Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
22 група Юносова посібник Фонетика 2 курс.doc
Скачиваний:
134
Добавлен:
18.11.2018
Размер:
1.75 Mб
Скачать

Вправи для аудиторної роботи

1. Наведені слова запишіть фонетичною транскрипцією і розділіть на дві колонки. У першій помістіть слова, в яких представлена повна асиміляція приголосних; у другій – слова з частковою асиміляцією. Встановіть умови для дії повної і часткової асиміляції.

Самобутність, розшити, принісши, незчутися, дні, дочці, розсівати, безжурний, заквітчати, з джерела, милуєшся, відчути, легкий, кігті.

2. Виразно читаючи кожне слово, встановіть, якого напряму асиміляцію спостерігаємо: регресивну чи прогресивну.

Розсипається, оспіваний, снишся, капустяний, з садів, Дніпро, сніг, повість, майбутні, розквітла, в гнізді, на стіні, щастя, перехрестя.

3. Подані слова прочитайте вголос, запишіть фонетичною транскрипцією. Поясніть явища комбінаторних змін – асиміляції за дзвінкістю-глухістю у словах і на межі прийменника з іменником. Яка за напрямком асиміляція? Чи завжди позначається асиміляція на письмі?

Боротьба, просьба, косьба, зцідити, з попелу, без клопоту, розказати, з черги, з шибок, з Тиси, скраю, вогкий, вокзал, легкий, молотьба, стомитися, спитати, з фабрики, сфабрикувати, скинути, схитнутися, хоч би, так же.

4. Запишіть слова фонетичною транскрипцією; дайте характеристику асиміляції за способом творення внаслідок комбінаторних змін шиплячих і свистячих приголосних.

З чим, з чого, з журавлем, з джерела, безшумний, безжурний, принісши, піщаний; Васьчин, Вінниччина; снишся, пробудишся, зважся, змажся, Палажці, дочці, у шапочці, Оришці.

5. Випишіть з речень слова, в яких спостерігається асиміляція за м'якістю. Запишіть їх фонетичною транскрипцією. Поясніть причини асиміляції.

Поклади мені варення з полуниці,

Розкажи мені казку таку просту,

Щоб згадалися знову над степом птиці

І гречки медоцвітні в дзвінкому цвіту (К. Герасименко)

Ну що ж, про вдячність забувають люди,

Душа сліпа у щасті, а проте

Вони прозріють, але пізно буде –

Черешня всохне, мати одцвіте… (М. Луків)

Біля клубу лине в небо пісня,

і гармонь аж вимовля слова!

Біля клубу – бо у клубі тісно –

Молодість бадьора і жива.

Там співають хлопці і дівчата,

чути жарти і веселий сміх,

та мені не хочеться гуляти,

бо тебе немає поміж них (В. Симоненко)

6. Спробуйте пояснити, як створювалися умови для дії асиміляції в історії таких слів:

Натхнути (на-дъх-ну-ти), привілля (при-вол-ьй-е), бджола (бъчєла), тхір (дъх-орь), сільський (сельск-ый).

7. З поданих речень випишіть усі випадки асимілятивних змін приголосних. Визначте напрям (регресивна, прогресивна) і характер (за голосом, за м'якістю, за місцем, за способом творення) асиміляції в кожному випадку.

1. Донеччино моя! Твоїх вітрів дихання я відчуваю знов, як в ті далекі дні, коли квітки в росі солодкого світання над голубим Дінцем всміхнулися мені (В. Сосюра). 2. Земля не може жити без сонця, а людина – без щастя (М. Стельмах). 3. Далеко десь юності свято, і холодом віє від трав. І ще ж не сказав я багато, не все одспівав (В. Сосюра). 4. Смак води у кожній річці свій. Припади і в добрій звичці пий (В. Колом.). 5. Дивишся й не надивишся, дишеш і не надишешся тим чистим, гарячим та пахучим повітрям (І. Нечуй-Левицький). 6. Ще в нижчій гімназії я почав збирати пісні народні, спершу від моєї матері, а опісля і в Дрогобичі.., так що швидко мав мілко списані два товсті зшитки (І. Франко). 7. Горіть і боріться, любіть Батьківщину, огні свого серця єднайте в бою – і вам не узнати ніколи загину: безсмертний, хто любить Вітчизну свою (В.Сосюра). 8. Інша річ – пейзажі. Вони вдаються тоді, коли в тебе хороший настрій, внутрішня легкість. На них художник відпочиває, органічно зливається з природою, вона для нього найкращий учитель (І. Цюпа).

8. Запишіть речення фонетичною транскрипцією. Поясніть відмінності між фонетичним і орфографічним записом слів:

Є на Полтавщині куточки, де природа наче втомлюється од безконечного степу й каже сама собі: «Годі!» І тоді перед очима виростає ліс з такими могутніми стовбурами, яких не знайти в найславетніших пущах. Щойно ви смажилися в морі світла і спеки, а тут ураз потрапляєте в прохолоду й тінь, і ваш натомлений зір спочиває в зелених сутінках, і ви вдихаєте з насолодою запах прілого листя, папороті, грибів і ще чогось, таємничого і трохи тривожного, чим завжди незримо віє у лісі (А. Дімаров).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]