Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Регл100 ВХ.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
04.11.2018
Размер:
1.64 Mб
Скачать

Реактори оксихлорування поз.R-102 а/в

Реактор оксихлорування поз.R-102 А/В має форму вертикального циліндра і обладнаний в нижній частині тарілкою спеціальної конструкції, через яку проходить суміш циркуляційного газу з етиленом та розподільником суміші хлористого водню з киснем. Для відведення тепла екзотермічної реакції всередині реактора передбачені охолоджуючі змійовики, а для відділення каталізатора із потоку продуктів реакції встановлено циклони.

Реактор має діаметр 3,5м і висоту 29,4м. За допомогою псевдокиплячого шару досягається інтенсивний контакт між газоподібними реагентами і каталізатором, а також максимально можлива теплопередача до змійовиків системи охолодження.

Каталізатор складається із частинок окису алюмінію із нанесеною на їх поверхню хлорною міддю (CuCl2). Каталізатор являє собою дрібні частинки з механічними властивостями, що подібні до порошку тальку. Якщо через каталізатор проходить газ із швидкістю 0,2-0,5 м/с, то псевдокиплячий шар має властивості киплячої рідини: він тече через відкриті штуцери із ємкості, утворює горизонтальну поверхню і т.д. При невеликих швидкостях газу утворюються канали, а при більш високих швидкостях частинки каталізатора виносяться із потоком.

Реактори оксихлорування розраховані на тиск експлуатації до 0,53 МПа (5,3 бар) із швидкістю газу у верхній частині реактора – 0,3 м/с.

Киплячий стан каталізатора в робочому стані досягає такої висоти, що закриваються охолоджуючі змійовики для відведення тепла. Рівень киплячого шару реєструється приладами поз.LI-1002 / LI-1003, густина киплячого шару – приладами поз.DI-1001 / 1002. Рівень каталізатора звичайно підтримується на рівні 14,5 м над розподільною тарілкою, допускається відхилення на ±0,9 м.

Для відбору проб каталізатора в оболонці реактора передбачено пробовідбірний штуцер. Цей штуцер, як і штуцери для вимірювання рівня і густини каталізатора, а також штуцер датчика тиску розміщені під кутом вниз, крім того, продуваються гарячим циркуляційним газом для запобігання налипання частинок каталізатора і забивки. Проби можуть відбиратись під час роботи через злегка відкритий пробовідбірний штуцер із киплячого шару. Суміш каталізатор / газ вільно тече через отвір штуцера.

При тривалій роботі реакторів, а також при порушенні співвідношень етилену/хлористого водню і етилену/кисню через неправильну роботу аналізаторів або регуляторів співвідношень, каталізатор в реакторі може забруднитись частинками сажі, осмолами. Для очищення каталізатора та відновлення його роботоздатності проводиться регенерація каталізатора. Регенерація полягає у продувці каталізатора протягом 2 – 3 діб при температурі 170 – 180 °C циркуляційним газом із збагаченням його киснем до вмісту 20 – 22%. Для цього шкали відповідних аналізаторів кисню переводяться на шкалу 0 – 25 %, кисень подається в кількості 35 – 50 кг/год примусовим відкриттям клапанів по лінії точного регулювання. Процес регенерації закінчується при зменшенні по аналізатору вмісту вуглекислого газу у циркуляційному газі. Після цього подача кисню припиняється і проводиться віддувка циркуляційного газу від кисню подачею азоту в реактор.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]