Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
posibnik.doc
Скачиваний:
66
Добавлен:
10.11.2018
Размер:
2.62 Mб
Скачать

1.3.2. Клавіатура

Клавіатура призначена для введення у комп’ютер інформації від користувача. Розташування клавіш із літерами, таке ж як і на друкарських машинках. Їх розташування розраховано із частотного аналізу – якщо літера використовується досить часто, тоді відповідна клавіша стоїть ближче до центру клавіатури.

Для введення великих літер та інших символів, що розташовуються на верхньому регістрі клавіатури, існує клавіша Shift.

Клавіша Caps Lock служить для фіксації режиму великих літер. В режимі Caps Lock натиснення клавіші Shift дає можливість введення маленьких букв.

Клавіша Enter призначена для закінчення введення рядка. Наприклад, введення кожної команди повинно закінчуватись натискуванням клавіші Enter.

Клавіша Del використовується для видалення символу, що знаходиться праворуч від курсора.

Клавіша Backspace (стрілка над клавішею Enter) видаляє символ, що знаходиться ліворуч від курсору.

Клавіші , , , , Home, End, PgUp, PgDn, називають клавішами управління курсором. Як правило, натискування на них приводить до переміщення курсора у відповідному напрямку або до перегляду тексту.

Клавіша Esc (escape – втікати, рятуватись) використовується для відміни будь-якої дії, виходу з режиму програми та ін. Призначення інших клавіш та особливі комбінації клавіш ми будемо вивчати надалі.

1.3.3. Накопичувачі на гнучких магнітних дисках (нгмд)

Конструктивно НГМД (FDD – Floppy Disk Drive) виконаний таким чином, що можна змінювати встановлені в ньому магнітні диски. Такі змінні магнітні диски називаються гнучкими магнітними дисками або дискетами й розташовані в спеціальному пластмасовому конверті, що захищає їх від ушкодження. Із такими дисками треба поводитися обережно і ні в якому разі не гнути їх! Їх не можна піддавати нагріванню, розташовувати поблизу сильних електромагнітних полів (зрозуміло чому – інформація буде стерта). Для кращої цілості даних необхідно тримати дискети подалі від сильних магнітів і монітора. Не можна також торкатися пальцями поверхні диска, тому що можна забруднити її жиром, що завжди є на шкірі. Дискети дозволяють переносити документи в електронному вигляді та програми з одного комп’ютера на другий, зберігати інформацію, що постійно використовується на комп’ютері, робити архівні копії інформації, що міститься на жорсткому диску.

На верхню поверхню дискети звичайно наклеюється етикетка, на якій можна відзначити, які програми або дані знаходяться на дискеті. Для написання позначок на етикетці дискети найкраще використовувати м’який простий олівець або фломастер, але не кулькову ручку, тому що вона може лишити вм’ятини і зіпсувати дискету. Якщо необхідно стерти старе позначення з етикетки дискети ластиком, то стежте за тим, щоб крихітки ластику не потрапили в проріз для магнітних голівок. У противному разі можна ушкодити не тільки дискету, але і НГМД.

Останнім часом одержали широке розповсюдження накопичувачі на гнучких магнітних дисках розміром 3,5 дюйма (89 мм) ємністю 1,44 Мб.

Дані, записані на дискеті, можна захистити від випадкового стирання або перезапису. У дискеті діаметром 3,5" для захисту від запису є спеціальна кришечка. З її допомогою можна закрити отвір, захистивши таким чином записані на дискеті дані.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]