Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори_Соціологія.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
02.12.2018
Размер:
171.82 Кб
Скачать

8. Соціальні відносини, їх роль у формуванні соціальної структури.

Соціальні відносини – це відносини між окремими індивідами, соціальними групами, що займають різне місце в структурі суспільства, беруть неоднакову участь в його економічному, політичному та державному житті, різняться за способом життя, рівнем і джерелами доходів, структурою особистого споживання.

Соціальні відносини як різновид суспільних відносин постійно взаємодіють з іншими відносинами – економічними, політичними, правовими. Якщо відносини сформувалися з приводу засобів виробництва – це економічні відносини, державної влади – політичні, законів – правові, ідеології, науки, культури, релігії, освіти, мистецтва – духовні та ін.

Соціальні відносини у широкому значенні ідентичні суспільним.

Соціальні відносини у вузькому значенні формуються з приводу реалізації соціальної взаємодії, що виникає між різними суб’єктами (соціальними спільнотами, прошарками, групами, індивідами).

Вони відбивають становище окремих суб’єктів в суспільстві. Це відносини рівності – нерівності, справедливості – несправедливості, панування – підлеглості. Основою відмінностей між ними є мотиви і потреби, головними з яких є потреби влади і поваги кожної людини.

Соціальні відносини бувають: = за обсягом владних повноважень: відносини по-горизонталі, і по-вертикалі =за ступенем регламентування: формальні, неформальні =за способом спілкування: безособові, або опосередковані, між особові або безпосередні =за суб’єктами діяльності: між організаційні, внутріорганізаційні =за рівнем

9. Поняття соціального інституту, його види.

Інститут - технічне утворення, особливий учбовий заклад, а ширше - сукупність соціальних норм.

Соц.інститут = це відносно стабільна інтеграція сукупності символів, вір, цінностей, норм, політичних статусів, що керують цілими сферами соціального життя:сім’єю, економікою, освітою, управлінням... = усталений комплекс формальних і неформальних правил, принципів, норм, установок, що регулюють різні сфери людської діяльності і організують їх у систему. Соц. інститут існує через необхідність задовільнити найважливіші життєві потреби. Забезпечують відносну стійкість соц.відносин.

Для виникнення та розвитку соц. інституту потрібно:

1)наявність потреби суспільства для виникнення та розвитку соц.інституту 2)усталена система функцій, дій, операцій, цілей, що вирішують цю проблему.; 3) ресурси (матеріальні, фінанси, праця, організація), що їх повинне поповнювати суспільство.; 4)Особливе культурне середовище (субкультура - система знаків, правил тощо, що відрізняє певних людей).

За критерієм цілі виділяють соц. інститути:

1)Продовження роду - соціальний інститут сім’і і шлюбу (інститути спорідненості, батьківства, материнства, побратимства та кровної помсти);

2)Потреба безпеки та соціального порядку - політичні інститути (держава, ВРУ, суд, прокуратура)

3)Потреба добування засобів для існування - економічні інститути (власність, гроші, банки);

4)Потреба в передаванні знань, соціалізації нового покоління, підготування кадрів - інститут освіти (наука, культура);

5)Потреба вирішення духовних проблем та СЕНСУ ЖИТТЯ - інститут релігії (целібат, хрещення, сповідь).

Існують формальні (держава, армія, школа) та неформальні інститути (фонди, громадські обєднання за інтересами)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]