Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
posibnik.doc
Скачиваний:
66
Добавлен:
10.11.2018
Размер:
2.62 Mб
Скачать

1.3.4. Накопичувачі на жорсткому диску

Накопичувачі на жорсткому магнітному диску (HDD – Hard Disk Drive), їх ще називають вінчестери, призначені для постійного зберігання інформації, що використовується під час роботи на комп’ютері: програм операційної системи, пакетів програм, редакторів документів, трансляторів з мов програмування, інформації користувачів і т.ін.

Усередині жорсткого диска з великою швидкістю обертаються диски, покриті магнітним шаром. По поверхнях цих дисків переміщаються головки читання-запису. Диски і головки розміщені в герметичному і міцному корпусі.

Жорсткий диск – складний пристрій “високих технологій”. Він потребує акуратного ставлення і дотримання правил експлуатації. Під час обертання дисків із високою швидкістю між їхніми поверхнями і головками читання-запису виникає тонка повітряна подушка, що запобігає торкання (і ушкодження) головками магнітного шару дисків. Під час удару або сильного штовхання головка може торкнутися поверхні диска й ушкодити магнітний шар. У деяких випадках пошкоджується і сама головка.

Повітряний зазор між головкою і диском настільки малий, що крізь нього не проходять навіть дрібні тверді частинки, що утримуються в тютюновому диму, не говорячи про звичайну пилюку. Такі частки спроможні проникати крізь вентиляційні отвори в герметичному корпусі вінчестера, незважаючи на фільтри, якими вони закриті. У запиленому або прокуреному приміщенні жорсткі диски виходять із ладу набагато швидше.

Для користувача накопичувачі на жорстких магнітних дисках відрізняються один від одного перш за все своєю ємністю, тобто кількістю інформації, яка розташовується на диску. Сучасні жорсткі диски мають місткість до сотен гігабайт і навіть терабайт.

1.4. Зовнішні пристрої, що підключають до комп’ютеру

Принтери. Принтер (або пристрій, що друкує) призначений для виведення інформації на папір. Усі принтери можуть виводити текстову інформацію, багато з них можуть виводити також малюнки та графіки, а деякі принтери можуть виводити і кольорові зображення. Існує кілька тисяч моделей принтерів, які можуть використовуватись з ЕОМ. Під час роботи на ПК найбільш розповсюджені матричні, струминні та лазерні принтери.

Матричні принтери – застарілий, але ще досить розповсюджений тип принтерів. Принцип друку цих принтерів такий: друкувальна голівка утримує вертикальний ряд тонких металевих стержнів (голок). Голівка рухається вздовж рядка, що друкується, а голки у потрібний момент ударяють по паперу через фарбувальну стрічку. Це і забезпечує формування на папері символів та зображень. Як правило, в таких моделях принтерів використовується друкувальна голівка з 9 голками. Якість друку у таких принтерів посередня, але її можна декілька поліпшити за допомогою друку у декілька проходів.

Струминні принтери. У цих принтерах зображення формується мікрокраплинами спеціальних чорнил, що видуваються за допомогою сопел. Цей спосіб друку забезпечує більш високу якість друку в порівнянні з матричними принтерами. Він дуже зручний для кольорового друку.

Лазерні принтери забезпечують найкращу якість друку. В цих принтерах для друку використовується принцип ксерографії: Зображення переноситься на папір із спеціального барабана, до якого за допомогою електричних зарядів притягуються частинки фарби. Відрізняється лазерний принтер від звичайного ксерокопіювального апарата тим, що в ньому друкарський барабан електризується лазером за командами з комп’ютера.

Миша – маніпулятор для допомоги введення інформації у комп’ютер. Назву "миша" цей пристрій одержав через свій зовнішній вигляд. Миша представляє собою невелику коробочку з двома або трьома клавішами, що легко вміщується у долоні. Разом з проводом для з’єднання з комп’ютером цей пристрій дійсно нагадує мишу з хвостом. Щоб змінити положення курсора на екрані монітора, користувач переміщає мишу по столу або другій рівній поверхні. Коли необхідно виконати будь-яку дію користувач натискає ту або іншу клавішу миші. Під час використання миші швидкість роботи користувача в 2-3 рази вище, ніж при роботі з клавіатурою.

Джойстик – маніпулятор у вигляді вміщеної на шарнірі ручки або рульового колеса з кнопкою. Використовується в основному для комп’ютерних ігор.

Сканер – пристрій для зчитування графічної та текстової інформації у комп’ютер. Сканери можуть вводити у комп’ютер малюнки, а також розпізнавати символи, що дозволяє швидко вводити надрукований (а іноді і рукописний) текст у комп’ютер.

Графобудівник або плотер – пристрій для виведення рисунків на папір. Деякі плотери розраховані на розмір паперу друкувальної машинки, але бувають і такі, які можуть видавати рисунки розміром 2х2 м та більші.

Мережний адаптер дає можливість підключати комп’ютер у локальну мережу. При цьому користувач може одержувати доступ до даних, що знаходяться на інших комп’ютерах.

Музична приставка дає можливість виконувати музику з допомогою комп’ютера.

Пристрій для читання компакт-дисків (CD-ROM, DVD-ROM) дозволяє читати дані із спеціальних компакт-дисків. Ці компакт-диски надійніші й можуть зберігати значно більше інформації, ніж дискети.

Графічний планшет – пристрій для введення контурних зображень. Використовується, як правило, у системах автоматичного конструювання для введення креслень у комп’ютер.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]