Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Posibnik_Dniu_Zmini_2014.rtf
Скачиваний:
43
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
1.06 Mб
Скачать

С. І. Світленко

ПОСІБНИК

ДО ВИВЧЕННЯ КУРСУ

«ДАВНЯ І НОВА ІСТОРІЯ УКРАЇНИ

(КІНЕЦЬ ХVІІІ – ПОЧАТОК ХХ СТ.)»

2010

Міністерство освіти і науки України

Дніпропетровський національний університет

ім. Олеся Гончара

С. І. Світленко

ПОСІБНИК

ДО ВИВЧЕННЯ КУРСУ

«ДАВНЯ І НОВА ІСТОРІЯ УКРАЇНИ

(КІНЕЦЬ ХVІІІ – ПОЧАТОК ХХ ст.)»

Дніпропетровськ

РВВ ДНУ

2010

УДК 94 (477. 63) «18»

ББК 63.3 (4 Укр.) 5

С 24

Рецензенти: д-р іст. наук, проф. А. Г. Болебрух

д-р іст. наук, проф. Г. Г. Кривчик

С 24 Світленко, С. І. Посібник до вивчення курсу «Давня і нова історія України (кінець ХVІІІ – початок ХХ ст.)» [Текст] / С. І. Світленко. – Д.: РВВ ДНУ,

2010. – 52 с.

Уміщені навчальна програма курсу, плани семінарських занять, завдання та контрольні питання до самостійної роботи студентів та перелік екзаменаційних питань.

Для студентів ІІ курсу історичного факультету, студентів заочної форми навчання факультету заочної та дистанційної освіти й екстернів ДНУ.

© Світленко С. І., 2010

Вступ

Посібник стосується четвертого й останнього періоду дисципліни «Давня і нова історія України». Об’єктом роботи студентів у четвертому семестрі будуть локалізовані в історичному просторі українських етнічних земель і часі кінця ХVІІІ – початку ХХ ст. події, процеси, явища та досвід життя минулого. Відтак предметом курсу є генеза, сутність, особливості, еволюція подій, процесів, явищ, ідей та діяльності людей у сфері матеріального виробництва, суспільно-політичному, етнонаціональному та духовно-культурному житті.

Метою курсу є усвідомлення цілісної картини історичного процесу в українських землях кінця ХVІІІ – початку ХХ ст. у загальноцивілізаційному контексті, визначення головного змісту та особливостей «українського ХІХ ст.». Вивчаючи курс, слід виконати такі завдання, як сприяння остаточній легітимізації історії України як безперервного, цілісного та самодостатнього процесу та його деміфологізації; виявлення спільності та своєрідності розвитку різних українських земель; показ українського історичного процесу в узгодженості й контроверсійності з історією тодішніх політично і культурно домінуючих націй; виявлення діалектики історії України та світової історії.

Поняття «українське ХІХ століття» ввів до наукового обігу Іван Лисяк-Рудницький (1919 – 1984) для визначення історичного проміжку часу від кінця козацької державності, тобто від 80-х рр. ХVІІІ ст. до початку Першої світової війни 1914 – 1918 рр. ХІХ ст. – найменш відома доба української історії. Її головний зміст пов’язаний з розвитком кількох історичних процесів. По-перше, у цей період набув розвитку соціотворчий процес, що виявився в новому класоутворенні, формуванні та становленні буржуазії, пролетаріату, нової інтелігенції. По-друге, на українських теренах спостерігався процес економічної модернізації, поступу ринкових відносин. По-третє, розпочався націотворчий процес, стрижнем якого стало постання в основних рисах української модерної нації. По-четверте, на теренах України розвинувся культуротворчий процес, серцевиною якого стало утвердження сучасної класичної української культури. По-п’яте, українські землі постали як геополітичний чинник, активніше використовувалися як об’єкт міжнародної політики. Не обминули Україну європейська демократична революція середини ХІХ ст., загальноросійська революція 1905 – 1907 рр., три війни (на початку ХІХ ст., у середині ХІХ ст. та на початку ХХ ст.). Залучали українців до світового історичного поступу й масові переселенські рухи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]