Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1_2 ч методичка заоч 2006.DOC
Скачиваний:
1
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
1.53 Mб
Скачать

41

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ДОНЕЦЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

та завдання щодо контрольної роботи

для студентів заочної форми навчання

із курсу “ СТАТИСТИКА”

Донецьк – ДНТУ – 2006

1. ОСНОВНІ ПОЛОЖЕННЯ

У процесі вивчення курсу студенти одержують теоретичні знання і практичні навички за основними питаннями статистичного обліку, визначення й аналізу статистичних даних про соціально-економічні явища, що протікають у економіці і виробництві. Знання студентами цих питань є необхідною умовою успіху в оволодінні іншими суміжними економічними дисциплінами, а також виконання курсових робіт, дипломної роботи й успішної роботи на виробництві.

Навчальним планом по даному курсу передбачаються виконання розрахункової контрольної роботи та іспит. Розрахункова робота містить рішення студентами сьоми задач (с. 7-21). Ці задачі охоплюють основний зміст курсу “Статистика”. Варіанти завдань студенти вибирають за останньою та передостанньою цифрою залікової книжки. Вільний вибір варіанту не дозволяється. При оформленні розрахункової роботи записуються вихідні дані задач і її докладне рішення, яке повинно супроводжуватися викладом методів розрахунку і аналізу отриманих результатів.

Після тексту контрольної роботи перед переліком літератури студент ставить свій власний підпис і дату виконання. Робота має бути здана до перевірки не пізніше, ніж за два тижні до початку заліково-екзаменаційної сесії. Викладач дисципліни встановлює дату і час захисту контрольної роботи, яка зараховується за результатами співбесіди студента з викладачем.

Скласти іспит з дисципліни "Статистика" студент може тільки після захисту контрольної роботи. Основні питання, що включаються до екзаменаційних білетів, наведено на с. 37, 38 методичних вказівок.

Вибір варіанту контрольної роботи

Перед-остання цифра

Остання цифра залікової книжки

1

2

3

4

5

6

7

8

9

0

1

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

2

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

3

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

4

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

5

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

6

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

7

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

8

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

9

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

0

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

2. Програма курсу

Тема 1. Предмет, метод, задачі й організація статистики

Статистика як суспільна наука. Роль статистики в соціальному пізнанні. Предмет статистики, вивчення кількісної сторони масових суспільних явищ.

Теоретичні основи статистики. Основні частини статистики як науки. Загальна теорія статистики, економічна статистика, статистика галузей народного господарства, статистика підприємств. Зміст й основні питання загальної теорії статистики.

Розвиток статистики як науки, основні етапи її формування.

Єдина державна система урахування в Україні. Дві основні функції і задачі статистики. Статистичні органи України. Міжнародні статистичні органи.

Тема 2. Статистичне спостереження

Статистичне спостереження, його сутність і задачі. Основні вимоги, запропоновані до статистичного спостереження. Об'єкти і види статистичного спостереження за охопленням простору і часу. Одночасне і поточне, безупинне і перериване, суцільне і не суцільне спостереження.

Ціль, об'єкт і одиниця статистичного спостереження. Характеристика явища, що спостерігається, і статистичні ознаки. Об'єкт спостереження, обмеження і цензи при проведенні спостережень. Програма статистичного спостереження, бланки, інструкції та інша статистична документація. Джерела статистичної інформації і засоби збору статистичних даних. Форми реєстрації статистичних ознак.

Звітність підприємств і її значення для одержання статистичної інформації про стан і розвиток народного господарства і його галузей. Звітні одиниці, види і програми звітності. Переписи, одночасні дослідження, спеціальні обстеження.

Точність даних спостережень і заходи для її забезпечення. Види помилок статистичного спостереження і засоби їх усунення.

Тема 3. Зведення й угруповання статистичних даних

Зведення матеріалів статистичних спостережень, їх основний зміст, основи утворення статистичних показників. Техніка й організація статистичного зведення.

Угруповання – основний метод розробки матеріалів статистичного спостереження. Задача групування, види угруповань. Вибір ознак угруповання. Структурні і факторні угруповання, статистичні класифікації, їх основні види в статистиці.

Статистичні таблиці, їх значення, порядок розробки, основні види. Засоби і техніка розробки статистичних таблиць. Елементи таблиць, підмет і присудок. Групові і комбіновані таблиці, прості і шахові таблиці, балансові таблиці. Техніка оформлення статистичних таблиць.

Тема 4. Абсолютні і відносні величини в статистиці

Статистичні показники, які узагальнюють. Об'ємні і якісні, абсолютні і відносні показники, які узагальнюють. Види абсолютних величин, їх значення в статистичних обстеженнях. Основні види й одиниці виміру абсолютних величин. Порівняння і зіставлення абсолютних величин.

Відносні величини в статистиці, їх види і форми вираження. Відносні величини виконання плану і планового завдання. Відносні величини динаміки, структури, інтенсивності, координації, просторові порівняння. Одиниці вимірювання відносних величин. Взаємозв'язок статистичних узагальнюючих величин. Системи показників.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]