Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІДПУ ЕКЗАМЕН Печать.doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
28.10.2018
Размер:
638.98 Кб
Скачать

51. Правовий зміст та наслідки та наслідки для України реформ в Російській імперії 1860-х – 1870-х рр. Контрреформи 1880-х.

Земська реформа1864

У повітах і губерніях обиралися земські управи земства-місцеві органи влади,які опікувалися школами,лікарнями,статистикою,лісництвом тощо.Були загальностановими органами : до їхнього складу входили дворяни,буржуазія,селянство.

Реформа місцевого самоврядування 1870р.

У містах обиралися міські думи й управи, що опікувалися комунальними проблемами(шляхами,освітленням)

Судова реформа 1864р.

Запроваджено безстановий суд ,незалежний від владних органів.

Судові засідання-публічні. Змагальна основа між адвокатом і прокурором.

+суд присяжних. Дрібні справи розглядав мировий суддя. Судові інстанції: мировий, окружний, судова палата + Верховний крим. Суд.

Освітня реформа1864р.

Уведено єдину сист початк освіти.Мережа чол. І жін гімназій,відновлено автономію університетів тощо.

Військова реформа1862-1874р.

Запроваджено заг військову повинність чоловіків,що належ до дворянс стану з 20років.Служба скорочувалася з 25 до 6-7 років.,особи що мали освіту служили менше.

Забор тілесні покарання.Держава була поділена на 15 військ округів.

Переозброєння армії.

Фінансова реформа 1860-1864р.

Управління грош ресурсами зосереджен в руках міністерства фінансів.Ств контрольних палат,які щомісяця контролювали видатки всіх губернських установ.

Створення Держ банку. Скасування відкупної системи податків.Установлення акцизних зборів.Із 1862р. у пресі публік-ся ані про прибутки й видатки держави.

Реформа цензури 1865р.

Введення попередньої цензури періодичних видань.Видавцям заборонено торкатися політичних питань.

Наслідки: реформи - це основа для переходу від феодального-станового устрою Рос Імперії до буржуазно-представницького. Сприяли економічному й політичному розвитку держави. Законодавчо визначили й закріпили громадянські права населення. Відбулася певна демократизація суспільства. Але реформи зберігали недоторканою поміщицьку власність на землю та самодержавну владу.

Конртреформи.Після того як инародовці вбили ОлександраІІ розпочалися Контрреформи1880-1890. Це зміна вн. політики, перегляд і відмова від багатьох прогресивних явищ, які були запроваджені під час здійснення буржуазних реформ.

Розпочинаються контрреформи з прийняття в 1881 Положення про заходи з охорони державного порядку та громадського спокою. В 1882 вийшов З «про військовий стан». В 1889 було прийнято Положення Про земських дільничих начальників;вони замінювали мирових суддів, приводили поліцейсько-судові дізнання(що суперечило Судовій реформі 1864). В 1890 було переглянуто Положення про повітові та губернські земські установи.

50. Суспільно-політичні організації організації структура цілі.

Москвофіли.Обєднували частину греко-катол духівництва й консервативної інтелігенції,сільської буржуазії Галич й Закарп.Лідери:Д.Зубрицький,Б.Дідицький,А.Добрянський.Порятунок від гніту імперії Габсбург вони вбачали в Рос імперії.одна з ідей москвофілів: «Немає українців є єдиний великий російський народ від карпат до Камчатки,і є єдина рос мова.Діяльність москофід шкодила українству.

1870.вони заснували Руську раду-гром-політ організац.,яка претендувала на роль основного представника укр. Народу і культ-освітні організації

Народовці.Обєднували насамперед молодих укр. письменників, учителів юристів.(О.Барвінський,Ю.Романчик,К.Левицький),які присвятили себе служінню укр. Народові.Народовці продовжували традиції укр. Нац життя на західноукраїнських землях.прагнули в ідеалі віродження самрст соборної Україн держави.1861-зановано культурно-освітнє товариство «Руська бесіда».Народовці У Львові створили першу «просвіту»-українське культурно-освітнє товариство ,яке видавало популярні українські книжки,відкривало читальні й охоплювало своїм впливом селян.На противагу москвофільській «Руській раді» народовці 1885р

Створили свою політичну організацію «народна рада» на чолі з Юліаном Романчуком.

Радикалізм.(Іван Франко,М. Павлик).Робили наголос саме на соц проблемах(виступали проти залишків кріпосництва,за передачу землі селянам.Згодом вони утворили у жовт 1890р РУРП.У 1895-проголошувалася ідея політичної самостійності України.

Політика «Нової ери».не поділяючи соц ідеалів молоді,народовці прагнули досягнути піднесення легальним способом,діючи в межах законів Австро-Угорщини.Компромісна угода – Нова ера.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]