Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
posibnik.doc
Скачиваний:
66
Добавлен:
10.11.2018
Размер:
2.62 Mб
Скачать

Розділ іі. Операційна система та прикладні програми

2.1. Призначення операційної системи

Операційна система є невід’ємною частиною ПЕОМ, що забезпечуює управління всіма апаратними компонентами і дозволяє відокремити інші класи програм від безпосередньої взаємодії з апаратурою. Операційна система – це програма, що завантажується при включенні комп’ютера. Вона взаємодіє із користувачем у діалоговому режимі, здійснює управління комп’ютером, його ресурсами (оперативною пам’яттю, місцем на дисках і т.ін.), запускає на виконання інші (прикладні) програми. Операційна система забезпечує користувачеві і прикладним програмам зручний засіб спілкування (інтерфейс) з пристроями комп’ютера.

Основна причина необхідності такої програми, як операційна система полягає в тому, що елементарні операції для роботи з пристроями комп’ютера і управління його ресурсами – це операції дуже низького рівня, і дії, необхідні користувачеві та прикладним програмам, насправді складаються з декількох сотень або тисяч елементарних операцій.

Наприклад, накопичувач на магнітних дисках "розуміє" тільки такі елементарні операції, як включити/виключити двигун дисководу, установити читаючі головки на визначений циліндр, вибрати певну читаючу головку, прочитати інформацію з доріжки магнітного диска і т.ін. Тому для виконання навіть такої нескладної дії, як копіювання інформації з однієї дискети на іншу, необхідно виконати тисячі операцій по запуску команд дисководів, перевірці їх виконання, пошуку й обробці інформації в таблицях розміщення файлів на дисках тощо.

Задача ще ускладнюється таким:

– існує декілька форматів дискет, і операційна система повинна працювати з усіма цими форматами. Для користувача робота з дискетами різноманітного формату повинна здійснюватися абсолютно однаково;

– файл на дискетах займає певні ділянки, причому користувач не повинен нічого знати про те, які саме. Усі функції з обслуговування таблиць, розміщення файлів, пошуку інформації в них, виділення місця на дискетах виконуються операційною системою, і користувач може нічого не знати про неї;

– під час роботи програми копіювання може виникати кілька десятків різноманітних особливих ситуацій, наприклад, збій під час читання або запису інформації, неготовність дисководів до читання або запису, відсутність місця на дискеті для копіювання файла і т.ін.

Для усіх цих ситуацій необхідно передбачити відповідні повідомлення і коригувальні дії.

Призначення операційної системи полягає, насамперед, у тому, щоб сховати від користувача ці складні та непотрібні подробиці і надати йому зручний інтерфейс для роботи. Операційна система виконує також такі допоміжні дії, як копіювання або друк файлів. Крім того, операційна система здійснює завантаження в оперативну пам’ять усіх програм, передає їм управління на початку їх роботи, виконує різноманітні допоміжні дії щодо запитів виконуваних програм і звільняє оперативну пам’ять при їх завершенні.

Операційна система – організаційний набір програм, призначений для управління операціями введення-виведення інформації і програмами користувача, а також для полегшення розробки програм і файлів користувачем.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]