Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
posibnik.doc
Скачиваний:
66
Добавлен:
10.11.2018
Размер:
2.62 Mб
Скачать

1.2. Одиниці вимірювання кількості інформації

Комп’ютер може вводити інформацію, опрацьовувати, виводити, а також накопичувати її. Не вдаючись у деталі, зазначимо, що вся інформація зберігається в комп’ютері у вигляді чисел (навіть текстова, звукова або графічна).

Чим вимірюється кількість інформації?

Найменша (елементарна) одиниця кількості інформації, прийнята в обчислювальній техніці, називається біт (bit). Біт може приймати одне з двох чисельних значень: 0 або 1. Дійсно, один біт несе в собі мінімальну інформацію. Як можна собі уявити біт? Звичайно його порівнюють із лампочкою, що може бути включена (стан 1) або виключена (стан 0). Іноді проводять аналогію з вимикачем: стан "включений" відповідає 1, стан виключений - 0.

Байт – основна одиниця кількості інформації в обчислювальній техніці, що відповідає восьми розрядам двійкового коду: 1 байт = 8 біт. Чи багато інформації можна представити одним байтом? Не дуже. Всього можливі 256 комбінацій із встановлених в 1 або скинутих у 0 біт. Звичайно кожну комбінацію позначають певним числом. Наприклад, коли всі біти в байті скинуті в нуль, цій комбінації відповідає число 0. При цьому говорять, що значення байта дорівнює 0. Коли всі біти в байті встановлені в 1, значення байта дорівнює 255. Є й інші, проміжні значення від 1 до 254, включно.

Дані, які вводяться за допомогою клавіатури або букви (символи), відображувані на екрані монітора, можуть бути подані байтами. Восьми бітів, здається, достатньо для представлення всіх букв латиниці та кирилиці, а також символів, таких, як крапка, кома і двокрапка. При цьому кожній букві, або символу, ставиться у відповідність байт із визначеним значенням, тобто з визначеною комбінацією встановлених в 1 і скинутих у 0 біт. Говорять також, що кожна літера, або символ, має свій код. Проте за допомогою одного байта можна представити тільки одну літеру. Текст, зрозуміло, складається з багатьох літер. Коли набирається текст на клавіатурі (під управлінням відповідної програми), комп’ютер одержує байти, що відповідають буквам послідовно, один за другим і записує їх у свою пам’ять. Коли текст друкується на принтері, байти з пам’яті комп’ютера (знову ж під управлінням програми) посилаються на принтер, що і друкує раніше введений текст.

Одна стандартна машинописна сторінка тексту містить приблизно 2000 літер. Можна сказати, що одна сторінка тексту містить 2000 байт інформації.

Чи є більш значні одиниці виміру кількості інформації? Зрозуміло, є.

Одна з таких одиниць називається кілобайт (скорочений запис - Кбайт). Один кілобайт містить 1024 байт. Одна сторінка машинописного тексту містить приблизно 2 кілобайта інформації або, іншими словами, два кілобайта даних.

Використовуються і ще більш значні одиниці виміру - мегабайт і гігабайт. Один мегабайт дорівнює 1024 кілобайтам, а один гігабайт (Гбайт) - 1024 мегабайтам. Книга, що складається з 500 сторінок тексту без малюнків, містить приблизно 1 мегабайт (Мбайт) інформації.

Сучасні комп’ютери можуть зберігати від десятків і сотень мегабайт до десятків гігабайт даних. Сьогодні необхідно вміти орієнтуватися в одиницях виміру кількості інформації й уявляти собі, скільки місця займають дані у пам’яті комп’ютера.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]