Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Плебсологічний вимір актуальних проблем у сфері....doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
04.12.2018
Размер:
1.55 Mб
Скачать

V секція

АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВИХ ТА КРИМІНАЛЬНО-ПРАВОВИХ ДИСЦИПЛІН

Бова А.А. Протестний потенціал населення України 142

Дмитрієва І.О. Плебсологічне осмислення кримінально-правової відповідальності за жорстоке поводження з тваринами 146

Журавльова О.С. Проблемні питання Закону України "Про судоустрій і статус суддів" 151

Коваленко Т.О. Кримінально-правова охорона землі як власності Українського народу: дефекти правового регулювання 154

Нестерова К.П. Проблематика кваліфікації злочинних діянь, вчинених натовпом та розширення можливостей індивіда під впливом юрби 160

Печенкін І.В. Поняття та соціальна сутність корупції в Україні 162

Смаілов Е.А. Деякі аспекти нормативно-правового регулювання протидії насильства в сім'ї 166

Хоменко К.М. Проблемні питання злочинів у сфері комп'ютерних технологій 168

Фурса С.Я. Експерт і спеціаліст у нотаріальному процесі:

теорія, практика та необхідність законодавчої регламентації 170

Vі секція

ІСТОРІЇ, ПОЛІТОЛОГІЇ ТА ПСИХОЛОГІЇ

Кемалова Л.И. Маргинальность постсоветского общества 181

Настечко К.О. Журналіст і соціум 184

Храмкова Л.В. Проблемы и возможности современного

социума 185

Відомості про авторів 189

Вітальне слово

ректора Академії муніципального управління доктора технічних наук, професора, Заслуженого діяча науки та техніки України ПРИСЯЖНЮКА Володимира Костянтиновича

Учасникам Четвертої Всеукраїнської науково-практичної конференції "Плебсологічний вимір актуальних проблем у сфері органів місцевого самоврядування в Україні як європейській державі"

Вельмишановні учасники і гості Четвертої Всеукраїнської науково-практичної конференції "Плебсологічний вимір актуальних проблем у сфері органів місцевого самоврядування в Україні як європейській державі"! Від імені ректорату Академії муніципального управління, щиросердечно вітаємо Вас, у столиці Української держави – давньому златоверхому місті Києві, зі знаменною науковою подією: відкриттям чергової, четвертої Всеукраїнської конференції з плебсологічної тематики.

Академія муніципального управління є державним вищим навчальним закладом, що має своїм завданням, завдяки кваліфікованій праці компетентних науково-педагогічних працівників, вести підготування і перепідготування кадрів та підвищення їх кваліфікації, для якісного функціонування органів місцевого самоврядування, а також державних адміністрацій, проведення досліджень з питань державного управління та місцевого самоврядування. Академія муніципального управління була створена Постановою Кабінету Міністрів № 725 від 9 липня 1997 року. В Академії муніципального управління функціонує 4 факультети, 27 кафедр, де працює – 35 докторів наук, професорів; 179 кандидатів наук, доцентів, висококваліфікованих викладачів. При Академії діє Інститут регіонального управління та місцевого самоврядування. Окрім того, в Академії муніципального управління відкрита аспірантура, встановлені та розвиваються зв'язки із зарубіжними навчальними закладами, створена належна матеріально-технічна база. В Академії функціонує також коледж міського господарства. Академія муніципального управління своїм кадровим потенціалом веде підготування фахівців за освітньо-кваліфікаційними рівнями: магістр, спеціаліст, бакалавр, молодший спеціаліст.

Оскільки наша конференція проводиться на базі юридичного факультету Академії, то буде цілком логічним коротко ознайомити вас з історією факультету. Отож, юридичний факультет в Академії створений у 1998 році. До складу факультету входять п'ять кафедр: адміністративно-правових дисциплін; кримінально-правових дисциплін; муніципального права; теорії, історії держави і права та конституційного права; цивільно-правових дисциплін. Загальна чисельність студентів на юридичному факультеті Академії в 2010-2011 становить 655 осіб, з них: денна форма навчання – 385 осіб; заочна форма навчання – 270 осіб. З 2004 року деканом юридичного факультету Академії муніципального управління працює вмілий організатор, талановитий педагог – доктор юридичних наук, професор Литвин Олександр Петрович.

