Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1_i_2_zadanie.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
07.12.2018
Размер:
344.58 Кб
Скачать
  1. Політ. Думка Нового часу (Гоббс і Локк).

Політ. вчення Нового часу були спрямовані на обґрунтування можливості влаштування сус-ва на принципах свободи і громадянської рівності. Загальною основою для мислителів стали принципи природного права. Гоббс – один із творців політ. науки. Розвивав вчення про природний стан, суспіл. договір і громадянські права. Вважав, що спочатку всі люди були рівними, але егоїзм сприяв виникненню у сус-ві «війни всіх проти всіх», люди вимушені були укласти договір з правителем, віддавши йому частину прав взамін на власну безпеку. Для укладення суспіл. договору потрібна була згода більшості, а меншість повинна була підкоритися їй. Об’єднана в такий спосіб сукупність людей склала державу. Саму державу Гоббс порівнює то зі штучною людиною, то з витвореним Богом, то Левіафаном, біблейським персонажем, що є величезним морським чудовиськом. Тільки навіюючи страх своїм підданим, держава здатна припинити постійну війну людей. Уклавши договір, люди вже не мають права від нього відмовитися, не мають права опиратися діям суверена. Лише в тому випадку, якщо влада не здатна гарантувати самозбереження підданим, вона перестає бути законною. Був прибічником абсолютної монархії.

Локк – основоположник лібералізму і конституціоналізму. Висував ідеї про права людини, поділ влади і правову державу. Суспіл. договір між державою і людиною був укладений тому, що права людей недостатньо захищені, були відсутні органи, які б об’єктивно вирішували конфлікти між людьми. Створивши державу (своєрідного опікуна), народ виступає як його підопічний і як його засновник. Останнє дає право народу відміняти закони, які протирічать його інтересам. Більше того, народ має право відібрати владу у правителів, які порушують його природні права. Саме його уявлення про природні права людини лягло в основу формування ліберальної ідеології.

6. Особливості партійної сис-ми Укр.

Сучасні українські політичні партії утворилися раніше, ніж склалися соціальні групи населення, інтереси яких ці партії повинні відбивати. Тому партії не змогли знайти чітких соціальних адрес і виконувати функції посередника у взаєминах між особою та державою. Не дивлячись на чисельність та широту політичного спектру, партії України не стали центрами, де акумулюється потенціал суспільства, не стали справжнім елементом системи влади. Жодна з них не має достатнього впливу у загальнонаціональному вимірі. Перехід тоталітарної однопартійності до цивілізованої багатопартійності в Україні відбувається через "дрібнопартійність ". Основні характерні риси політ. партій Укр: 1) відсутність у багатьох партіях свого електорату; 2) втрата інтересу громадян до всіх партій; 3) слабкі ідеологічна засади; 4) переживають розколи, скорочення лав, втарта впливу і авторитету; 5) відірваність програмних гасел партій від повсякденних інтересів населення; 6) спостерігається активне зрощення партій та їхнього апарату з бізнесом, часто з тіньовим; 7) відсутність сталого співробітництва партій в головному – побудові незалежної процвітаючої України.

БИЛЕТ 7

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]