Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпорки.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
49.08 Кб
Скачать
  1. Корпоративна культура - сукупність цінностей, норм, традицій, правил, звичаїв, способів діяльності організації та поведінки її членів, що бездоказово сприймаються більшістю колективу даної організації.

Корпоративна культура – це система матеріальних і духовних цінностей, які взаємодіють між собою і відбивають індивідуальність організації, виявляються у поведінці, взаємодії і спілкуванні працівників між собою та із зовнішнім середовищем. У психології корпоративна культура розглядається як система базових передбачень (місія), цінностей і норм організації, що визначає правила поведінки її персоналу, діловий стиль, ритуали, цінності і міфи.

Деякі вчені розглядають корпоративну культуру як спосіб управління. Вони зазначають, що в умовах високої корпоративної культури окремі люди і команди самі контролюють себе, що сприяє більш чіткому функціонуванню організації.

  1. Основні складові корп..культури: філософія, домінуючі цінності, норми, правила, клімат, ритуали поведінки; культура управління, культура виробництва, культура зовнішніх відносин, комерційна культура, екологічна культура, культура відносин з акціонерами. Основні елементи культури організації - це:

• цінності, соціальні установки;

• моральні принципи й ділова етика;

• методи мотивації працівників;

• організація праці й способи контролю;

• стиль керівництва;

• шляхи вирішення конфліктів;

• способи прийняття рішень;

• комунікації.

Ядром корпоративної культури є цінності.

  1. Корпоративні стандарти як частина корпоративної культури:

Характер корпоративної культури проявляється через систему відносин. Корпоративні стандарти як частина корпоративної культури:

стосунки з колегами ( у т.ч. відносини керівників і підлеглих); відносини з клієнтами; робоче місце; відносини з зовнішнім середовищем.

  1. Зовнішні атрибути корпоративної культури:

Зовнішні атрибути корпоративної культури - це практично «одяг» організації, коли вона «виходить у світ»:

  • корпоративна символіка, унікальний фірмовий стиль, логотипи, уніформа тощо;

  • слогани, міфи, традиції тощо;

  • церемонії, корпоративні вечірки;

  • свої герої-засновники компанії, передовики тощо.

Міфи, легенди: Зазвичай вони пов'язані із створенням організації, життям її "батьків-засновників", яскравими сторінками в її історії. Значне місце в міфології організації займають герої. Як правило, "батьки-засновники" компанії, подальші видатні лідери-керівники відображаються в пам'яті службовців в образах-легендах. Героями можуть стати успішні менеджери, службовці, які принесли найбільший успіх. Формування єдиного образу фірми на всіх напрямах її діяльності робить компанію унікальною, своєрідною і впізнаваною.

  1. Функції корпоративної культури:

Завдяки своїм специфічним функціям та спрямованості (позитивній чи неґативній) корпоративна культура може суттєво впливати на трудову поведінку, мотивацію саморозвитку працівників, збагачення чи збіднення (деґрадацію) трудового потенціалу підприємства. Функції: світоглядна; гуманістична; пізнавальна; інформаційна; аксіологічна; комунікативна;регулятивна.

Дві основні функції корпоративної культури:

1) адаптація компанії до навколишнього соціального і екологічного середовища;

2) забезпечення єдності організації.

6. Назвіть суб’єктів корпоративної культури.

Суб’єкти корпоративної культури: внутрішні та зовнішні.

Відносини у колективі, з керівництвом, з зовнішніми клієнтами та партнерами.

7. Назвіть відомі вам типи корпоративної культури.

В типології Д.Зонненфельда виділяються чотири типи корпоративної культури:«бейсбольна команда» ; «клубна культура»;«академічна культура»;«оборонна культура».

Спеціалісти, що аналізують корпоративну культуру в країнах СНД, виділяють такі її типи:

• "культура влади" — в таких організаціях передбачається ефективне використання і перерозподіл керівником ресурсів. При цьому головну роль відіграє лідер — керівник, його особистісні якості та здібності, що дають змогу оперативно реагувати на зміни зовнішнього середовища, приймати і реалізовувати складні рішення;

• "рольова культура" — організації з таким типом культури характеризуються суворим функціональним розподілом ролей та спеціалізацією підрозділів. Цей тип організацій функціонує на основі правил, процедур та стандартів діяльності, дотримання яких гарантує їх виконання.

• "культура завдань" — тут культура зорієнтована на вирішення поставлених конкретних завдань і реалізацію розроблених проектів. Ефективність діяльності підприємства з такою культурою визначається професіоналізмом працівників, корпоративним груповим ефектом і повнотою інформації.

• "культура особистості" — організації з таким типом культури об´єднують людей не для вирішення задач, а для того, щоб вони могли досягти власних цілей.

Корпоративна культура: позитивна і негативна.С.Г.Абрамова та І.А.Костенчук:«стабільна» культураі «нестабільна» культура. «інтегративна» культура і «дезінтегративна» культура; «особистісно-орієнтована» і «функціонально-орієнтована» культура.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]