В Академії муніципального управління позитивно сприймаються інноваційні розробки в усіх галузях наук, а особливо у сфері правової науки та навчальному процесі. І це у достатній мірі стосується і плебсології. Адже плебсологія сьогодні у сфері системи людського пізнання – це абсолютно нова, цілинна, міжгалузева, суспільно-правова наука. Звісно ж, йдеться, передусім, про ті об'єкти природно-соціального характеру, що так чи інакше задіяні до суспільних відносин людина (суспільство) – держава (система органів її влади). Одним з таких об'єктів пізнання плебсології є органи місцевого самоврядування в Україні. Це означає, що плебсологія сьогодні є новою методологією пізнання, і, перш за все, тією системою методів, які мають бути застосованими у сфері юриспруденції. Отже, побіжно резюмуючи викладене, в контексті сьогоднішньої тематики бажано було б проблему органів місцевого самоврядування в Україні дослідити у двоаспектному спрямуванні. По-перше, з позиції суспільних наук: історії, політології, соціології, психології, філології, економічної теорії, менеджменту, конфліктології та ін. По-друге, проблему органів місцевого самоврядування слід досліджувати у виключно правовому сенсі (з позиції усіх галузей матеріального та процесуального права, а також правових наук).

Побудова в Україні повноцінної правової держави, а отже, громадянського суспільства неможлива без якісного функціонування органів місцевого самоврядування усіх рівнів: сільських, селищних (у тому числі вуличних комітетів), міських (у тому числі вуличних комітетів), а також обласних. Отож, актуальність проведення нашої конференції об'єктивно зумовлена потребами практики органів місцевого самоврядування в Україні. Вирішення завдань щодо вдосконалення діяльності органів місцевого самоврядування в Україні неможливе без належного забезпечення відповідних процесів висококваліфікованими спеціалістами, фахівцями, які б уміло володіли спеціальними знаннями. Академія муніципального управління як державний вищий навчальний заклад, четвертого рівня акредитації, має своїм завданням забезпечити потребу органів місцевого самоврядування в підготуванні кваліфікованих кадрів.

Шановні учасники і гості сьогоднішнього наукового форуму – Четвертої Всеукраїнської науково-практичної конференції "Плебсологічний вимір актуальних проблем у сфері органів місцевого самоврядування в Україні як європейській державі"! Участь у конференції беруть: з України – 103 особи. З них – 11 докторів наук: один психологічних наук, 2 філософських наук, 1 медичних наук. Інші – юридичних наук; 20 кандидатів наук, з них представники – 1 технічних наук, 1 економічних наук, 3 історичних наук, 1 психологічних наук, 1 медичних наук, інші – 13 юридичних наук. Наукові працівники без наукової ступені – 5 осіб. Практичні працівники у сфері юриспруденції – 6 осіб. Наукові працівники (без наукового ступеня з науковим званням) – 1 особа. Аспірантів – 24 особи, студентів – 31 особа.

З Російської Федерації участь у конференції, відповідно до її програми, беруть 4 особи (з них 3 доктори наук – 1 політичних наук, 1 юридичних наук, 1 культурології). Для участі в конференції прибув з Російської Федерації доктор юридичних наук, професор, завідуючий кафедри Конституційного та муніципального права юридичного факультету Санкт-Петербурзького інституту державного політехнічного університету Володимир Васильович Пилін. Участь у конференції беруть також, згідно з програмою, 2 представники наукової сфери з Республіки Білорусь.

Вельмишановні учасники плебсологічного науково-практич­ного форуму! Ми радо бажаємо Вам, від імені ректорату Академії муніципального управління, успіхів в роботі конференції, як і на науковій ниві взагалі, а також практичним працівникам нових творчих здобутків!

Зичимо Вам міцного здоров'я, успіхів, родинного щастя, достатку і благополуччя! Бажаємо гарного настрою і любові, нехай у Вашому житті панують гармонія та вдача в ім'я процвітання Української держави.