Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1_i_2_zadanie.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
07.12.2018
Размер:
344.58 Кб
Скачать

16. Політичні погляди Конфуція.

Конфуцій є автором патріархально-патерналістської концепції держави(держава-велика сімя). Головне для нього — турбота про благо підданих, яких треба спершу нагодувати, а потім навчити, виховати у високій моральності. Вважаючи людей рівноправними від природи, Конфуцій ніколи не був демократом. Він вчив, що трудящих треба відмежовувати від панівної верстви, а жінок ставив значно нижче чоловіків. Йому не подобалося політичне управління за допомогою писаних законів. До законів ставився негативно, бо вони відігравали каральну роль. Вважав, що правитель повинен мати шляхетне походження, із зброєю в руках захищати достаток народу, а народ повинен виконувати накази государя, бути ввічливим і шанобливим до правителя. Правителі повинні керуватися довірою народу, виховуватися на основі свого власного прикладу. Виступав за аристократичну форму правління, його ідеалом було керівництво аристократів, яких характеризували знання і доброчесність, а не багатство і соц. походження.

БИЛЕТ 17

17. Характеристика тоталітарного політ. Режиму.

Тоталітаризм – режим репресивного примушування громадян до виконання владної волі, яке ніяк не відбиває існуючого права, не спирається на закон. Характерні риси: 1) правляча партія зрощується з державним апаратом, контролює всі сфери життєдіял. сус-ва; 2) політ. свободи і права громадян зафіксовано формально, але реально відсутні. Діє принцип: заборонено все, що не прописано; 3) легальна політ. опозиція відсутня; 4) визначається право на існування лише однієї партії; 5) існує жорстка цензура над всіма ЗМІ; 6) поліція, арімяЮ спецслужби виконують ф-ції каральних органів; 7) функціонує лише одна офіційна ідеологія; 8) влада тримається на примусі; 9) економіка перебуває під жорстким контролем держ. органів.

17. Типи політ. Еліт.

Типи політичних еліт: 1. За способом формування( відкрита – формується завдяки виборам, приналежність до неї визначається професіоналізмом, політ статусом, екон впливом; закрита –відбір з «кола собі подібних»;непроникна для суспільної думки, що неминуче відбивається на її здатності керувати сусп. процесами). 2.за ідеологічними цінностями (авторитарні, тоталітарні, демократичні, ліберальні). 3. За видами політ діяльності (державна, муніципальна, партійна, громадських організацій).4.за обсягом своїх повноважень (вища – провідні політ керівники(президент, глава уряду, парламенту, керівники найбільших партій), їх найближче оточення; середня – люди, що займають виробничі посади (парламентарії, сенатори), регіональні лідери (губернатори, голови великих міст); місцева (субеліта) – провідні політ фігури місцевого рівня; адміністративна – вищий прошарок держ службовців: чиновники міністерств, департаментів та інших держ органів) 5. За ступенем інтеграції у політ систему(правляча – реальне володіння важелями і механізмами здійснення владних рішень; опозиційна – виражає погляди, що відрізняються від поглядів домінуючої групи; контреліта – виключена з системи владних відносин і еліта, яка заперечує існуючу політ систему, це так звана, нелояльна, непримиренна еліта). 6. За характером впливу на маси (спадкова – має вплив через фактор «крові»; ціннісна – базує свій вплив на інтелектуальному авторитеті; функціональна – джерелом впливу є наявність проф. знань і здібностей, необхідних для виконання управлінських функцій.

БИЛЕТ 18

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]