Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІДПУ ЕКЗАМЕН Печать.doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
28.10.2018
Размер:
638.98 Кб
Скачать

3.Організація влади та управління у первісному суспільстві.

Влада – це здатність і можливість впливати на поведінку, діяльність людини за допомогою різних методів – авторитету, насильства волі, тощо. Влада в первісному суспільству існувала у формі потестарної. Її носієм була община

Вона в первісному суспільстві уособлювала силу і волю роду або союзу родів: джерелом і носієм влади був рід, вона була спрямована на управління загальними справами роду, підвладними були всі його члени. Тут суб'єкт і об'єкт влади повністю співпадали, тому вона була за своєю природою безпосередньо суспільної, тобто невідділеною від суспільства і неполітичною. Єдиним способом її реалізації було суспільне самоуправління. Ні професійних управлінців, ні особливих органів примусу тоді не існувало. Вищим органом суспільної влади в роду було зібрання всіх дорослих членів суспільства - чоловіків і жінок. Збори - настільки ж давнє встановлення, як і сам рід. Воно вирішувало всі основні питання його життєдіяльності. Тут обиралися ватажки (старійшини, вожді) на строк або для виконання певних справ, дозволялись суперечки між окремими особами і т. д. Рішення зборів були обов'язковими для всіх, так само як вказівки вождя. Хоча суспільна влада не мала спеціальних примусових установ, вона була цілком реальною, здатною до ефективного примусу за порушення існуючих правил поведінки.Влада – це здатність і можливість впливати на поведінку, діяльність людини за допомогою різних методів – авторитету, насильства волі, тощо. Влада в первісному суспільству існувала у формі потестарної. Її носієм була община. Правила, за якими регулювався клімат у первісному суспільстві – це мононорми, які і дослівно перекладаються як «єдине правило». Це синкретичні правила регуляції поведінки. З розкладом родової общини загострюються соціальні конфлікти. Мононорми перестають виконувати свої функції. Звичаї – це правила поведінки, які склалися історично і передаються із покоління в покоління. У випадку ж порушення вони підтримуються всім суспільством, у тому числі й примусовому заходах , аж до смерті або рівносильного їй вигнання винного. Далі звичаї стають – звичаєвим правом. Роди об єднувалися у фратрії, фратрії в племена. На чолі племен стояли вожді – найвпливовіші та найавторитетніші. В. виконували функцію інформаційного забезпечення спільности, тож можна сказати, що вони виступали як носії регулятивної функції.

4. Визрівання інститутів класового суспільства та шляхи формування держави і права. (На прикладі українських земель у бронзовому та ранньозалізному віках.)

Найголовніші соціальні інститути первісного суспільства – це інститут приватної власності(виникнення індивідуальних особливостей) , інститут експлуатації - одна община експлуатує іншу, рабство - зовн і внутр.. Інститут соціальної майнової диференціації(розшарування) - поява класів, поділ суспільства за майновим критерієм. Шляхи формування держави: аристократичний – влада в руках аристократії, військовий –узурпаторства військовим вождем та його дружиною, плутократичний (влада багатіїв). Умовно утв.права можно прослідкувати за такою схемою – моно норма- звичаї-правові звичах-звичаєве право-норми права.Шляхи формування права – 1) через норми, що виходять від держави, 2) через норми, що виходять від суспільства і підримуються державою.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]