Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1_modul_-_shpora.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
24.6 Кб
Скачать

9. Методи стандартизації

1) Уніфікація - раціональне скорочення числа типів видів і розмірів виробів однакового функціонального призначення.. Рівні уніфікації: -заводська, галузева, міжгалузева. Приклади застосування.- меблеве виробництво, комп’ютерна техніка, електроприлади, автомобілебудування, уніфікаціяя тари. Основою стандартизації є – систематизація та класифікація. Мета систематизації - розміщення предметів, явищ, понять в певній послідовності, яка утв.чітку систему, зручну для користування, система одини СІ, система дорожнього руху. Мета класифікації - розміщення предметів, явищ, понять за класами, сортами, видами залежно від загал. Ознак.

Види уніфікації :

  1. Типорозмірна – здійснюється у виробах однакового функціон. Призначенн, які відрізняються числовим значенням головного параметру.2) Внутрішньо-типова – здійснюється у виробах однакового функціонал. Призначення. З однаковим числовим значенням головного параметру, але відрізняється конструктивним виконанням.3) Міжтипова - здійснюється у виробах різного типу і конструктивного виконання.

Робота уніфікації виконується у такій послідовності.:

  1. Напрямок, вид, рівень, об’єкт уніфікації. 2) Збір і аналіз уніфікованих виробів. 3) Класиф. Елементів відповідно до поставлених завдань. 4) Розробка нових конструкцій. 5) Розроблення стандартів.

2)Агрегатування - виготовлення виробів шляхом компонування їх із обмеженої кількості стандартних деталей , що мають геометричну та функціональну взаємозамінність. Приклади застосування: 1) у складному машинобудуванні 2) у судно та авіабудуванні..

3) Типізація – розробка типових технологічних рішень на основі загальних технічних характеристик, для виробів або процесів.. Приклади застосування: 1) технологічне обладнання( шліфувальне зварювання) та процеси( хімічні, механічні)

4) Взаємозамінність – придатність з одного виробу, процесу для використання замість іншого з метою використання одних і тих же функцій та вимог. Приклади застосування : 1) у харчовій промисловості.2) у машинобудуванні. 3) у сфері інформаційних технологій. 4) Взаємозамінність співробітників на робочих місцях. Розрізняють взаємозаміни: повну, неповну, внутрішню, зовнішню.

5) Спеціалізація – організаційно-технічні засоби , які направлені на створення виробництв та підприємств по виробництву та підприємств по виробництву і реалізації однотипної продукції.

Види спеціалізації: Залежно від об’єктів: -предметна, подетальна, технологічна, функціональна.

Залежно від розповсюдження: заводська, галузева, міжгалузева, міжнародна.

10. Параметри продукції.

Параметр продукції – кількісна характеристика властивостей чи станів продукції , які визначають її призначення та умови використання.

Види параметрів продукції: 1) За розміром: основні розміри базових деталей( взуття, одягу, столів), параметри, які характеризують об’єм.( місткість посуду), Розміри взаємозамінності. 2) За вагою: маса окремих виробів, маса спортивного інвентарю, маса пакування продукту. 3) Що харак. Продуктивність транспортного засобу: продуктивність вентилятора, швидкість руху транспортного засобу.4) Енергетичні: потужність двигуна, напруга ламп, витрати палива.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]