Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
posibnik.doc
Скачиваний:
66
Добавлен:
10.11.2018
Размер:
2.62 Mб
Скачать

1.3. Основні апаратні пристрої, які складають пк

Персональний комп’ютер IBM PC містить такі основні пристрої:

  • процесор, що виконує управління комп’ютером та виконує всі обчислювання і т.ін.;

  • клавіатура, яка дозволяє вводити символьну інформацію у комп’ютер;

  • монітор (або дисплей) для зображення текстової та графічної інформації;

  • накопичувачі (або дисководи) для гнучких магнітних дисків, що використовуються для читання та запису інформації на гнучкі магнітні диски (дискети);

  • накопичувач на жорсткому магнітному диску, призначений для читання та запису на нез’йомний жорсткий магнітний диск (вінчестер).

  • оперативна пам’ять, у якій розташовуються програми, що виконуються комп’ютером, та дані, що використовуються програмами;

  • відео-карта – мікросхема, яка забезпечує роботу комп’ютера в графічному режимі;

  • аудіо-карта – відповідно до назви це мікросхема, яка надає можливість працювати зі звуком;

  • канали (порти) введення-виведення, через які процесор обмінюється даними з зовнішніми пристроями. Існують спеціалізовані порти, через які відбувається обмін даними з внутрішніми пристроями комп’ютера, та порти загального призначення, до яких можуть приєднуватись різні додаткові зовнішні пристрої (наприклад, "миша ", сканер та інше);

  • контролери (електронні схеми), керуючі роботою різних пристроїв, що входять у комп’ютер (монітора, накопичувачів на магнітних дисках і т.ін.).

1.3.1. Монітори

Монітор (дисплей) комп’ютера IBM PC призначений для виведення на екран текстової та графічної інформації. Вони можуть працювати в одному з двох режимів: текстовому та графічному.

У текстовому режимі екран монітору умовно розбивається на окремі ділянки – знакомісця, частіше за все на 25 рядків по 80 символів (знакомісць). У кожне знакомісце може бути виведений один з 256 заздалегідь заданих символів. У число цих символів увіходять великі та малі латинські літери, цифри, символи

~ ! @ $ % ^ & * ( ) _ + | \ { } [ ] ; : ` ‘ < > ? ,

а також псевдографічні символи, що використовуються для виведення на екран таблиць та діаграм. У число символів, що зображаються на екрані у текстовому режимі, можуть входити символи кирилиці (літери російського алфавіту).

На моніторах кожному знакомісцю може відповідати свій колір символу та свій колір фону, що дозволяє виводити красиві кольорові написи на екран.

Графічний режим монітора призначений для виведення на екран графіків, малюнків і т.ін. Звичайно у цьому режимі можна також виводити і текстову інформацію у вигляді різних написів, причому ці написи можуть мати різноманітний шрифт, розмір літер і т.ін.

У графічному режимі екран монітора складається з точок. Кількість точок по горизонталі та вертикалі називається дозвільною здатністю монітору у даному режимі. Наприклад, вираз "дозвільна здатність 1280*1024" означає, що монітор у даному режимі виводить 1280 точок по горизонталі та 1024 точок по вертикалі. Слід помітити, що дозвільна здатність не залежить від розміру екрана монітора, подібно тому, як і великі і маленькі телевізори мають на екрані 625 рядків розверстки зображення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]