Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Posibnik_Dniu_Zmini_2014.rtf
Скачиваний:
43
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
1.06 Mб
Скачать

Тема 3. Етнонаціональні процеси в українських землях кінця хvііі – першої половини хіх ст. Початок формування модерної української нації

Етнічний склад населення в українських землях і його регіональна своєрідність. Міграційні процеси, їх причини, характер, особливості та наслідки.

Проблеми історії українського національного відродження кінця ХVІІІ – початку ХХ ст. в контексті історіографічних традицій та іновацій: періодизація, соціальна база, регіональна своєрідність. Українська націогенеза, її складники і чинники розвитку. Початки формування української модерної нації. Феномен вітчизняного культурництва, його прояви в галузях мовознавства, народної пісенної та поетичної творчості, етнографії. О. Павловський, М. Цертелєв, М. Ма­кси­мович, І. Срезневський. Вплив української історичної та філософської думки на процес розвитку національної самосвідомості. Г. Сковорода, Г. Полетика іВ. Полетика, Д. Бантиш-Каменський, М. Маркевич, О. Бодянський. Українське Просвітництво. Початки нової української літератури. І. Котляревський. Літературний передромантизм та романтизм. Харківський гурток романтиків. Т. Шевченко.

Зародження політичного напряму в українському національному русі. Берлінська місія В. Капніста 1791 р. Малоросійське товариство. Першооснови українського слов’янофільства.

Початки українського національного пробудження на західноукраїнських землях, його регіональні особливості. Поширення ідей Просвітництва. Товариство греко-католицьких священиків. М. Левицький, І. Могильницький, Й. Левицький, Й. Лозинський, І. Лаврівський.

Первістки демократизації в процесі націотворення у західноукраїнському регіоні. «Руська трійця»: ідейно-теоретичні основи та головні напрями діяльності. Альманах «Русалка Дністрова» і розвиток літературно-наукової думки на західноукраїнських землях 30-40-х рр. ХІХ ст. Альманах «Вінок русинам на обжинки». М. Шашкевич, І. Вагилевич, Я. Головацький як діячі українського національного відродження.

Українська національна ідея на тлі цивілізаційного розвитку в Європі. Формування української національної самосвідомості і процес слов’янського відродження. Українофільство у творах російських письменників: О. Пушкін, К. Рилєєв, М. Гоголь. Суперечливість впливу російської літератури на діячів українського національного руху. Польське українофільство в літературі: М. Грабовський, Б. Залєський, Т. Падура, М. Чайковський. Вплив західноєвропейського Просвітництва, романтизму, найвизначніших подій суспільно-політичного життя Європи та світу на процес формування української модерної нації.

6

Тема 4. Економічний розвиток і соціальні відносини в Україні наприкінці хvііі – у середині хіх ст.

Історіографічні аспекти соціально-економічної історії України кінця ХVІІІ – середини ХІХ ст. Галузі традиційного господарства в українському селі: хліборобство, тваринництво, народні ремесла та художні промисли. Зрушення в сільськогосподарському виробництві, їх чинники.

Занепад і криза кріпосницьких відносин. Зародження ринкових відносин на селі. Загострення соціальних суперечностей. Антикріпосницька боротьба українського селянства, її форми і методи, регіональні особливості. Виступи поміщицьких і державних селян на Лівобережжі та Слобожанщині. Селянський рух на Правобережжі. У. Кармелюк. Рух опришків на Прикарпатті. «Холерні бунти» на Закарпатті. Соціальний протест буковинського селянства. Л. Кобилиця. Повстання селян у Галичині 1846 р. Селянський рух у зв’язку з інвентарною реформою 1847-1848 рр. «Київська козаччина». Похід у Таврію «за волею».

Міста в українських землях. Населення. Поліетнічність. Соціальний склад міського суспільства: міщанство, купецтво, дворянство, чиновництво, духівництво. Формування промислово-торговельної буржуазії. Промисловці та підприємці. О. Бобринський, Яхненки, Симиренки, Терещенки. Розвиток робітництва. Зародження соціального протесту пролетарів.

Стан дрібнотоварного ремесла і мануфактур. Початок промислового перевороту. Галузі промислового виробництва. Торгівля. Міський спосіб життя і побут.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]