Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1_modul_-_shpora.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
24.6 Кб
Скачать
  1. Основні поняття стандартизації і історія розвитку

Слово “стандарт” – в перекладі з анг. Означає – норма, зразок. В широкому розуміння – це зразок еталон якості. З Техніч. Погляду поняття «стандартний” – визначає здатність виробу бути аналогом і виконувати заздалегідь функції.

Історія:

Стандартизація виникла у глибокій давнині і розвивалася поступово.

Етапи розвитку світової стандартизації:

1841р. - В Англії ств. Єдину сис-му, щодо параметрів гвинтового різьблення. 1846 р.- в Німеччині стандартизовано ширину залізничної колії та розмір щепів, вагонів. 1870р. – в країнах Європи – ств. Стандарти на розміри цегли. 1875р. – 19 країн в Парижі прийняли між. Конвенцію і було засновано міжн. Бюро мір і ваг. 1901р. - в Англії орган. Комітет техн.. стандартизації. 1943р. - в ООН ств. Координаційний комітет з питань стандартизації. 1946 р. - ств. Міжн. Організацію з стандартизації – ISSO.

1961 р. в Парижі ств. Коміте європейської координації стандартів.. Сучасна стандартизація, друга половина XXст. 1990 р. ( нові технології та основні види техніки). Стандартизація високого рівня, з 1990р. ( загал. Світовий характер стандартизації, розвиток інфор. Технологій.)

Розвиток стандартизації в Україні:

1555р. – вст.. розміру гарматних ядер. XVII – XVIII ст. – виробн.. різних виробів за точними зразками. 1860р. - вст.. єдиного розміру залізничної колії. 1898р - впровадження єдиних технічних вимог до матеріалів і виробів для потреб залізничного транспорту. 1925 р - впровадження державної стандартизації.

1954 р. - ств. Комітету стандартів, мір та вимірювальних приладів. 1965 р. – впровадження державної атестації якості продукції. 1970 р - введення держ. Сис-ми стандартизації, та міжгалузевих систем стандартизації. 1985 р. - удосконалення систем стандартизації. 1992 р - ств. Держ. Комітету за стандартизації, метрології та сертифікації в Україні. 1993 р - . ств. Націон. Си-ми стандартизації України та системи сертифікації Укр СЕПРО. 1995 р. – впровадження міжн. Стандартів як національних в Україні.

2. Періоди стандартизації.

1 період- період зародження та природного розвитку стандартизації. 2 період – початковий період стандартизації ( кінець.XIX перща пол..XX ст) 3 період - сучасна стандартизація ( друга полов. XXст. До 1990р) 4 період – стандартизація високого рівня з 1990р.)

3. Мета, предмет і головне завдання стандаритазаці. І функції стандартизації.

Стандартизація – діяльність спрямована на досягнення оптимального ступеня впорядкування в певній сфері, шляхом вст.. положень для загального і багаторазового використання щодо реально існуючих чи потенційних завдань. Стандартизація - це орг.. технічна основа економічного і науково- техн. Співробітництва між країнами, ефективний засіб поширення зв’язків між ними і ліквідування технічних бар’єрів у міжн. Торгівлі.Предмет стандартизації - варіанти повторюваних ситуацій та отримання інф. Про ці ситуації. Головна мета стандартизації - ств. Си-ми. Нормативної документаці, яка визначає прогресивні вимоги що продукції, процесів вироб. Товарів надання послуг, а також забезпечення контролю з а правильністю використання цієї документації.. Головним завданням стандартизації є - стимулювання розвитку економікт. Це досягається: 1) нормування вимог до якості та безпеки товарів. 2) Підтвердження відповідності т. вст.. вимогами.3) держ. Нагляду(контролю) та дотримання вимог.

Функції стандартизації :

  1. Нормативна.- формування вимог продукції, процесів, послуг, методів. 2)Регулятивна – вплив на ринок товарів та послуг, технічні бар’ри в торгівлі, захист вітчизняного виробника та споживача. 3) Соціальна – забезпечення безпеки товарів, процесів, послуг; забезпечення якості товарів та послуг; захист прав споживачів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]