Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори_Соціологія.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
02.12.2018
Размер:
171.82 Кб
Скачать

22. Сутність та роль середнього класу у стабілізації суспільства.

Середній клас –верства населення, яка об’єднує або прагне об’єднати людей, що власною трудовою діяльністю забезпечують своє існування, високопродуктивні та широко інформовані, ініціативні та заповзяті працівники.

Представники сер.класу добре заробляють, задоволені працею, беруть активну участь управлінні, впевнено дивляться у майбутнє.

Представники його неоднорідні, сер.клас ділиться на 3-и рівні: 1)Вищий – власники бізнесу, приватних магазинів, фермерських господарств; 2)Середній – менеджери і фахівці, які мають вищу освіту і престижну роботу; 3)Нижчий – службовці, учителі тощо. У країнах Заходу складається з управлінців нижчого й середнього рівнів, основної частини інтелігенції, яка працює за наймом, дрібних та середніх службовців.

Сер.клас є основою сучасного суспільства.

Функції та роль середнього класу:

- вихователь і постачальник висококваліфікованої робочої сили

- основний платник податків

- внутрішній інвестор економіки, економічний донор

- носій демократизації суспільства

- стабілізатор суспільства, гарант його політичної міцності, „буфер” між крайнощами в соціальній піраміді – вищими і нижчими верствами

Стабільність суспільства залежить від питомої ваги та ролі середнього класу. Слабкість - призводить до гальмування демократизації суспільних відносин, і неможливості досягнення суспільних компромісів.

У США та країнах Західної Європи до середнього класу відносять понад 60% населення.

В Україні сер. клас ще не сформований - близько 20% населення.

23. Соціальна мобільність та її види.

Люди знаходяться в постійнім русі, а суспільство - у розвитку.

соціальна мобільність - сукупність соціальних переміщень людей у суспільстві, тобто змін їхнього статуту, називається. Особливо інтенсивними є перміщення в період якісного оновлення суспільства.

Факторами, що впливають на мобільність: =зміна умов життя =отримання нової професії =зміна виду діяльності = суспільна думка з приводу престижності тих чи інших видів діяльності

2 основні причини існування мобільності: 1) суспільство міняється, створюються нові статуси, видозмінюється розподіл праці 2) хоч еліта може монополізувати можливості для отримання освіти, вона не в змозі контролювати природний розподіл талантів

Між підняттям та зниженням існує асиметрія: тяжіння до підняття по соціальній драбині, як правило підняття - добровільне, а зниження - примусове.

Два основних види соц.мобільності:

= міжпоколінна - довготерміновий

=внутріпоколінна (соціальна кар’єра). - короткотерміновий процес.

Два типи:

1)Вертикальна мобільність - переміщення з однієї страти до іншої, буває спрямованою вгору і вниз.

2)Горизонтальна мобільність передбачає перехід індивіда з однієї соціальної групи до іншої, що знаходиться на тому ж рівні.

Різновид горизонтальної - географічна мобільність (переїзд). Якщо до зміни місця додається зміна статусу, виходить міграція.

Різновид соц.мобільності – міграція.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]