Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Регл100 ВХ.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
04.11.2018
Размер:
1.64 Mб
Скачать

Приямок стічних вод поз.G-101

Стічні води із стадій окислювального хлорування, ректифікації дихлоретану і хлорвінілу збираються в приямок поз.G-101. Рівень у приямку контролюється по приладу поз.LI-1035 і стічні води із приямка поз.G-101 періодично відкачуються насосом поз.Р-115А/ D/ Е на установку очистки стічних вод в збірник поз.G-901.

Для запобігання попадання дихлоретану iз піддона корпусу 902 в дощову каналізацію через його негерметичність, в районі стадії 300 (біля V-605) зроблено додатковий приямок глибиною 2 м для збирання дихлоретану, що просочився через негерметичність піддона. Нагромаджений дихлоретан періодично відкачується насосом поз.Р-1 в ємкiсть поз.G-902 корпусу 905 на очистку.

Пряме хлорування етилену. Стадія 1200

Основні технологічні принципи

На стадії прямого хлорування (1200) отримується 1,2-дихлоретан шляхом хлорування етилену по реакції:

C2H4 + Cl2 → C2H4Cl2 + 218 кДж/моль

Реакція проходить в рідкій фазі між розчиненими в дихлоретані хлором і етиленом. Каталізатором служить хлорид заліза (ІІІ), котрий через взаємодію з NаCl переводиться у комплексну сполуку заліза. Спеціальна система каталізатора має високу селективність відносно утворення дихлоретану. В процесі реакції утворюється деяка кількість побічних продуктів, наприклад по реакції:

C2H4Cl2 + Cl2 C2H3Cl3 + HCl

ДХЕ хлор 1,1,2-трихлоретан хлористий

(ТХЕ) водень

Утворюються також інші небажані побічні продукти в незначних кількостях, наприклад – етилхлорид, 1,1-ДХЕ, тетрахлоретан та інші.

Утворений під час реакції дихлоретан виводиться із зони реакції шляхом випаровування в ємності стравлювання і подається в паровій фазі для відділення висококиплячих на стадію ректифікації дихлоретану. Синтез ДХЕ проходить при надлишку етилену, тому абгаз основного реактора містить частину неперетвореного етилену. Конверсія цієї частини етилену проходить в дохлораторі. Завдяки цьому загальна конверсія етилену досягає 99,5 %.

Для запобігання утворення вибухонебезпечної суміші вміст кисню в абгазі основного реактора не повинен перевищувати 8 %. Виконання цієї умови досягається шляхом введення азоту.

Хлорування рециклового дихлоретану

При термічному піролізі дихлоретану у вінілхлорид і хлористий водень на стадії 500/1500 утворюється деяка кількість хлоропрену, бензолу та інших легкокиплячих речовин як побічних продуктів. Ці речовини містяться у повернутому дихлоретані із стадії 600/1600 і повинні видалятись із дихлоретану перед подачею на піроліз для зменшення утворення побічних продуктів. Щоб можна було відділити речовини, що заважають піролізу ДХЕ, вони обробляються хлором у двох послідовно встановлених реакторах і переводяться таким чином у більш важкокиплячі, порівняно з дихлоретаном, продукти. Ці важкокиплячі компоненти відділяються у колоні важкокиплячих на стадії ректифікації ДХЕ (ст.400).

Рецикловий дихлоретан поступає в ємкість стравлювання поз.V-1206, де розділяється на парову і рідку фази. Парова фаза збагачена бензолом та іншими легкокиплячими, рідка фаза збагачена хлоропреном. Парова фаза конденсується і хлорується в реакторі поз. R-1203 каталітичним шляхом (каталізатор FеСl3) при невеликому надлишку хлору. Хлорований рецикловий дихлоретан змішується із збагаченою хлоропреном фазою із ємкості стравлювання поз.V-1206 і поступає в реактор поз.R-1204, в якому проходить хлорування хлоропрену та інших сполук. Кількість хлору в реакторі поз. R-1204 встановлюється такою, щоб витратити надлишок хлору із першої ступені хлорування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]