Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
posibnik.doc
Скачиваний:
66
Добавлен:
10.11.2018
Размер:
2.62 Mб
Скачать

2.6. Управління роботою з допомогою маніпулятора “Миша”

Маніпулятор миша не замінює, а доповнює клавіатуру. У багатьох випадках миша полегшує та прискорює роботу користувача на персональному комп’ютері. На миші може бути дві чи три кнопки. Як правило, користуються тільки двома: правою крайньою та лівою крайньою. Під час переміщення миші по поверхні столу синхронно переміщується на екрані і курсор миші. Таким чином можна розташувати курсор миші на будь-якому елементі екрана.

Прийоми управління з допомогою маніпулятора "Миша":

1. «Наїзд» (чи «Зависання»). Ліворуч на панелі завдань мається кнопка «Пуск». Це елемент управління Windows, який називається командною кнопкою. Якщо навести на неї покажчик миші і затримати його на якийсь час – з’явиться спливаюча підказка: Начните работу с нажатия этой кнопки.

Праворуч на панелі завдань розташовано панель індикації. На цій панелі, зокрема, розташований індикатор системного годинника. Наведіть на нього покажчик миші і затримайте на деякий час – з’явиться спливаюча підказка з показаннями системного календарю.

2. «Щиглик». Наведіть покажчик миші на кнопку Пуск і клацніть лівою кнопкою – над нею відкриється Головне меню Windows. Меню – це один з елементів управління, що являє собою список можливих команд. Команди, представлені в меню, виконуються натисканням лівої клавіші миші на відповідному пункті. Усі команди, пов’язані з елементами управління, виконуються одним звичайним щигликом.

Однак у щиглика є й інше призначення. Його застосовують для виділення об’єктів. Знайдіть на робочому столі значок Мой компьютер і клацніть по ньому. Значок і підпис під ним змінять колір. Так відбувається виділення об’єкта. Об’єкти виділяють, щоб підготувати їх до подальших операцій.

Клацніть на іншому об’єкті, наприклад, на значку Корзина. Виділення значка Мой компьютер зніметься, а замість нього виділиться значок Корзина. Якщо потрібно зняти виділення з усіх об’єктів, досить клацнути на вільному від об’єктів місці Робочого столу.

3. «Подвійний щиглик». Подвійного щиглика застосовують для роботи з об’єктами. Наприклад, подвійний щиглик на значку, пов’язаному з додатком, приводить до запуску цього додатка, а подвійний щиглик на значку документа приводить до відкриття цього документа в тому додатку, у якому він був створений. При цьому відбувається одночасно і запуск цього додатка.

У системі Windows з тим самим об’єктом можна виконати багато різних дій. Наприклад, файл із музичним фрагментом можна відтворити (при чому в різних додатках), його можна відредагувати, можна скопіювати на інший носій чи видалити взагалі. Скільки б не можна було виконати дій з об’єктом, завжди існує одна основна дія. Вона і виконується при подвійному щиглику.

Виконайте подвійний щиглик на значку Мой компьютер, і на екрані відкриється однойменне вікно Мой компьютер, у якому можна побачити значки дисків і інших пристроїв, підключених до комп’ютера.

4. «Щиглик правою кнопкою». Клацніть правою кнопкою на значку Мой компьютер, і поруч з ним відкриється елемент управління, що називається контекстним меню. У кожного об’єкта Windows є своє контекстне меню. Склад його пунктів залежить від властивостей об’єкта, на якому відбувся щиглик. Наприклад, порівняйте зміст контекстного меню об’єктів Мой компьютер і Корзина.

Виклик контекстного меню – основне призначення щиглика правою кнопкою. У роботі з об’єктами Windows (особливо з незнайомими) щиглик правою кнопкою використовується дуже часто.

Контекстне меню надзвичайно важливе для роботи з об’єктами операційної системи. Вище ми зазначили, що подвійний щиглик дозволяє виконати тільки ту дію над об’єктом, що вважається основним. На противагу цьому в контекстному меню приведено всі дії, які можна виконати над даним об’єктом. Більш того, у всіх контекстних меню будь-яких об’єктів мається пункт Свойства. Він дозволяє переглядати і змінювати властивості об’єктів, тобто виконувати настроювання програм, пристроїв і самої операційної системи.

5. “Перетаскування”. Перетаскування – дуже могутній прийом для роботи з об’єктами системи Windows. Наведіть покажчик миші на значок Мой компьютер . Натисніть ліву кнопку і, не відпускаючи її, перемістіть покажчик миші – значок Мой компьютер переміститься по поверхні Робочого столу разом з ним. Відкрийте вікно Мой компьютер. Вікно можна перетаскувати з одного місця на інше, якщо “підчепити” його покажчиком миші за рядок заголовка. Так прийом перетаскування використовується для оформлення робочого середовища.

6. “Протягування”. Відкрийте вікно Мой компьютер. Наведіть покажчик миші на одну з рамок вікна і дочекайтеся, доки покажчик миші змінить форму, перетворившись у двонаправлену стрілку. Після цього натисніть ліву кнопку і перемістіть мишу. Вікно в результаті змінить розмір. Якщо навести покажчик миші на правий нижній кут вікна і виконати протягання, то відбудеться зміна розміру відразу за двома координатами (по вертикалі та по горизонталі).

Зміна форми об’єктів середовища Windows – корисне, але не єдине використання перетягування. Нерідко цей прийом використовують для групового виділення об’єктів. Наведіть покажчик миші на поверхню Робочого столу, натисніть праву кнопку миші, протягніть мишу горизонтально вправо, а потім вертикально вниз. За покажчиком потягнеться прямокутний контур виділення. Усі об’єкти, що знаходяться всередині цього контуру, будуть виділені одночасно.

7. “Спеціальне перетаскування”. Цей прийом відрізняється від звичайного перетаскування тільки використовуваною кнопкою, але дає зовсім інший результат. Наведіть покажчик миші на значок Мой компьютер, натисніть праву кнопку миші і, не відпускаючи її, перемістіть мишу. Потім відпустіть кнопку миші. При цьому не відбувається переміщення об’єкта, а відкривається так зване меню спеціального перетаскування. Зміст цього меню залежить від переміщуваного об’єкта. Для більшості об’єктів у ньому існують чотири пункти (Копировать, Переместить, Создать ярлык(и), Отменить). Для таких унікальних об’єктів, як Мой компьютер та Корзина, у цьому меню тільки два пункти: Создать ярлык(и) та Отменить.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]