Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1_i_2_zadanie.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
07.12.2018
Размер:
344.58 Кб
Скачать

20. Особливості політ. Еліти Укр.

Політичну еліту утворюють політичні лідери

Українська держава відбулася в усіх формальних вимірах: незалежність, суверенітет і недоторканість кордонів України визнані світовою спільнотою; країна стала рівноправним членом багатьох міжнародних об'єднань та організацій, укладені угоди про співробітництво з ЄС і НАТО.

Значна частина лівої політичної еліти не сприйняла ідеї незалежності України, побудови демократичної держави та ринкової економіки.

Нова еліта відмінно виробляє стратегію для власного бізнесу, про що свідчить розрив у доходах невеликої групи наближених до влади олігархів, що контролює найбільш прибуткові підприємства, і більшості громадян

Нинішня політична еліта України не користується суспільним визнанням, авторитетом та відчутною підтримкою з боку суспільства.

Спостерігається також, хоч і слабка, але постійна тенденція до омолодження політичної еліти. До неї поступово інтегрується молодь, яка отримала освіту за кордоном, поділяє демократичні цінності, готова і здатна сприяти їх утвердженню в Україні.

БИЛЕТ 21

21. Характеристика республіканської форми правління.

Республіка - це така форма правління, за якої всі вищі органи держ. влади або обираються, або формуються загальнонаціон. Представницькою установою (парламентом).

Загальними ознаками республіканської форми правління є:

- існування одноособового і колегіального глави держави ;

- виборність на певний строк глави держави й інших верховних органів державної влади ;

- здійснення державної влади не по своєму велінню, а з доручення народу ;

- юридична відповідальність глави держави у випадках, передбачених законом ;

- обов'язковість рішень верховної державної влади.

Нараховується кілька основних різновидів республіканського правління. У свою чергу вони поділяються за формою державного устрою на :

- парламентарні;

- президентські

- змішана (парламентсько-президентська чи ипрезидентсько-парламентська).

Парламентська республіка - різновид республіки з перевагою повноважень на користь парламенту. У такій республіці уряд формується парламентським шляхом з числа депутатів, що належать до тих партіям, що мають у своєму розпорядженні більшість голосів у парламенті. Уряд несе відповідальність перед парламентом у своїй діяльності. У випадку втрати довіри більшісті членів парламенту, уряд або іде у відставку, або через главу держави домагається розпуску парламенту і призначення дострокових парламентських виборів. Глава держави в парламентарній республіці має повноваження: обнародує закони, видає декрети, призначає главу уряду, є верховним головнокомандуючим збройними силами. (Австрія, Греція, Латвія, Литва, Німеччина)

Президентська республіка – характеризується значною роллю президента в сис-мі держ. органів, поєднанням в руках повноважень глави держави і уряду. Риси: 1) позапарламентський метод обирання президента; 2) позапарламентський метод формування уряду, тобто його формує президент. (Білорусь, Грузія, США, Мексика).

Парламентсько-президенські республіки – є прем’єр-міністр і президент. Президент має виконавчу владу, але частину ф-цій глави держави виконує прем’єр-міністр, який дуже часто є головою законодавчого органу. (Єгипет, Росія, Молдова, Румунія).

Президенсько-парламентська республіка – президент особисто пропонує склад уряду, який підлягає обов’язковому затвердженню всім парламентом. (Франція, Фінляндія).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]