Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
posibnik.doc
Скачиваний:
66
Добавлен:
10.11.2018
Размер:
2.62 Mб
Скачать

Зареєстровано злочинів по лінії кр у областях в 2001 та 2002 роках

Р ис. 4.20. Зразок гістограми

Зареєстровано злочинів по лінії кр у областях в 2002 році

Рис.4.21. Зразок кругової діаграми

4.27. Використання ПроЛінг Офіс для Windows

ПроЛінг Офіс для Windows включає в себе такі продукти, як Рута, Плай та інші програми української фірми ПроЛінг.

П лай – система перекладу текстів із російської мови українською та навпаки.

Рута – система лінгвістичної обробки україномовних текстів.

Рис. 4.22. Панель MS Word з ПроЛінг Офіс

Програма Плай призначена для перекладу текстів із російської мови українською та навпаки у програмі MS Word. Також до поставки входить модуль перекладу тексту з ClipBoard. Програма Плай встановлюється разом із програмою Рута і при перекладі дозволяє користуватись такими перевагами, як вибір синонімів та виявлення граматичних помилок, що можуть суттєво вплинути на якість перекладу.

У додаткове меню Рути (до MS Word) додана можливість пошуку і заміни слів у різних словоформах, наприклад, якщо необхідно замінити слово "держава" на слово "країна" по всьому тексту. Дана команда дасть можливість замінити слово "державу" на "країну" або слово "держав" на "країн". Також додано можливість перевірки правопису поза стандартних процедур MS Word, що буває необхідно, коли стандартні процедури з якихось причин не викликаються.

Система Рута призначена для полегшення лінгвістичної обробки українських текстів у середовищі Windows. Після установки програми Рута стандартні для застосувань MS Office функції перевірки правопису (spelling), перевірки граматики (grammar), розстановки переносів (hyphenation) та заміни слів за допомогою словника синонімів (thesaurus) можуть бути використані під час роботи з україномовними текстами.

Установивши програму Рута, ви зможете, працюючи з україномовними текстами, скористатися стандартною функцією перевірки правопису, що існують в усіх застосуваннях MS Office. Ви зможете за спрощеною процедурою перевіряти правопис, а також автоматично розставляти переноси в тексті відповідно до правил української граматики при введенні тексту у будь-якому іншому додатку Windows.

Надзвичайно корисною є також можливість використання тезаурусу – словника синонімів українських слів та сталих словосполучень. Використовуючи тезаурус можна швидко та коректно замінювати слова та вирази в тексті синонімами (словами і виразами, близькими за значенням), що дозволяє уникнути повторів та монотонності, зробити текст більш промовистим та виразним. Якщо вихідне слово багатозначне, то користувачеві пред'являється декілька синонiмiчних груп, при цьому слова, що входять у кожну з груп, цілком можуть бути замінені одне на одне в контексті. Список синонімів з'являється перед користувачем у тій же граматичній формі, в якій знаходиться вхідне слово, що дозволяє уникнути помилок при заміні слів у конкретному контексті.

Ряд додаткових сервісних можливостей надає програма Рута в середовищі текстового процесора MS Word. Серед них можна згадати, наприклад, команду перегляду парадигми слова - списку всіх його можливих граматичних форм. Це сприяє зменшенню кількості граматичних помилок у тексті, дозволяє писати граматично правильні тексти користувачам, що не повною мірою володіють українською мовою.

Надзвичайно зручними є також інші можливості, що надає програма Рута, зокрема імпорт до Windows українських текстів, які набрано в DOS, та експорт українських текстів із Windows до DOS. Рута дозволяє також відкоригувати український текст, імпортований із DOS стандартним конвертором Windows із помилками (невірно перекодованими українськими літерами).

Додано можливість перевірки орфографії російських текстів і добору російських синонімів. За замовчуванням ці можливості відключені. За необхідності вони можуть бути підключені для користувачів, наприклад англомовних або інших додатків Windows.

Перед тим як використовувати програму Рута в MS Word, слід зазначити, що мова тексту, який опрацьовується, є українською.

Розділ V. Табличний процесор Microsoft Excel для Windows

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]