Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІДПУ ЕКЗАМЕН Печать.doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
28.10.2018
Размер:
638.98 Кб
Скачать

63. Судочинство та правові відносини унр та Гетьманату.

УНР.16 грудня 1917 приймається закон «про заведення апеляц.суд». Передбачалося створення трьох апеляц. Судів – в Харьк, Київ, Одесі. 23 грудня 1917 року на розвиток попереднього приймається закон «про умови обсадження і порядок обрання суддів генерал. Та апеляц. Суддів.» , за яким усі судді обиралися ЦР на 3 роки. Освітній ценз при цьому не мав значення. При апеляц. Судах були затвердж. Посади старших прокурор. І прокурорів призначав генерал.секретар.суд.справ. 14 лютого 1917 запровадж. Посади головних губерн.військов. комендантів, які отримували право створення революц.військ судів для операт. Розгляду справ про вбивство, пограбув, підпали, згвалт, розбій. Відразу після розгляду справи такий суд розформов. Карні справи і проступки військслуж. Розгляд. Київс, одеський та військ суди, а згодом вищі військ суди. У Києві та Катеринославі і 17 штабних судів. У березні 1918 було підготовл.проект закону про організ.судів. республіки по землях. Який так і залишився на папері. На початку січня 1918 р. ЦР приймає закон «Про упорядж прокураторського нагляду на укр.». ств.прокураторія. генерального суду. Очолював прокуратуру старший прокурор, який призначавсяя генеральним секретарством суд.справ. Правова система:

Конст.право. Відразу після проголошення першого універс. ЦР приступила до організ. Роботи зі ств. Констит.Укр. 24.06.17 року була затвердж «Інструкція, на основі якої збирається комісія по підготовці статуту автономії Укр». К.мала під назву: статут про держ.устрій., права і вольності УНР». Громадянином УНР вваж. Кожна особа, яка набула це право у передбаченому законодавством порядку. Інстит. Подвійного громад. Не допускався. Позбавити людин.громад.міг тільки суд республіки. Констит. Підкресл.:що всі громад рівні. Ніхто не обмежувався у свободі слова, друку,віросповід. І т.д На територ. УНР скасов. Смертна кара,

Система судоустрою та судочинства гетьманщини в сер. XVII – кін. XVIII ст.

Вищим судовим органом був Генеральний суд; діяв як суд першої інстанції у справах особливої важливості. З часом він перетвор. у вищу апеляційну інстанцію; здійснювала нагляд за нижчими судами.(до 1768 р.)

Полкові суди; кримінальні та цивільні справи. Були судами 2 інстанції по відношенню до сотенних (особл. сотники до 1763 р.)

Громадські або сільські суди; були спільними для селян та козаків(війт та представники від селян та козаків).

Судова реформа1760-1763 рр.

Україна:

10громадських судів(Кримін. справи);20 повітів(підкоморський)

Земський суд(цивільні справи).

На Правобережжі діяла польсько-шляхетська судова система.

На Північній Буковині,Сх.Галичині та Закарпат.Україні діяла судова система Австро-Угорської імперії.

Процес.

Сторонами були позивач і відповідач.Свідки поділялись на офіціальних та звичайних.Судова справа починалась із поданням позову.По закінченню розгляду судової справи суд приймав постанову-декрет.Сторона,що невдоволена,мала право на апеляцію.

60. Діяльність Центральної ради та утворення Української Народної Республіки. Директорія унр: законодавство, державні органи, військо.

4 березня 1917 року представники укр..політичний партій та громадських організацій утворили Українську Центральну Раду – укр..представницький орган ( парламент), ств. Представниками укр.. політичних партій та. Організацій. Загалом, діяльн.ЦР можна поділити на такі етапи: діяльності Центральної Ради:

1. Становлення УЦР, формування її складу, боротьба за демократизацію й українізацію, співробітництво з Тимчасовим урядом, кристалізація ідеї автономії України в складі Росії (березень — початок червня 1917 p.).

2. Поглиблення процесу державного будівництва в Україні на засадах автономно-федеративного принципу, легітимізація автономії в умовах досягнення тимчасового компромісу з Тимчасовим урядом (кінець червня — початок жовтня 1917 p.).

3. Боротьба за владу з центральним більшовицьким урядом (жовтень 1917 р. — січень 1918 p.).

4. Існування формально самостійної Української Народної Республіки під протекторатом Німеччини й Австро-Угорщини (березень — 28 квітня 1918 p.).

