Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
posibnik.doc
Скачиваний:
66
Добавлен:
10.11.2018
Размер:
2.62 Mб
Скачать

2.4. Додатки та утиліти

Windows має потужні та зручні засоби настройки і зміни конфігурації самої системи. Нові пристрої вмикаються практично без втручання користувача. Дуже легко установлюються і нові програми. Наявність розвиненої довідкової системи значно спрощує роботу з Windows.

Крім того, є ряд вбудованих додатків, які забезпечують роботу з комп’ютерними мережами, електронною поштою та факсимільним зв’язком.

Вбудовані мультимедійні додатки забезпечують високоефективну роботу з відео- та аудіодисками і файлами.

Разом з операційною системою Windows постачається текстовий редактор WordPad, графічний редактор Раіnt, блокнот і калькулятор.

Для роботи з жорстким диском є утиліти оптимізації розміщення інформації на диску (дефрагментації), утиліти перевірки диска ScanDisk, утиліти резервного копіювання тощо.

Вбудовані додатки можуть використовуватися в разі виконання нескладних робіт з документами. Для виконання складних робіт необхідно використовувати установлювані програми. У таких випадках найчастіше використовують потужний пакет ділової графіки Microsoft Office, до складу якого входить текстовий редактор Word , електронні таблиці Ехсеl , система управління базами даних Ассеss і т.ін.

На сьогодні практично всі відомі пакети програм переведено на платформу Windows, завдяки чому вони стали працювати ефективніше. Зрозуміло, що Windows — потужна операційна система для ІВМ сумісних комп’ютерів, вона є перспективною і стала дуже популярною в Україні.

2.5. Робочий стіл Windows

Під час вмикання комп’ютера, на якому встановлено операційну систему Windows, на екрані монітора з’явиться головне вікно, яке називають робочим столом. Вікно дійсно нагадує робочий стіл, особливо в процесі роботи з операційною системою. Спочатку на робочому столі розташовано кілька піктограм. Якщо клацнути мишею по цих піктограмах, їх можна перетворити у меню, папки з документами, документи тощо. На столі можна установити годинник, календар, а також калькулятор. Ці "предмети" можна відкривати, переміщувати, закривати і навіть викидати у спеціальний кошик, з якого можна дістати знову випадково викинутий "предмет". У ході роботи з Windows дійсно виникає ілюзія роботи за письмовим столом.

У центрі екрана розташовано деякі піктограми та горизонтальну лінійку внизу екрана, яка і є панеллю завдань.

На робочому столі можуть знаходитися кілька піктограм. Деякі з них, наприклад Мой компьютер, Корзина, Входящие, Сетевое окружение і т.ін. установлюються у процесі інсталяції Windows. Але користувач може їх усунути з екрана, перемістити в інші папки, а також установити будь-які свої значки. Крім того, користувач має можливість оформляти робочий стіл на свій смак, змінюючи малюнок та колір основного фону, а також колір, розміри і розташування вікон, які відкриває.

Значок Мой компьютер дозволяє відкрити вікно, у якому розташовано піктограми всіх дисків, а також значки Принтеры і Панель управления. З їх допомогою користувач отримує доступ до вмісту всіх дисків, може управляти принтерами, а також настроювати саму операційну систему.

Значок Корзина відкриває доступ до програми, що забезпечує роботу з об’єктами, які знищуються. Знищення непотрібних об’єктів у корзину зберігає шанс відновити випадково знищений об’єкт. Слід дуже уважно очищати корзину, тому що після її очищення об’єкти не можна вже відновити. Піктограми порожньої і повної корзини відрізняються одна від одної, причому значок міняється автоматично, залежно від вмісту корзини.

Піктограми Входящие, Сетевое окружение, The Microsoft Network відображаються на екрані, якщо комп’ютер працює з електронною поштою, може відсилати та приймати факси, ввімкнений у локальну мережу або працює з глобальною мережею Microsoft .

Усі піктограми можуть переміщуватися у будь-яке місце робочого столу за допомогою миші (сумістити вказівку зі значком, натиснути ліву кнопку миші і перемістити її).

Вправи:

  1. Включити персональний комп’ютер. Завантаження Windows.

Для цього натисніть кнопку POWER на корпусі системного блоку. Після цього починається завантаження операційної системи Windows.

  1. Виключити персональний комп’ютер. Вихід із системи.

Для цього необхідно підвести курсор миші до кнопки Пуск на панелі завдань і натиснути ліву клавішу. Після того, як відкриється головне меню системи, вибрати пункт меню Завершение работы. Після цього вибрати пункт меню Выключить компьютер і натиснути кнопку ОК.

Надалі таку послідовність виконання команд будемо записувати так:

Пуск > Завершение работы > выключить компьютер > ОК

Тільки після появи на екрані напису: "Теперь питание компьютера можно отключить" можна натиснути кнопку POWER на корпусі системного блоку.

  1. Перезавантажити персональний комп’ютер.

Необхідність перезавантаження виникає звичайно у разі зависання працюючої програми (комп’ютер перестає реагувати на натискання клавішею миші або клавіатури). Як правило, це відбувається через неправильне управління пам’яттю працюючих програм. У цьому разі перед перезавантаженням спробуйте натиснути одночасно клавіші CTRL+ALT+DEL. Найчастіше це приводить до появи на екрані вікна «Завершение работы программы», що дозволяє закрити завислу програму і тому необхідність в перезавантаженні відпадає. Якщо це не допоможе, то:

Пуск > Завершение работы > перезагрузить компьютер > ОК

  1. Засвоїти основні правила роботи з панеллю завдань.

  2. Змінити розмір панелі завдань.

  3. Перемістити панель завдань.

Для виконання останніх трьох вправ необхідно, використовуючи мишу, змінити положення та розмір панелі завдань. Панель завдань може розташовуватися тільки по боках екрана. Для переміщення панелі завдань необхідно сумістити вказівку миші з полем панелі, натиснути ліву кнопку і, не відпускаючи її, перемістити вказівку у потрібний рядок екрана до появи лінії, після чого кнопку потрібно відпустити. Панель завдань займе нове положення. Ширина панелі змінюється "переміщенням" її меж (сумістити вказівку з межею панелі, після появи подвійної стрілки натиснути ліву кнопку миші, перемістити межу). У цьому разі розмір панелі завдань не може перевищувати половини екрана.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]