Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
posibnik.doc
Скачиваний:
66
Добавлен:
10.11.2018
Размер:
2.62 Mб
Скачать

4.25. Робота із таблицями. Створення та редагування таблиць

У роботі з різними документами досить часто доводиться працювати із упорядкованою інформацією. Найкращим способом збереження такої інформації в документах є таблиці. Таблицями можна користуватися для представлення різноманітних списків, переліків, фінансової інформації і т.ін. Таблиці можуть бути з ілюстраціями, для поліпшення сприйняття інформації, що міститься в таблиці.

MS Word надає широкий набір засобів для роботи з таблицями, що спрощують виконання більшості практичних завдань. Команди, призначені для роботи з таблицями, дозволяють спростити створення і редагування таблиці, а також упорядковування та форматування даних, що містяться в ній.

Таблиця представляє собою сітку, створену стовпцями і рядками. Перетинання стовпців і рядків утворяють комірки (або осередки) таблиці. Кожна комірка не залежить від інших елементів таблиці, для неї можна установити необхідний розмір і формат.

Комірки можуть містити текст, числа, графічні зображення або формули. Якщо вводити в комірку текст, при досягненні правого краю текст буде автоматично переноситися на наступний рядок, відповідно до ширини комірки.

Таблиця може бути вставлена в довільне місце документа. Розмір таблиці може перевищувати розмір сторінки, тому її частина може розміщатися на одній чи декількох наступних сторінках.

Для створення таблиці можна скористатися командою Таблица > Добавить таблицу або кнопкою Добавить таблицу на стандартній панелі інструментів. При використанні команди меню надається можливість указати кількість рядків і стовпців та визначити ширину стовпців у процесі вставки таблиці.

Перш ніж приступити до створення таблиці, треба мати хоча б приблизне уявлення про те, скільки стовпців і рядків повинно бути у таблиці. Після створення таблиці можна додати та/або видалити рядки і стовпці за своїм розсудом.

Вправи:

  1. Створити таблицю за допомогою команди Таблица > Добавить таблицу.

Для цього необхідно:

  • Встановити курсор у точку, в якій повинний розташовуватися верхній лівий кут таблиці.

  • В ибрати команду Таблица > Добавить таблицу, після чого, з’явиться вікно діалогу Вставка таблицы.

  • Вказати необхідне число стовпців і рядків.

Рис. 4.16. Вікно діалогу Вставка таблицы

  • Якщо ви маєте чітке уявлення про ширину стовпців, треба вказати необхідне значення в рядку введення Ширина столбца. Якщо ви не знаєте, яку саме ширину повинні мати стовпці, залишіть значення за замовчуванням. Відповідно до цього значення Word створить таблицю на всю ширину документа і встановить для всіх стовпців однакову ширину. Надалі можна індивідуально настроїти ширину кожного зі стовпців у таблиці.

  • Якщо ви хочете застосувати до створюваної таблиці один зі стандартних форматів, необхідно натиснути на кнопку Автоформат… і вибрати один із запропонованих варіантів.

  • Натиснути кнопку ОК. В результаті визначена таблиця з’явиться в документі, при цьому курсор буде розташований у першому осередку.

  1. Створити таблицю за допомогою кнопки Добавить таблицу на панелі інструментів Стандартная.

Для цього необхідно:

  • Встановити курсор у точку, в якій повинен розташовуватися верхній лівий кут таблиці.

  • Натиснути мишею на кнопку Добавить таблицу на стандартній панелі інструментів, у результаті чого на екрані з’явиться мініатюрне зображення таблиці.

  • Підвести покажчик миші на будь-яку із комірок у зображенні таблиці. У нижній частині зображення буде виводитися поточне число рядків і стовпців. Слід перемістити покажчик миші в комірку, яка буде відповідати потрібному розміру таблиці.

К нопка Добавить таблицу Зображення таблиці

Рис. 4.17. Створення таблиці за допомогою відповідної кнопки на панелі інструментів

  • Натиснути ліву кнопку миші. У зазначеному місці документа з’явиться таблиця потрібного розміру.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]