Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
22 група Юносова посібник Фонетика 2 курс.doc
Скачиваний:
134
Добавлен:
18.11.2018
Размер:
1.75 Mб
Скачать

Практичне заняття № 4 Форми і стилі сучасної української мови

План

        1. Писемна та усна форми сучасної української літературної мови.

        2. Поняття стилю. Стиль мови як лінгвістична категорія.

        3. Стилі сучасної української мови: розмовно-побутовий, офіційно-діловий, науковий, художній, публіцистичний, конфесійний, епістолярний.

        4. Поняття про експресивно-стилістичні різновиди мовлення: урочистий, офіційний, фамільярний, інтимно-ласкавий, жартівливий, насмішкуватий (іронічний).

Література

  1. Коваль А.П. Науковий стиль сучасної української літературної мови. Структура наукового тексту. – К., 1970.

  2. Пилинський М.М. Мовна норма і стиль. – К., 1976.

  3. Селігей П. Науковий жаргон: бар’єр між автором і читачем // Українська мова та література. – 2006. – Ч.18. – С.3 – 9.

  4. Селігей П.О. Науковий стиль української мови: ресурси оновлення // Мовознавство. – 2006. – № 2 – 3. – С.174 – 186.

  5. Симоненкова Л.М. До вивчення функціональних стилів у 4 – 6 класах // Українська мова і література в школі. – 1980. – №8. – С. 61 – 66.

  6. Сучасна українська літературна мова. Фонетика: Навч.посібник / За заг.ред. Н.П. Плющ. – К.: Київський університет, 2002.

  7. Сучасна українська літературна мова: Підручник / За ред. А.П. Грищенка. 2-ге вид., перероб. і допов. – К.: Вища шк., 1997.

  8. Українська мова: історія і стилі. – ХДУ. – Х: Основа, 1992.

  9. Шкуратяна Н.Г., Шевчук С.В. Сучасна українська літературна мова: Модульний курс: Навч. посіб. – К.: Вища шк., 2007.

  10. Ющук І.П. Українська мова: Підручник. – 3-тє вид. – К.: Либідь, 2006.

Студент повинен знати: основні ознаки писемної та усної форм української літературної мови; лексичні і граматичні засоби усіх стилів писемної та усної форм сучасної української літературної мови.

Студент повинен уміти: визначати основні ознаки української літературної мови; розрізняти стилі мовлення, характеризувати кожен із стилів; знаходити у тексті мовні засоби, характерні для певного стилю; виправляти стилістичні помилки у своєму і чужому текстах; вибирати відповідно до умов спілкування стиль мовлення.

Базові поняття: літературна мова, писемна та усна форми мови, мовна норма, стиль, експресивно-стилістичні різновиди мовлення.

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ:

Виписати уривки з різних стилів (по 5-8 речень), визначити їхні особливості.

ВПРАВИ ДЛЯ АУДИТОРНОЇ РОБОТИ

1. Прочитати уривки текстів, визначити їх стиль, лексичні і граматичні особливості.

* – Дівчата, хлопці, біжіть-но за мною! Олю, захопи йод і бинт!

– Чого панікуєш? Куди бігти? Для чого?

– Там на краю лісу лежить дике козенятко, у нього щось трапилося з ніжкою. Будемо рятувати потерпілого!

– Ой лишенько! Побігли!

* Козуля, науково неточна назва – дика коза – клас ссавці, родина олені. Довжина тіла самців 100-150 см, висота в холці 65-100 см, вага 20-60 кг, самки дещо менші. Хвіст короткий. Влітку хутро рідке, руде, взимку – густе, бурувато-сіре.

* Благородна тварина – дика коза. Благородна і своєю постаттю, коли, струнка і ніжна, стоїть вона серед кущів ліщини або на зеленій квітучо-пахучій галявині лісу нашого чарівного, чи, коли спустившись до Сули, до Росі, до Горині, граціозно нахилившись, студену воду п’є (О. Вишня).

2. Самостійно скласти опис ромашки у художньому стилі, прослухавши її науковий опис.

Ромашка.

Ромашка – одно- і дворічна трава з дуже розгалуженими стеблами. Листки пірчасті, розсічені. Кошики з прикріпленими навколо білими язичковими квітами. Серединні квіти трубчасті, жовті. Плід ромашки – сем’янка. Росте як бур’ян на відкритих місцях. Деякі види ромашок вирощують як лікарські рослини.

3. Виявіть недоліки у такому оголошенні:

Сьогодні о півтретьої літгуртківці зустрічаються з письменниками. Якщо хтось захоче послухати, то приходьте в кабінет української літератури.

Староста гуртка.

Відредагуйте це оголошення.

4. Порівняйте 2 уривки і визначте, у якому стилі написаний кожний з них:

І. Київ – столиця України. Це – одне з найдавніших міст світу. Він розташований на правому і лівому берегах Дніпра. Тут знаходиться уряд нашої країни, Верховна Рада України. Київ – місто культури, науки і промисловості. Недавно все людство відзначило 1500-річчя заснування Києва. Київ – місто-герой.

ІІ. Прекрасний Київ – столиця України. Він розкинувся на мальовничих схилах Дніпра. Хто не захоплювався його красою і величчю архітектурних споруд? Назавжди лишається в пам’яті тих, хто відвідав це місто, зелень вулиць і проспектів, обсаджених кучерявими каштанами. А краєвид з Володимирської гірки? Хіба забудеш Хрещатик, його чудовий архітектурний ансамбль! Київ – старовинне місто. Недаром його називають «матір’ю руських міст». Але він завжди юний, величний у своїй красі.

5. Перекладіть українською мовою. Поясніть, чи є стилістична відмінність у вживанні повних і коротких форм української мови.

1. Кто ответственен за проведение вечера самодеятельности? 2. В течение недели брат был болен ангиной. 3. Цель похода была ясна всем участникам. Погода стояла ясная, но ветреная. 4. Учебник по математике мне очень нужен. 5. Журнал «Наука и жизнь» нужный и интересный.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]