Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Posibnik_Dniu_Zmini_2014.rtf
Скачиваний:
43
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
1.06 Mб
Скачать

Тема 7. Імперські реформи і заходи консервативно-охоронної стабілізації в українських землях середини хіх – початку хх ст.

Імперська політика в українських землях: здобутки й перспективи історіографії. «Весна народів» та реформи Габсбургів у Східній Галичині, Буковині та в Закарпатті. Поразка революції 1848-1849 рр. і наступ австрійського імперського режиму на політичні та національні права західних українців. Період «бахівської реакції». Українсько-польсько-австрійські взаємовідносини та проблема адміністративного устрою й політичного статусу західноукраїнських земель. Конституційні реформи Габсбургів 1860-х рр. і остаточне закріплення за польською елітою монополії політичної влади в Галичині. Спроби українсько-польського порозуміння в Галичині у 60–70-х рр. ХІХ ст. Польсько-українська угода 1890 р. Провал «нової ери». Загострення українсько-польських відносин у Галичині на початку ХХ ст. Польсько-український компроміс 1914 р.

9

Передумови буржуазно-ліберальних реформ Олександра ІІ. Скасування кріпацтва в Наддніпрянській Україні. Підготовка, сутність і особливості проведення аграрної реформи в українських губерніях. Соціальні наслідки селянської реформи. Російсько-польський і польсько-український антагонізми у земельному питанні та аграрна політика царизму. Земська, судова, міська, фінансова, університетська, шкільна, цензурна та військова реформи Олександра ІІ в Наддніпрянщині у 1860–1870-х рр. Заходи консервативно-охоронної стабілізації, вжиті Олександром ІІІ у галузях освіти, судочинства, земського і міського самоврядування в українських губерніях у 1880-х – на початку 1890-х рр. Імперська урядова політика у сфері національних відносин у Наддніпрянщині пореформеної доби.

Особливості соціально-економічної та національної політики Миколи ІІ в українських землях напередодні й у період революції 1905-1907 рр. Урядове реформаторство в селянському, робітничому і земському законодавстві на початку ХХ ст. Виникнення і сутність «поліцейського соціалізму» (зубатовщини). Зубатовські організації в Україні та їх викриття. Внутрішньо-політичний курс царизму за умов піднесення Першої російської революції. Маніфест 17 жовтня та його значення для Наддніпрянської України. Столипінська аграрна реформа в українських губерніях, її причини, перебіг, наслідки.

Третьочервневий державний переворот і наступ політичної реакції в 1907- 1909 рр. Підготовка загальної поліцейської реформи. Уведення земських установ на Правобережній Україні. Посилення політики великодержавного шовінізму російського царату в Наддніпрянській Україні в 1910-1914 рр. «Справа М. Бейліса» 1913 р. Заборона святкування 100-річчя з дня народження Т.Шевченка.

Тема 8. Соціально-економічні зміни в українських землях у другій половині хіх ст.

Проблеми історії соціально-економічного розвитку України пореформеної доби в історіографії. Розвиток сільськогосподарського виробництва, його структура, спеціалізація, товаризація, упровадження нової техніки і технології. Стан поміщицького і селянського господарства. Ментальний консерватизм та інноваційне мислення в поміщицькому та селянському середовищах. Шляхи і темпи ринкової еволюції аграрних відносин, їх регіональна своєрідність. Соціальне розшарування селянства. Формування сільської буржуазії та сільського робітництва. Селянські міграції: причини, перебіг, наслідки.

10

Селянський рух Наддніпрянщини, його характер, форми та методи. Антипоміщицький рух у пореформеному селі. Соціальний протест колишнього державного селянства. Селянське товариство «Таємна дружина». Чиншова реформа 1886 р. і селянські заворушення на Правобережній Україні. Посилення руху за переселення на вільні казенні землі в другій половині 1890-х рр.

Завершення промислового перевороту на Наддніпрянській Україні, його особливості. Індустріалізація економіки. Розвиток кам’яновугільної, гірничо-видобувної, металургійної, машинобудівної, харчової і легкої промисловості. Залізничний і водний транспорт. Технічна революція, її риси в Наддніпрянщині. Утвердження ринкових, товарно-грошових відносин. Початок монополізації виробництва. Торгівля, її нові форми. Банки і кредит. Промислова політика царизму в Україні. Урбанізація. Економіка і господарство міст підросійської України. Промислово-торговельна буржуазія. Видатні промисловці, підприємці, купці. Робітництво.

Особливості робітничого руху в Наддніпрянщині. Перші робітничі союзи та гуртки 1870–1880-х рр. Робітничий рух і перші соціал-демократичні гуртки та організації.

Економічний та соціальний розвиток західноукраїнського регіону. Стан сільськогосподарського виробництва в краї. Проблеми сервітутів, табулярної власності та індемнізації. Збереження традиційного економічного розподілу праці за національною ознакою. Провідні галузі промисловості. Початок залізничного будівництва. Уповільнення процесів індустріалізації та урбанізації. Виникнення і розвиток кооперації. Економічна криза кінця ХІХ ст. Початок масової трудової еміграції західних українців. Особливості соціального протесту західноукраїнського селянства і робітництва.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]