Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1_i_2_zadanie.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
07.12.2018
Размер:
344.58 Кб
Скачать

31. Види партійних систем.

Партійна система - сукупність діючих в країні партій, які пов’язані між собою і з політичною системою, беруть реальну участь у здійсненні влади.

Різновидності партійних систем можуть виділятися на базі різноманітних ознак та критеріїв.В залежності від кількості партій (однопартійні, двопартійні та багатопартійні). Враховуючи характер правління (демократичні, авторитарні, тоталітарні.)

Типологія політ систем за Вятром І Альтернативні (система багатопартійної роздрібленості, двоблокова система, двопартійна система) ІІ Неальтернативні (система кооперацій партій, система партій націон згоди, обмежені партійні системи, однопартійна система.)

Типологія за Дж. Сартори (однопартійна, гегемоністська, домінування, двопартійна та ін)

Для тоталітарних, авторитарних політичних режимів характерні частіше однопартійні системи, то сучасним розвиненим демократичним країнам властиві багатопартійні системи. Багатопартійна система - це така система, де реальну боротьбу за владу веде декілька політичних партій. Плюралістичною багатопартійною системою в світі визнається система, що включаючає не просто багато політичних партій, а наявність опозиції, в тому числі політичних партій, що виступають проти існуючого ладу. Опозиційні політичні партії виступають проти існуючої соціально-економічної і політичної системи, не сприяють цілісності політичного ладу, в межах якого діють і мають різноманітні концепції рішення проблем, які виникають в країні.

БИЛЕТ 32

32. Міжнародна політика.

Міжнародна політика – комплекс двосторонніх та багатосторонніх політ, економ, дипломатичних, військових, культурних, науково-технічних відносин між державами.У міжнародних відносинах держава вважається найважливішим, ефективним суб’єктом їх реалізації. Система міжнародних відносин впливає на державу, хоча не можна стверджувати, що держава автоматично, повністю і завжди їй підкоряється. Сучасні держави перебувають у більш складній, різнобічній і суперечливій взаємодії з міжнародним середовищем, їх зовнішня політика постійно га активно впливає на систему міжнародних відносин.Вплив системи міжнародних відносин на окремо взяту державу і суспільство реалізується за трьома основними напрямками.По-перше, система міждержавних відносин на глобальному і регіональному рівнях для кожної держави створює комплекс об’єктивних матеріальних та духовних (в тому числі політичних) зовнішніх умов життєдіяльності.По-друге, зовнішні впливи на державу і суспільство виявляються і на такому всезростаючому за важливістю напрямку, як поширення світових інформаційних потоків.По-третє, система міжнародних відносин у певному сенсі має визначальний вплив не лише на зовнішню політику, але й на інші форми поведінки держав-суб’єктів міжнародних відносин.

Основні форми міжнародної політики: пасивна – означає відмову від частини суверенітету на користь інших держав (слаборозвинені країни); активна – характеризується пошуками рівноваги між зовнішньою та внутрішньою політикою; агресивна – характерна постановка експансій них цілей втручання у зовн та внутр. політику держав; консервативна – притаманна енергійна, дещо агресивна політика націлена на захист досягнутого раніше балансу між внутр. і зовн політикою. Особливості міжнародних відносин: не владний характер; сис-ма між нар відносин має децентралізований хар-р; основним засобом розв’язання суперечностей є консенсус; у розв’язанні суперечностей більшу роль відіграють суб’єктивні чинники. Виділяють такі стани міжнародних відносин: стабільності, суперництва, ворожнечі, довіри, співробітництва, війни. Суб’єктами міжнародних політ відносин є: держави, міжнародні організації, міжнародні рухи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]