Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РГР ВИМ..doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
425.98 Кб
Скачать

10

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ “ЛЬВІВСЬКА ПОЛІТЕХНІКА”

В.С. Мадай, О.П. Гоголюк

ЕЛЕКТРИЧНІ ТА МАГНІТНІ ВИМІРЮВАННЯ :

Розрахунково – графічні роботи

Завдання та методичні поради до самостійної роботи з дисципліни “ Електричні та магнітні вимірювання” для студентів базового напряму “Електромеханіка”

Затверджено

на засіданні кафедри теоретичної

та загальної електротехніки

Протокол №7 від 15.02.2007 р.

Львів

2007

ЕЛЕКТРИЧНІ ТА МАГНІТНІ ВИМІРЮВАННЯ : Розрахунково–графічні роботи. Завдання та методичні поради до самостійної роботи студентів із дисципліни “Електричні та магнітні вимірювання” базового напряму “Електромеханіка” / Укл. В.С. Мадай, О.П. Гоголюк – Львів: Видавництво Національного університету “Львівська політехніка”, 2006. – 10с.

Укладачі: Мадай В.С., к.т.н., доц.

Гоголюк О.П., к.т.н., асист.

Рецензент: Пеленський Р.А., д.т.н., проф.

Відповідальний за випуск: Стахів П.Г., д.т.н., проф.

ПЕРЕДМОВА

В умовах сьогодення основною формою опрацювання й засвоєння навчального матеріалу є самостійна робота студентів. При вивченні дисципліни “ Електричні та магнітні вимірювання ” основним напрямком такої роботи є виконання розрахунково-графічних робіт, де студент отримує практичні навики під час аналізу вимірювальних систем. Тому ця важлива ділянка роботи студентів вимагає значного методичного опрацювання з метою виділення основного при виконанні цих робіт.

Структура та зміст посібника відповідає робочій програмі дисципліни “ Електричні та магнітні вимірювання” для базового напрямку “Електромеханіка” вищих закладів III–IV рівнів акредитації.

Автори вдячні рецензенту за цінні зауваження та пропозиції, зроблені при рецензуванні посібника.

Вимоги до оформлення розрахунково-графічних робіт

  1. Розрахунково-графічна робіта виконується на стандартних аркушах формату А4. На титульній сторінці обов’язково вказується назва роботи, номер варіанту, а також групу, прізвище, ім’я та по-батькові студента.

  2. Кожна робота повинна містити умову завдання та вихідні дані.

  3. Розв’язок задач повинен мати пояснення, на схемах обов’зково позначити струми та напруги.

  4. Схеми та графіки повинні бути виконані акуратно з дотриманням вимог відповідного стандарту. На графіках вказати вибрані координати та масштаб.

1. Вибір вимірювальних приладів для контролю параметрів трифазного асинхронного двигуна Завдання

Трифазний асинхронний двигун із короткозамкненим ротором під’єднаний до трифазної мережі з лінійною напругою U. Паспортні дані двигуна наведені в табл.1.1.

Необхідно:

  1. Вибрати спосіб з’єднання обмоток статора двигуна.

  2. Обчислити активний та реактивний опір фази обмотки статора.

  3. Обчислити фазні та лінійні струми, потужності трифазного кола у номінальному режимі. Побудувати векторну діаграму напруг та струмів.

  4. На підставі проведених розрахунків вибрати вимірювальні прилади, що забезпечують контроль лінійного струму, напруги та потужності трифазного кола з відносною похибкою 2%.

  5. Обчислити допустиму відносну похибку при визначенні активного та реактивного опору фази обмотки статора, яку забезпечують вибрані вимірювальні прилади.

  6. Нарисувати електричну схему.