Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1_i_2_zadanie.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
07.12.2018
Размер:
344.58 Кб
Скачать

13. Формування і розвиток елітарних уявлень. Теорії політ. Еліт.

Політична еліта - це сукупність осіб, які виділяються з політичного се­редовища на основі більш вищого ступеня розвитку окремих політичних якостей. Політична еліта складається з правлячої еліти та контреліти (перебуває в опозиції до правлячої верхівки).Термін "еліта" введений на початку XX ст. французьким дослідником Ж. Сорелем та італійським ученим В. Парето. Термін "еліта" у пере­кладі з французького означає "кращий", "вибраний", "відбірний". Цим поняттям позначають провідні верстви суспільства, які здійснюють керів­ництво у певних галузях суспільного життя.

Найпоширенішими підходами до пояснення поняття політичних еліт у політології є ціннісний і функціональний. Ціннісний (В.Паретто) еліта вважається найціннішою частиною суспільства, що володіє особливо цінними для суспільства інтелектуальними, психологічними, моральними, організаторськими та ін. рисами, які забезпечують їм переважання над іншими людьми. Еліта – наслідок природнього відбору суспільством найцінніших представників. Функціональний (Г.Моска, Р.Міхельс) пояснює існування політ еліти важливістю функцій управління, що зумовлюють особливу роль людей, що їх виконують. Управлінська праця може бути ефективною тільки тоді, коли її виконують професіонали. Висока суспільна значущість управлінської праці зумовлює і особливий соціальний статус тих, хто її виконує. Макіавелістська школа (Г.Моска, В .Парето). будь-якому суспільству властива елітарність. В основі цього лежить факт природних відмінностей людей: фізичних, психологічних, розумових, моральних. Теорія елітної демократії (Р.Даль, С.Липсет) розуміння демократії як конкурентної боротьби претендентів на керівництво суспільством під час виборч кампаній. Концепції плюралізму(С.Келлер, О.Штаммер, Д.Рісмен) еліта неоднорідна, складається з кількох груп. Вплив кожної з них чітко обмежується певною галуззю діяльності. Поділ на еліту і масу носить умовний характер. Жодна група, що входить до неї не спроможна зробити вирішального впливу на всі сфери життя одночасно. Ліволіберальні концепції (Ч.Міллс). Еліта – прошарок людей, які займають стратегічні посади, складається з політиків, представників бізнесу і військових. суспільство управляється винятково однією пануючою елітою. Можливості демокр інститутів (вибори, референдуми) незначні.

В будь-якому політ організмі наявні 2 класи:панівна меншість-правлячий клас, політично-залежна більшість.-клас яким правлять.Право влади меншості над більшістю виходять з якостей, притаманних правлячій меншості. До цих якостей належать передовсім організованість. Теорія Парето:У політ житті є 2 типи еліт, які змін-ть при владі одна одну. Перший тип-леви, хар-ся стабільністю розвитку політ системи, силовими методами правління, консерватизмом,Другий тип-Лиси, для них хар-ні хитрість, обман та демагогія.

13. Типи політиків за Вебером.

Серед політиків Вебер виділяє політиків «з нагоди» (всі ми, коли голосуємо на виборах чи здійснюємо схоже волевиявлення) і політиків «за сумісництвом» (всі ті довірені особи і правління партійно-політичних союзів, які займаються цією діяльністю лише за необхідності). Згідно з Вебером існує 2 способи зробити політику своєю професією: або жити «для політики», або жити «за рахунок» політики і «політикою». Перетворення політики в професійну діяльність, для якої потрібні навички в боротьбі за владу і знання її методів, створених сучасною партійною системою, зумовило поділ суспільних діячів на 2 групи: чиновники-спеціалісти і «політичні» чиновники. Зайняття політикою як професією здійснюється партіями. Справжньою професією чиновника, на думку Вебера, має бути не політика. Він повинен керувати і не повинен робити того, що політик, а саме боротися.

БИЛЕТ 14

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]