Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Плебсологічний вимір актуальних проблем у сфері....doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
04.12.2018
Размер:
1.55 Mб
Скачать

Зміна ідентичності у віртуальному світі: ґендерний аспект

Останнім часом мережа Інтернет набула великої популярності. Вона стала засобом не лише професійної та наукової діяльності, а й джерелом опосередкованої комунікації. Досліджуючи віртуальний простір, В. Нестеров та О. Нестерова вводять поняття "розчинення тілесності", коли електронний текст і людина, що його створила ототожнюються.

Раніше спілкування в Інтернеті вважалося неповноцінним, тому що здійснювалося лише за допомогою вербальних способів, та сьогодні з винайденням пристроїв, що дозволяють передавати звук та зображення, такий спосіб комунікації стає все більш популярним.

Анонімність, віртуальність, перспектива здійснення комунікацій часто є наслідком порушення самовизначення, ґендерної ідентичності. У деяких користувачів Інтернету можна спостерігати зміну світогляду, у них виникають проблеми зі спілкуванням у реальному світі, вони можуть не відділяти реального світу від віртуального.

Утворюється віртуальна ідентичність, це зумовлено тим, що людина з якоїсь причини не задоволена власною ідентичністю або намагається приміряти на себе роль іншої статі і здобути те, чого не може мати в реальному житті. А. Жичкіна та Є. Белінська зазначають, що зміна статі в віртуальному житті є способом експерименту з ідентичністю. У віртуальному житті змінюють стать не лише гомосексуалісти та трансвестити, це також роблять чоловіки та жінки з традиційною орієнтацією, щоб вивчити відносини між статями, контролювати інших, здобути новий досвід.

Деякі особи змінюють ґендерну складову в віртуальній ідентичності, тому що їх власна ідентичність не відображає всю багатоманітність "Я" людини в реальному житті. Або ж конструюють собі "Я" ідеальне, в якому чоловік може бачити себе жінкою, а жінка – сприймати себе за чоловіка. Для того, щоб змінити стать в віртуальному світі, людина повинна усвідомити себе як виконавця певних соціальних ролей. Але в дійсності ці ролі вона не бажає виконувати, або деякі їй не до вподоби і тому створюється віртуальна особа протилежної статі, або ж така, що не має статевої приналежності. Якщо людина реалізується в реальному спілкуванні, то, як правило, віртуальне спілкування має не компенсаторний характер, а слугує лише доповненням до реального спілкування.

Часто зміна статі в віртуальній мережі нагадує гру. Людина прагне до нетипової поведінки, при цьому відчуваючи себе в безпеці, завдяки анонімності. Тут має місце творча самопрезентація особистості.

Таким чином, в сучасному світі спілкування в мережі Інтернет є новим рівнем комунікації. У віртуальному просторі людина не представлена фізично, що не гарантує достовірність гендерної ідентичності, а також зменшує моральну відповідальність. Інформація, що надається користувачем, як правило, орієнтована на зовнішню оцінку. Недоліком, у даній ситуації, є неможливість сенсорного досвіду. Ґендерна складова є елементом віртуальної самопрезентації. Її відмінність від ґендерної складової в реальному світі полягає в нестійкості та нестабільності.

ІІІ секція

МУНІЦИПАЛЬНЕ УПРАВЛІННЯ

Сергей Юрьевич Андреев,

Новгородский филиал Российского

государственного гуманитарного

университета (г. Великий Новгород)

ala56@list.ru