсякденними інтересами людей. Ці ресурси використовують як для заохочення так і для покарання зменшення зарплати чи ліквідація установ. Примусові ресурси- це заходи адміністративногоі громадянського покарання використовують тоді коли утилітарні не діють. Нормативні ресурси це засоби впливу на внутрішній світ людини та її норми поведінки. Їхнє завдання переконати підлеглих у спільності інтересів керівника та виконавців.

Види влади. *За сферами прояву ( політична, економічна, соціальна, духовно-інформаційна, сімейна, партійна, профспілкова, військова.) Політична влада виступає як верховна оскільки за її допомогою приймаються рішення, обов’язкові для всіх суспільного життя. Соціальна – це здатність до дії в даному суспільстві. Сімейна – побудований вплив на силі авторитету одного, декількох, або всіх членів сімї, на сімейну життєдіяльність відповідно до власних можливостей. в Економічна – здійснює контроль за економічними ресурсами, різного роду матеріальними цінностями.соціальна влада – передбачає розподіл становища в соціальній структурі посад пільг та привілеїв. Духовно- інформаційна знання й інформація стали найважливішими ресурсами. Вони дають змогу досягти поставлених цілей, мінімально витрачаючи ресурси влади, перетворити супротивників у союзників. *За носіями влади (Безособова, особиста, інституціолізована.) За фіксацією обсягу влади у носія ( часткова, неповна, повна.) *За функціями органів влади (законодавча, виконавча, судова.) *За рівнем поширення (мега, макро, мезо, мікро.) *За способом взаємодії (тоталітарна, авторитарна, демократична.)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]