Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1_modul_-_shpora.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
24.6 Кб
Скачать

4.Основні завдання стандартизації

- безпечність продукції процесів та послуг, для життя здоров’я та майна дюдей, тварин, рослин та охорони навколишнього середовища. – захист та збереження майна і продукції, зокрема під час їх транспортування чи зберігання. – якість продукції процесів чи послуг відповідно до рівня розвитку, науки, техніки, технологій. - реалізація прав споживачі. – збіжність та відтворюваність результатів контролювання.

5.. Роль стандартизації у розвитку економіки. Головний інф. Фонд Держспоживстанадрут у.

- Ств. Системи нормативної документації, Удосконалення системи термінології та позначень, Акумулюючи найновітніші досягнення науки, техніки стандартизація в різних галузях забезпечує: - ств. Єдиної системи показників якості продукції способів її випробувань та контролю, - єдність та правильність вимірювань у країні, - ств. Нормативних вимог до якості сировини продукції процесів та послуг.

Головнйи інфор. Фонд. Держспоживстандарту У. – Національні стандарти( ДСТУ), Міждержавні стандарти( ГОСТ), Міжнародні стандарти( ISO).

6. Суб’єкти і об’єкти стандартизації.

Суб’єкти стандартизації. 1) центральний орган виконавчої влади у сфері стандартизації. 2) рада стандартизації..3) технічні комітети стандартизації.4) інші суб’єкти, що займаються стандартизацією.

Об’єкти стандартизації - це продукція, процеси та послуги, зокрема матеріали, їхні складники, устаткування системи, їхня сумісність, правила, процедури, функції, методи чи діяльність. Об’єкти стандартизації – об’экти, що маэ бути застандартизхованим. Об’єкти стандартизації – процеси та послуги, продукція, методи дослідження, функції, процедура та правила, обладнання, системи їх сумісність. Найважливіші об’єкти стандартизації.. 1) організація проведення робіт зі стандартизації. 2) термінологічні системи різних галузей знань та діяльності. 3) класифікація та кодування інформації. 4) метрологічне забезпечення. 5) вимоги що до захисту прав споживачів, охорони праці, ергономіки, охорони природного довкілля та інше.

7. Види стандартизації

Національна стандартизація – здійснюється на рівні однієї конкретної держави. Міжнародна – здійснюється на міжн. рівні та участь у якій відкрита для відповідних органів усіх країн. Регіональна – здійснюється на відповідному регіональному рівні та участь у якій відкрита для відповідних органів країн певного географічного або екон. простору. Міждержавна - участь у якій беруть відповідні органи країн СНД. Галузева – здійснюється органами компетентними в певній галузі.

8. Принципи стандартизації

1) Плановість - скл. Перспективних і поточних планів з розробки розвитку робіт із стандартів. 2) Системність - забезпечує розробку НД, як елементи системи і проводить, до упорядкування взаємопов’язаних об’єктів стандарт… в єдину систему. 3) Перспективність – забезпечує розробку випереджаючих стандартів , в яких запроваджується підвищені та вимоги до об’єктів стандартизації відносно допустимого рівня.4) Обов’язковість –забезпечує додержання стандартів всіма підприємствами, незалежно від форм власності. 5) Динамічність – передбачає періодичну перевірку НД, внесених до неї, зміну, а також своєчасний перегляд і відміну стандартів. 6) Оптимальність – передбачає вироблення і прийняття норм, правил та вимог що забезпечує оптимальні витрати ресурсів сировинних, енергетичних, економічних тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]