Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1_2 ч методичка заоч 2006.DOC
Скачиваний:
1
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
1.53 Mб
Скачать

Тема 5. Середні величини в статистиці

Наукові основи числення середніх величин у статистиці. Види середніх величин, статичних середніх. Прості і зважені статистичні середні, основні ознаки, застосовувані в якості ваг.

Середня арифметична і середня гармонійна й галузь їх застосування. Середня геометрична й область її застосування. Середня типічна в статистиці. Середня хронологічна для інтервального тимчасового і моментного ряду. Мода і медіана в статистиці.

Властивості середньої величини. Використання способу умовних моментів при обчисленні середньої величини.

Тема 6. Показники варіації

Варіація статистичних ознак і варіаційні ряди. Розходження в розмірі ознаки в окремих одиницях спостереження, причини розходжень. Ряди розподілу статистичних ознак. Дискретні й інтегральні варіаційні ряди. Типи розподілів, нормальний розподіл.

Показники варіації. Розмах варіаційного ряду і середнє лінійне відхилення. Дисперсія варіаційного ряду, засоби її обчислення й основні властивості. Застосування засобів умовних моментів при обчисленні дисперсії. Дисперсія альтернативної ознаки. Середнє квадратичне відхилення, нормоване відхилення варіаційного ряду, коефіцієнт варіації.

Статистична оцінка якості угруповань, критерії якісно-однорідних сукупностей. Загальна поміжгрупова і внутригрупова дисперсія.

Тема 7. Вибіркове спостереження

Вибіркове спостереження, його цілі і задачі, галузь поширення. Застосування вибіркових спостережень у державній статистиці України і при вивченні виробничої діяльності підприємств.

Генеральна і вибіркова сукупність і їх середні розміри. Сталість вибіркової середньої, помилка репрезентативності. Повторний і безповторний відбір одиниць у вибіркову сукупність. Помилка частки вибіркової сукупності. Гранична помилка вибіркової середньої і частки вибірки. Імовірність, із котрої вибіркова середня може відтворювати генеральну середню. Межа, якій належить генеральна середня. Засоби обчислення меж із заданою ймовірністю, застосування табличних значень імовірностей нормованого відхилення.

Необхідна чисельність вибіркової сукупності. Засоби утворення вибіркових сукупностей. Умови випадкового відбору. Механічний, типовий і серійний відбір. Критерії оцінки якості відбору.

Тема 8. Статистичні зміни

Задача і прийоми вивчення взаємозв'язків ознак, види зв'язків. Метод порівняння рівнобіжних рядів і метод аналітичних угруповань, балансовий метод. Зв'язки техніко-економічних показників промисловості.

Функціональні і кореляційні залежності, їх теоретичне і практичне значення. Роль якісного аналізу при вивченні кореляційного зв'язку. Елементи кореляційного аналізу. Кореляційне поле, види і тіснота кореляційних зв'язків.

Прямолінійне і криволінійне кореляційне рівняння і засоби обчислення їх параметрів. Множинна кореляція. Коефіцієнт кореляції і кореляційне відношення.

Тема 9. Ряди динаміки

Ряди динаміки і їхні види, задача відбитку розвитку в часі. Елементи рядів динаміки, правила побудови рядів.

Показники рядів, їхній взаємозв’язок. Прирости в рядах динаміки. Абсолютні прирости. Темпи росту і приросту, коефіцієнти динаміки. Середній рівень ряду динаміки, середні темпи росту і приросту, середній абсолютний приріст. Абсолютний розмір і її значення в аналізі.

Аналіз рядів динаміки. Забезпечення порівнянності даних. Змикання рядів, укрупнення періодів ряду динаміки, середня, що сковзає. Інтерполяція та екстраполяція рядів динаміки, статистичні прогнози.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]