Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
posibnik.doc
Скачиваний:
66
Добавлен:
10.11.2018
Размер:
2.62 Mб
Скачать

4.10. Збереження документів

Для збереження тексту документа в каталозі на магнітному диску слід виконати команду Файл > Сохранить або натиснути відповідну кнопку панелі інструментів Стандартная. Якщо документ новий і ця команда виконується для нього вперше, то відкривається вікно діалогу Сохранение документа.

У цьому вікні можна вказати дисковод, папку, ім’я і розширення, під яким документ буде збережений. За замовчуванням документам Word присвоюється розширення .doc. Після збереження тексту в заголовку вікна документа ім’я Документ змінюється на ім’я, під яким збережено д окумент.

Рис 4.4. Вікно діалогу Сохранение документа

У вікні діалогу є однорядковий список Тип файла. Він дає можливість конвертувати документ у формати, відмінні від Word (наприклад, формат MS-DOS, формати інших текстових редакторів). Для цього слід розкрити список і вибрати потрібний формат.

Якщо команда Файл > Сохранить виконується не вперше або документ завантажувався з магнітного диска, то за командою Файл > Сохранить документ записується на диск під старим іменем без діалогу з користувачем.

Якщо ж потрібно зберегти файл під новим іменем, в іншій папці або з іншим форматом, то потрібно виконати команду Файл > Сохранить как. При цьому відкривається вікно діалогу Сохранение документа, а всі дії користувача аналогічні діям при збереженні нового документа.

Будь-який документ можна автоматично записувати на диск через певний інтервал часу. Для цього слід встановити режим автоматичного збереження, виконавши команду Сервис > Параметры і вибравши вкладку Сохранение.

У цьому вікні основний інтерес становлять три опції:

1. Создавать резервную копию. При встановленні цієї опції Word завжди зберігатиме останню версію документа, а також його попередню резервну копію під тим самим іменем, що й основний документ, але з розширенням .bak.

2. Разрешить быстрое сохранение. У цьому режимі зберігаються тільки зміни в документі.

3. Автосохранение каждые ... мин. Word буде зберігати редагований документ через вказані інтервали часу без команд користувача.

4.11. Завантаження документа

Будь-який текст, збережений під певним іменем, можна завантажити для перегляду або редагування. Для цього слід подати команду Файл > Открыть — на екрані з’явиться вікно діалогу Открытие документа, в якому можна вказати дисковод, каталог, ім’я файлу. Опція Тип файла дозволяє завантажувати документи в форматі, відмінному від формату Word. Процедура вибору формату подібна аналогічній процедурі для вікна діалогу Сохранить как.

4.12. Пошук і заміна

Режим пошуку вказаного фрагмента тексту здійснюється командою Правка > Найти. Ця команда відкриває доступ до вікна діалогу Найти и заменить.

У поле Найти цього вікна необхідно ввести слово або фразу, яку слід знайти.У списку Направление потрібно вказати, в якому напрямі слід проводити пошук: уперед (від курсора до початку текста), назад (від курсора до кінця текста), чи за всім текстом. Для ігнорування у процесі пошуку різниці між великими та малими буквами не треба встановлювати прапорець в опції Учитывать регистр.

Word дозволяє під час пошуку використовувати шаблони. На практиці досить часто доводиться здійснювати пошук усіх входжень слова, при цьому саме слово може змінюватися залежносто від відмінювання або дієвідміни (наприклад, "виконувати", "виконати", "виконується", "виконаєте" і т.ін.). Для того, щоб MS Word знайшов усі слова, незалежно від закінчення, слід скористатися оператором шаблону.

Оператор шаблону – це символ, керуючий пошуком, а вираження – це довільна комбінація символів і операторів, що обумовлює шаблон для пошуку. Вираження може бути простим (наприклад, вираження "с?н" здійснює пошук усіх слів, що складаються з трьох букв, і починаються з букви "с" і закінчуються на букву "н"), або складним, тобто складатися з декількох частин, взятих у круглі дужки, що перевіряються кожна окремо.

Не треба запам’ятовувати призначення операторів шаблону. Якщо установити прапорець Подстановочные знаки і натиснути кнопку Специальный, стає доступною таблиця операторів шаблонів. Розібравшись в особливостях цього засобу, ви зможете здійснювати пошук, який без операторів просто нереальний.

Таблиця 4.1. Призначення операторів шаблону MS Word.

Оператор

Найти

Приклад

- 1 -

- 2 -

- 3 -

?

Довільний символ

с?н находить «сон», «сын», «сан»

*

Довільна кількість символів

наб*рать находить «набирать» и «набрать»

[ ]

Вираз

наполн[яи]ть находить «наполнять» и «наполнить»

[-]

Символ в діапазоні – один з символів, що попадає в діапазон

[г-т]ол находить «гол», «дол», «кол», «мол», «пол», «тол». Діапазон повинен бути указаний у порядку зростання.

[!]

НЕ – любий одиничний символ , крім вказаних в квадратних скобках

[!с]он находить «кон» и «фон», але не находить «сон»

- 1 -

- 2 -

- 3 -

{,}

Число входжень

крашен{1,}ый находить «крашеный» и «крашенный»

@

Попередній один або більше

10@ находить «10», «100», «1000» і т.ін.

<

На початку слова

< (при) находить «приклад» і «примус», але не знаходить «наприклад»

>

Наприкінці слова

(роз)> находить «мороз», але не находить «морозиво» і «борозна»

Після встановлення всіх опцій слід натиснути кнопку Найти далее. Тоді Word почне пошук. Для продовження пошуку слід знову натиснути кнопку Найти далее.

Заміна тексту здійснюється командою Правка > Заменить. Вікно діалогу Заменить подібне до вікна діалогу Найти, але має ряд додаткових елементів. В поле Заменить на вводиться текст заміни.

Заміна може здійснюватись автоматично, або за участю користувача. Для ввімкнення автоматичного режиму заміни слід встановити опцію Заменить все. Якщо ця опція виключена, то для кожної заміни Word буде питати дозволу на заміну.

П роцес заміни починається з натискування кнопки Найти далее. У неавтоматичному режимі після знаходження замінюваного тексту процес зупиняється. Якщо натиснути клавішу Найти далее, то заміна для даного фрагменту не відбувається, і починається пошук наступного фрагмента, який треба замінити. При натисканні клавіші Заменить відбувається заміна, а для продовження процесу слід натиснути клавішу Найти далее.

Рис. 4.5. Діалогове вікно Найти и заменить

Вправи:

  1. Запустити програму MS Word.

  2. Встановити панелі інструментів Стандартная і Форматирование.

  3. Встановити режими Разрешить быстрое сохранение та Автосохранение каждые 10 мин.

  4. Ввести довільний текст.

  5. Зберегти набраний текст на диску А: (Дати файлу ім’я Мій перший документ в Word).

  6. Замінити по всьому тексту символ к на ккк.

  7. Скасувати попередню дію.

  8. Виконати введення символів у режимі вставки і в режимі заміни. Зробити висновки.

  9. Виконати операцію щодо знаходження у тексті якогось слова.

  10. Створити шаблони з урахуванням операторів таблиці 4.1 і здійснити у тексті пошук слів, що відповідають умовам цих шаблонів.

  11. Замінити слово новим словом.

  12. Зберегти текст на диску А: з новим ім’ям: Я вмію працювати з Word.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]