Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1_i_2_zadanie.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
07.12.2018
Размер:
344.58 Кб
Скачать
  1. Моделі політ. Сис-м Істона, Алмонда і Дойча.

Системний підхід у політології вперше застосував Д. Істон. Основною одиницею аналізу політ. сис-ми Істон визначив взаємодію. За Істоном, політ. сис-ма – сукупність взаємодій, які здійснюють індивіди в межах призначених для них ролей, які спрямовані на авторитарний розподіл цінностей в суспільстві. Для побудови теоретичної моделі Істон використовує 4 базові категорії: політична сис-ма, середовище, реакція, зворотний зв'язок або вплив сис-ми на середовище. Відповідно до цієї моделі механізм функціонування політ. сис-ми включає 4 фази: введення (пред’явлення вимог до осіб, регулювання вимог), конверсія (перетворення соц. вимог у підготовку альтернативних рішень), виведення (створення норм-законів, застосування правил, контролю за дотриманням правил), зворотний зв'язок (основний механізм усунення напруженості в сус-ві).

Алмонд створив функціональну модель політ. сис-ми сус-ва. Алмонд називав політ. сис-му набором ролей, що взаємодіють між собою. Основними принципами функціонування політ. сис-ми за Алмондом є: 1) всі політ. сис-ми здійснюють однакові функції; 2) кожна політ. сис-ма є багатофункціональною; 3) всі політ. сис-ми змішані в культурному відношенні. Політ. сис-ма виконує 2 базових набори функцій: 1) ф-ції входу (політична соціалізація, залучення до участі в політ. житті, формування вимог, поєднання інтересів, політ. комунікація); 2) ф-ції виходу (розробка норм, які виконують органи законодавчої влади; застосування норм; контроль за дотриманням норм).

К. Дойч розробив інформаційно-кібернетичну модель політ. сис-ми. Дойч вважав, що політ. сис-ма – мережа комунікацій та інформаційних потоків. У моделі політ. сис-ми виділяються 4 блоки з різними фазами проходження інформаційно-комунікативних потоків: 1) одержання і підбір інформації; 2) оборобка і оцінка інформації; 3) прийняття рішень; 4) здійснення рішень із зворотнім зв’язком.

12. Проблеми становлення соц.. Держави в Україні.

Ми є свідками й учасниками творення новітньої Української держави. Існування норм, які гарантують права особи, родини (сім’ї), нації, реалізації цих норм у суспільній практиці сприятимуть появі почуття безпеки, захищеності, стимулюватимуть розвиток відчуття волі, свободи як окремої людини, так і всього українського народу. Водночас лише свобода особи породжує свободу народу, а ця остання дає змогу і народу і окремій особі відчувати себе рівними серед інших людей і народів.

Україна прагне увійти в європейську і світову спільноту. Обов’язковими умовами такого входження є економічна, політична і культурна інтеграція. Проте без волі і свободи для індивіда і народу жодний з напрямів інтеграції є недоступний, а сама інтеграція стає нездоланним бар’єром.

Механізмом, який повинен реалізувати право, є держава. Сучасна Українська держава ще далека від досконалості, але вона формується на правильних теоретичних і правових засадах.

Власна держава і право тому для українського народу є не лише головною метою, а й найвищою цінністю. Усвідомлення її є запорукою вдосконалення і розвитку кожного зокрема і всіх громадян України разом.

БИЛЕТ 13

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]