Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
posibnik.doc
Скачиваний:
66
Добавлен:
10.11.2018
Размер:
2.62 Mб
Скачать

3.8. Операції з групами файлів

Працювати можна не тільки з окремими файлами, але й з цілими групами файлів. При цьому операції копіювання, переміщення, видалення будуть відноситися до всіх файлів, що знаходяться у групі. Обрані файли відображаються жовтим кольором на кольоровому дисплеї або підвищеною яскравістю на монохромному дисплеї. Для вибору файлів групи використовують клавіші, наведені у таблиці 3.2.

Таблиця. 3.2.

Клавіша

Призначення

Insert

Включити файл до групи (виключити включений раніше файл з групи).

"+" – на малій цифровій клавіатурі

Включити до групи файл по шаблону. Відкриється діалогове вікно, в якому потрібно вказати шаблон назви групи файлів. В одному рядку можна задати через кому декілька шаблонів для пошуку (див. рис.3.3).

"-" – на малій цифровій клавіатурі

Виключити із групи файли по шаблону. Відкриється діалогове вікно в якому потрібно вказати шаблон назви групи файлів.

"*" – на малій цифровій клавіатурі

Зробити обрані файли не обраними і навпаки.

Рис. 3.3. Виділення групи файлів по трьох шаблонах одночасно.

Зверніть увагу на стрілку праворуч від рядка. Вона означає, що FAR пам’ятає декілька останніх зразків шаблонів і користувач може вибрати із списку необхідний йому шаблон. Подібні стрілки з’являються і в інших вікнах FAR Manager. Наприклад, при копіюванні файлів користувач може вибрати одне з восьми місць, куди в останній час копіювались файли.

Вправи:

  1. Вказати, які файли будуть помічені за шаблоном, який показано на рис. 3.3.

3.9. Сортування файлів у вікні

Якщо уважно придивитися на лівий верхній кут кожної з панелей, то можна побачити літери, що показують режим сортування файлів у вікні. Щоб змінити режим сортування файлів, треба клацнути правою клавішею миші по цій літері і відкриється вікно Критерий сортировки. Ця таблиця викликається й при натисканні комбінації клавіш Ctrl+F12.

Р ис. 3.4. Види сортування, які існують у FAR Manager

Щоб змінити режим сортування можна також скористатися клавіатурними комбінаціями, починаючи з Ctrl+F3 і закінчуючи Ctrl+F11.

Ще у FAR Manager існує дуже зручна функція Помеченные файлы вперед. Якщо вона включена, то тільки користувач помітить якийсь файл, як він тут же скакне в початок списку всіх виділених файлів. Включити і виключити цей режим можна за допомогою клавіатурної комбінації Shift+F12.

Крім сортування FAR Manager надає користувачу можливість побачити на екрані тільки ті типи файлів, які б він хотів переглянути. Наприклад, якщо в каталозі дуже багато різноманітних файлів, а ви бажаєте бачити тільки документи WORD. Для цього необхідно вибрати команду Фильтр панели файлов в меню Команды або натиснути Ctrl+I. На екрані з’явиться вікно Фильтр (див. рис. 3.5). Тут перелічено всі типи файлів, що маються в поточному каталозі. Необхідно вибрати потрібні типи файлів клавішею Пробел і натиснути Enter. Тепер на екран будуть виводиться тільки файли обраних типів. Про те, що панель переведена в режим фільтра нагадує зірочка, що стоїть у верхньому куті поруч з літерою, яка показує режим сортування. Для того, щоб відмінити режим фільтра необхідно натиснути Ctrl+I ще раз.

Р ис. 3.5. Вікно Фильтр дозволяє видалити з екрана всі непотрібні файли

Вправи:

  1. Відсортувати перелік файлів та каталогів:

  • щоб файли виводилися відсортованими в алфавітному порядку;

  • щоб файли виводилися відсортованими в алфавітному порядку по розширенню;

  • щоб файли виводилися відсортованими по даті останньої зміни (більш нові файли виводяться першими);

  • щоб файли виводилися відсортованими в порядку їх розміру;

  • щоб файли та каталоги виводилися у тому порядку, в якому вони записані в каталозі (не сортувати).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]