Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
posibnik.doc
Скачиваний:
66
Добавлен:
10.11.2018
Размер:
2.62 Mб
Скачать

ЮРИДИЧНА АКАДЕМІЯ

МВС УКРАЇНИ

Вишня В.Б., Ілюхін С.М.

Основи інформатики та обчислювальної техніки на прикладах

Навчальний посібник

Дніпропетровськ-2003

Друкується за рекомендацією вченої ради Юридичної академії МВС України. Протокол № 5 від 30 січня 2003 року.

Авторський колектив:

Вишня В.Б. – начальник кафедри інформатики та спецтехніки, доктор технічних наук, професор;

Ілюхін С.М. – старший викладач;

Рецензенти:

Ткачов В.В. – доктор технічних наук, професор, зав. каф.

“Автоматизації та комп'ютерних систем” Національного гірничого університету України;

Рудік В.М. – начальник кафедри “Спеціальної техніки та

інформаційного забезпечення діяльності ОВС” Донецького інституту внутрішніх справ МВС України

“Основи інформатики та обчислювальної техніки” на прикладах: Навчальний посібник. - Дн-ськ: Юридична академія мвс України, 2003. 167 с.,іл.

Навчальний посібник призначений для вивчення курсу «Основи інформатики та обчислювальної техніки». Посібник складається з п’яти розділів, у яких докладно розглянуті основні теми названого курсу. Наведено багато прикладів і вправ для самостійної роботи, що буде корисним для вивчення викладеного матеріалу.

Розраховано на курсантів, студентів та слухачів відділення заочного навчання і курсів підвищення кваліфікації.

Бібліогр. 12 назв.

Вступ

Історія цивілізації являє собою безупинний процес розвитку відносин, пов’язаних із створенням, розподілом і споживанням ресурсів. Обмін і споживання ресурсів є однією з основ суспільного розвитку, так само як в основі руху матерії лежить енергетичний обмін, а в основі розвитку живої природи – процеси обміну речовин. Характер ресурсів, що характеризують процеси розвитку суспільства, протягом століть постійно мінявся. У наш час в число промислових і енергетичних ресурсів, що визначають розвиток суспільства, стрімко увірвалася нова складова – інформаційні ресурси.

Зміни в суспільстві, викликані появою нового домінуючого ресурсу, викликають зміни в правових системах, тому що однією з найважливіших функцій права є законодавче оформлення відносин у суспільстві з метою їхнього регулювання.

На сучасному етапі інформатика виходить за рамки вузької технічної дисципліни і стає наукою в ряді природничих і суспільних наук. Предмет інформатики складають інформаційні процеси, що протікають у природі і суспільстві. Методи інформатики на даному етапі засновані на взаємодії програмних і апаратних засобів обчислювальної техніки з людиною і суспільством. Ціль її в науковому обґрунтуванні ефективних прийомів створення, розподілу і споживання інформаційних ресурсів.

Одним із компонентів культури сьогодні є інформаційна культура, покликана допомагати людині розібратися у різних інформаційних технологіях і працювати з ними. Провідником цієї культури стала наука про інформаційні структури і загальні властивості інформації - інформатика, курс якої вивчається зараз у вищих навчальних закладах МВС України.

У наш час починається якісно новий етап розвитку технологічної цивілізації, який визначають інколи як "вік інформації". Усвідомлення цього історичного факту стає в останні роки характерним уже не тільки для "вчених від ЕОМ" і керівників швидко зростаючої промисловості обробки даних, але і для значної частини визначних політичних діячів та керівників вищої ланки державного апарату найбільших промислово розвинутих країн, які визначають оптимальну стратегічну лінію розвитку національних інформаційних ресурсів.

В епіцентрі найбільш радикальних змін в галузі інформаційної технології мають місце сьогодні складні різнопланові процеси, об’єднані загальним поняттям - "мікрокомп’ютерна революція". Стрімкий розвиток цього сектора науково-технічної революції почався 15-20 років тому і йде прискореними темпами, які багаторазово перевищують усі до цього часу відомі в історії науки "технологічні ривки".

Під інформатикою розуміється загальна наука про інформаційні системи. Інформаційні системи - предмет дослідження й об’єкт інформатики. Одне з головних завдань цієї науки - вияснити, що таке інформаційні системи, яку роль у світогляді людей вони відіграють, яку мають структуру, як функціонують, які загальні закономірності їм властиві.

У даному вище визначенні інформатики слово "загальна" означає, що: інформатика займається довільними інформаційними системами (у тому числі електронними пристроями, автоматизованими системами, живими організмами і соціальними організаціями), і в силу цього вона у рівній мірі може бути віднесена до природничих, суспільних і технічних наук (оскільки інформаційні системи є у всіх цих сферах); вона розглядає інформаційні системи та їх компоненти з усіх можливих точок зору (в тому числі з логічної, виділяючи інформацію і процеси її обробки, і з фізичної, розглядаючи засоби реалізації інформаційних систем - носії інформації і пристрої опрацювання); інформатика є фундаментальною і прикладною наукою.

Мета фундаментальних досліджень в інформатиці – отримання узагальнених знань про довільні інформаційні системи, виявлення загальних закономірностей їх побудови і функціонування. Прикладні дослідження у цій галузі спрямовані на вироблення рекомендацій щодо життєвого циклу конкретних інформаційних систем або їх різновидностей (для етапів проектування і розробки систем, їх виробництва, функціонування і т.д.).

Основним інструментальним засобом інформатики є комп’ютер, тому комп’ютеризація суспільства є частиною, хоча і важливою, але все-таки частиною інформатизації суспільства. Сьогодні уміння працювати з комп’ютером стає настільки ж природним і необхідним, як сто років тому уміння читати і рахувати. Тому цей посібник допоможе одержати елементарні навички і знання для роботи з комп’ютером тим, хто цього потребує.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]