Його основним досягненням стали універ­сали. Універслаи УЦР – акти законодавчого характеру вищого органу влади в Укр, що визначили зміни державно-правового статусу укр..земель у складі Російської держави у 1917-1918рр. 10 червня, 1917 р – проголошення першого універсалу – проголошення автономії Укр, УЦР ставала вищим держ.органом влади в Укр до скликання Всенародних укр. Зборів; заклик населення ств.підпорядковані УЦР органи влади на місцях. Створення укр. Держ.скарбниці.; участь населення у державотворчих процесах.Наслідки:перетворення ЦР на законодавчий орган, ств. Першого укр.уряду –Генр.Секретаріату(вищий виконав і розпорядч орган влади), голова – Винниченко. Перший універсал засвідчив прагнення українців до ств власнох держави. Другий універсал. – 3 липня, 1917 рік. Пошук порозуміння між ТУ та УЦР. Основні положення – визнання УЦР вищим органом влади, затв складу ГенСекрет ТУ. Поповнення УЦР представниками нац.меншинств. відмова від самочинного проголошення автономії. Значення: продовження курсу УЦР на досягнення автономії України. На відміну від 1 універсалу – крок назад. Третій універсал. – 7.11.17.(збройне повстання більшовиків у Петрограді, повалення влади ТУ, збройне повстання у Києві. Визнання УЦР вищим органом влади в Укр) – проголошення УНР у складі федеративної Росії. УЦР – вищий законодавчий орган, ГенСекр- виконавчий, визнання права нац.меншин на автономію, скасування права власності на поміщіцькі, удільні, монастір землі, земля – власність труд.народу, пілримка мирних перегорорів для швидкого закінчення війни, упорядкування суд.системию Розширення прав органів місц.самовряд. – заклад.основ демократичного устрою Укр.держави.

Директорія УНР. У травні 1918 р – ств. Укр нац-держ.союз (УНДС) на чолі із Ніковським, до скалду якого увійшл партії та організ соц.спрямуванн, вони засуд політ гетьмана як антинарод та антиукр.. Серпень 1918 - перетворен УНДС на Уцр Нац Союз ( УНС), який очолив ВинниченМета: самост укр держава. 13 листопада 1918 0 для керівництва посвстання проти режиму Скоропад. Було утворено Директорію УКР у складі Винниченка, Швеця,Макаренка, Андріївськогою ДирУНР – тимчас.орган держ влади, створення для керівництв повстання проти гетьмана Скоропадскь. Після перемоги – найвищий. Орган держ. Влади УНР.Військо – корпус Січових стрільців. Держ органи:Трудовий конгрес – вищий тимчасов. Законодавч. Орган., Рада Народних Міністрів – виконавчий орган. У центрі – парламент, на місцях – губернські і повітові Ради. Спостергіється поступ. Перехід від парламент до президентс парламент форми правління. Законодавство. На час приходу Директ до влади в Укр діяли різні джрела права. У такій ситуації Д обрала шлях часткового скасування одних і відновлення чинності інших законів. Було відновлено дію Закону ЦР про нац-персонал автономію. У Законі «Про порядок внесенення і затвредж законів УНР» робиться спроба регламент.законодавчий процес. У Законі про Тимчасове верховне управління та порядок законодавства в УНР містився спец розділ – Законодавство УНР. Конст право – Директорія не відновила чинності Конституціх УНР 1918 року, проте було проголошено обіцянку ств і прийняти Конст. Треба відзначити Закон «про відновлення гарантій недоторканності особи на територіх УНР». На забезпечення виконання військ повинності та інших держ обов язків було спрямовано Закон Про реєстрацію населення, що мешкає на території УНР. Також треба назвати Щакон про Держ Мову, Закон Про форму влади на Укр». Тимчасовий закон про держ устрій і порідок законодавства УНР. Цивіл та кримінал право. Слід відзначити майже повну відсутність вланих нпа Д в галузі цивіл та кримін права. Цивіл регулювалися томом 10 Зводу законів РІ. Пи розгляді кримінал. Справ суди використв Військ карн статус, кримінал уложення 1903. Також Д затверд ряд законів, спрямованих на боротьбу із спекуляц. Закон про ліси 1919 і у Законі про землю УНР ми знаходимо деякі норми цивіл право,я кі регулюють право власності. У цілому законодавство Директорії можна охарактер. Як законодавство перехід періоду, коли приймають тількі ті акти, що потрібні для вирішення проблем поточного політичного моменту.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]